foto

Anthony Edwards

  • nar. 19.7.1962 (55 let)
    Santa Barbara, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

19. července 1962 slavili v Santa Barbaře známý architekt a umělkyně narození pátého dítěte Anthonyho. Ten už od dětství tíhnul k herectví. Zbožňoval muzikály s Genem Kellym. Během středoškolských studií jako člen divadelního souboru Santa Barbara Youth Theatre účinkoval v několika hrách, nejvíce ho bavily muzikály.

Od 16 let se objevoval v televizních reklamách. Po ukončení San Marcos High School roku 1980 abssolvoval letní herecký kurz při Royal Academy of Dramatic Arts v Londýně. Poté se zapsal na Universitu Jižní Kalifornie (USC), studia dramatu však nedokončil, místo toho se snažil prosadit ve filmu.

Ještě toho roku, kdy opustil školu, získal malou roli ve filmu ZLATÉ ČASY NA RIDGEMONT HIGH po boku Seana Penna. Dalším krůčkem k filmovému herectví byla role Johna Muldowneyho v HEART LIKE A WHEEL. Z rolí teenagerů a studentů (např. jeho Jonathan Moore v thrilleru DOSTANU TĚ!) se vymanil postavou pilota v TOP GUNU (1986). I přes tento úspěch jeho další filmy diváky moc nezaujaly.

Asi největší slávu si získal až rolí zodpovědného doktora Marka Greena v seriálu POHOTOVOST. Byl za něj čtyřikrát nominován na cenu Emmy. V seriálu hraje s Georgem Clooneym, se kterým si občas zajde zahrát basket i ve skutečném životě. Po několika sériích museli scénaáristé nechat Marka zemřít na mozkový nádor, protože Anthony neměl dost času na svou rodinu. S manželkou Jeanine má syna a tři dcery. Dalším členem rodiny je kočka Nitro.

Po POHOTOVOSTI se na stříbrné plátno prostřednictvím filmu THUNDERBIRDS, nedávno jsme ho mohli vidět v ZODIACOVI Davida Finchera. Kromě herectví si vyzkoušel i režii (CHARLIE'S GHOST STORY, některé díly POHOTOVOSTI) a vlastní produkční společnost AVIATOR FILMS.

A ještě pár zajímavostí: Jeho dědeček z matčiny strany se jako architekt podílel na budování studií Walta Disneyho a pracoval jako konceptuální umělec pro režiséra Cecila B. DeMillea. Anthonyho koníčkem je sledování automobilových závodů a seriálu South Park.

Tereza "Tery16" Opatová

Herecká filmografie

Filmy

2015 Experimenter
Food
Nenápadné zlo
2013 Big Sur
Letadla
2010 Má mě rád, nemá mě rád
2009 Mateřské galeje
2007 Zodiac
2004 Letka Bouřliváků
Zloději paměti
2003 Northfork
2001 Jackpot
1999 Srdíčka
1998 Podoby lásky
1996 Chladnokrevně (TV film)
1995 Můj kamarád duch
1994 Nebezpečný klient
1993 Sexual Healing
1992 Hřbitov domácích zvířátek 2
Landslide
Plamen zločinu
1991 Unpublished Letters (TV film)
1990 Drsná čtvrť
El Diablo (TV film)
Hometown Boy Makes Good (TV film)
1989 Jak se dostat na vysokou
1988 Jestřábi
Miracle Mile
Pan North
1987 Letní žár
Pomsta šprtů 2: Šprti v ráji
1986 Top Gun
1985 Dostanu tě!
Going for the Gold: The Bill Johnson Story (TV film)
The Sure Thing
1984 Call to Glory (TV film)
Pomsta šprtů
1983 Srdce na kolech
Střední škola po americku (TV film)
1982 Zlaté časy na Ridgemont High
1981 Jak zemřel Randy Webster (TV film)
1973 Big Zapper

TV seriály

2017 Law & Order: True Crime (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
2016 Billions (TV seriál)
Quality of Life (S01E10)
Where the F*ck Is Donnie? (S01E09)
2015 Girls (TV seriál)
Iowa (S04E01)
Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Bullitův Mustang (S06E07)
2013 Nultá hodina (TV seriál)
2008 Pohotovost (TV seriál) - herec, a.z.
Vyleč sám sebe (S15E07)
Pod rodičovským dohledem (S15E04) - a.z.
2000 Rock Story (TV seriál)
1996 Pohotovost (TV seriál)
Vy jste tuším Dr. Carter (S03E01)
Dr. John Carter (S02E22)
Seber ta zlomená křídla (S02E21)
další epizody (13)
1995 Pohotovost (TV seriál)
Tady se děje zázrak (S02E10)
Domov (S02E09)
Vyzrazené tajemství (S02E08)
další epizody (24)
1994 Pohotovost (TV seriál)
Dar (S01E11)
Bouře (S01E10)
Přísně tajné (S01E09)
další epizody (11)
1990 Zapadákov (TV seriál)
1982 It Takes Two (TV seriál)

Dokumentární

2009 Previously On: E.R. (TV film)
2007 This Is Zodiac

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2003 Night of Too Many Stars (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 More You Know, The (TV pořad)
The Pat Sajak Show (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2016 My Dead Boyfriend
1995 Můj kamarád duch

TV seriály

1996 Pohotovost (TV seriál)
Seber ta zlomená křídla (S02E21)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace