Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je dar a stojí za to o ni bojovat... Čtrnáct let strávil Danny Flynn v belfastském vězení. Vešel do něj jako devatenáctiletý mladíček za atentát, jehož se s ostatními členy IRA zúčastnil, vychází z něj jako dospělý muž, který ztratil nejkrásnější roky svého života a už nechce páchat násilí. Jenže z Irské republikánské armády se nevystupuje. A rozum – i rozumní lidé – Dannymu radí: Odjeď pryč! A pak je tu Maggie, dívka, kterou tehdy miloval, na kterou myslel celých těch čtrnáct let a která teď před ním stojí skutečná. Jenže to není tatáž Maggie. Je vdaná, má syna a muže ve vězení. A irská žena, jejíž muž sedí ve vězení, je posvátná, nedotknutelná. Toho, kdo by se o ni pokusil, čeká kulka do hlavy. O důvod víc, aby Danny odešel někam daleko. Ale Danny nechce odejít. Tady je doma, a tady chce teď žít. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Priamočiaro a jednoducho vyrozprávaný príbeh, v ktorom nájdete z každého rožku trošku. Minimum športu, romantika tiež len tak okrajovo, nosnou témou je IRA a vzťahy medzi ľuďmi. Čakala som, že sa ma to dotkne viac. Ani zďaleka to nemalo na V mene otca, ale charizmatický Daniel hral úžasne a prirodzená Emily tiež nikdy nič nepokazí. Nehovoriac o tom, že Gavinovi F. tie úderné songy idú. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Sheridan je dobrý režisér. Pokud spolupracuje s D.D. Lewisem, nikdy z toho nevzejde nic šedého. Boxer je výrazný tím, že dokáže nám nezúčastněným přiblížit hutnou atmosféru terorismem zmítaného Irska.Také demonstruje jak takové nesmysly jako víra, dokáží zničit životy tísíců lidí. Divák si uvědomí beznaděj života, v pernamentním válečném stavu. Box jako takový není hlavní náplní filmu, slouží zde jako světlo v temnotách, sjednocující pochodeň míru, která je však neustále zhášena. Přesto jsou boxerské scény nadmíru sugestivně, tvrdě a dobře natočené. Zejména finální souboj je nasnímán tak, že vtáhne diváka do ringu a po brutálních úderech se téměř dostavují mrákoty. Vytknul bych jen to, že když už se sanží být Sheridan tolik sociální a empatický, mohl nás ušetřit černobílého rozškatulkování na grázly a klaďase. Takový klaďas jakého zde Lewsi hraje, by se přeci nikdy nemohl dostat do krimu. Jinak je Boxer sice méně zdatný braříček "Levé nohy" a "Jména otce," ale ostudu rozhodně nedělá. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Jim Sheridan natocil aj lepsie filmy, na ktore nikdy nezabudnem, ako napriklad na dramu VE JMENU OTCE (1993), v ktorom si taktiez zahral Daniel Day-Lewis a v ktorom ukazal este väcsi herecky talent, ako v tomto filme. Tym ale nechcem povedat, ze by bol Boxer na zahodenie. Bavil ma tiez, pretoze problematika nacionalistickej IRA - teda Irskej republikanskej armady alebo nenavist medzi protestantmi a katolikmi je zaujimava tema a zaroven aj zamyslenie sa nad tym, ze extremny nacionalizmus neprinasa v ziadnej krajine nic dobre a rozostvava proti sebe ludi, ktori by chceli v klude a pokoji zit, ale nie je im to dovolene... 27.05.2010 ______ Daniel Day-Lewis - (Danny Flynn) +++ Emily Watson - (Maggie) +++ Brian Cox - (Joe Hamill) +++ Maria McDermottroe - (Betty) +++ David McBlain - (Sean) +++ Ciaran Fitzgerald - (Liam) +++ Produkcia: Jim Sheridan +++ Hudba: Gavin Friday, Maurice Seezer +++ ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Předně,nenechte se zmást názvem snímku, o samotné téma BOX zde jde až v druhé řadě. The boxer je politický snímek řešící tolik vděčné téma IRA. Je to příběh belfastského boxera Dannyho Boye Flynna ( v podání EXCELENTÍHO - jako vždy Daniela Day-Lewise), bývalého člena IRA ,čerstvě propuštěného z vězení. Příběh o tom, jak těžké je udělat tlustou čáru za minulostí a začít žít " obyčejným životem ". Na pozadí toho všeho se odehrává milostný příbeh mezi Dannym a jeho láskou z dětství, v podání vynikající Emily Watson. Je to snímek, který se vám s každou další postupující minutou dostává čím dál tím více pod kůži a vy Dannymu i přes nepřízeň osudu přejete " naplnění snu". Nemůžu nezmínit úvodní píseň Oh Danny Boy..... nedokážu si jednoduše představit lepší pozvánku na následující okamžiky. Já byl chycen za srdce hned...... Po druhém shlédnutí zvedám na plné hodnocení! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Syrový, realistický, dokonale zahraný (Daniel Day-Lewis, Emily Watson). Je docela paradoxní, že také v devadesátých letech byla tematika IRA využívaná častěji než mnohem děsivější nebezpečí ze strany islámského světa. Výrazově nenápadné drama, které si zaslouží opakované zhlédnutí. Je to takový poměrně přímočarý kus, který ovšem rozehrál hodně motivů, ale žádný nemá patřičnou hloubku a sílu. Navíc zamrzí, že má výborného režiséra, jenž ovšem tentokrát zůstal ve stínu svých jiných látek (Moje levá noha, Ve jménu otce). Přesto příště možná půjdu o hvězdu nahoru. Tahle parta by si jí zřejmě zasloužila. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Přestože se děj filmu odehrává v Belfastu, natáčelo se především v Dublinu. (skudiblik)
  • Před natáčením trénoval Daniel Day-Lewis s mistrem světa Barrym McGuiganem, který tvrdí, že Day-Lewis by se teď boxem uživil. (c.tucker)

Reklama

Reklama