• Oskar

"Po-dej štěs-tí ru-kunežjakoptáček ně-kamsezaobláček ztra-tí..." Podej štěstí ruku byla ve své době jedna z nejlidovějších a nejpopulárnějších operet, takže je zvláštní, že filmová verze se zřekla názvu a většiny jejích šlágrů. Ale příběh o tom, jak chudá prodavačka ke štěstí přišla, zůstal samozřejmě týž a jak je patrno z obsazení Věry Ferbasové a Františka Kryštofa-Veselého (já mu říkám Cukrblik), je to typický produkt režiséra Slavínského. O něm mimochodem kolují dost prazvláštní historky, ostře kontrastující s jeho tvorbou. Představuju si ho jako Melvina Udalla z Lepší už to nebude - nesnášenlivý hulvát, co má v náplni práce sentimentální příběhy o lásce. :-) Jinak už stojí za pozornost jen to, že Oldřich Nový poprvé hrál výrazně staršího člověka a za manželku má Růženu Šlemrovou (!) V řadě filmů mu hrála nějakou tu tetičku nebo potenciální tchyni, ale manželku jen tady. 30%(1.2.2006)

Podávám štěstí ruku a vyjma pathétické Kabátové žnu celý tento rozkošný příběh.(13.8.2010)

• WANDRWALL

Když povybírám z těch několika komentářů to a ono, tak pak nemám co dodat. consuela1, u ní je nejvíc z mých pocitů a pohledů na tento film. Vytvořit pohodu, to bylo cílem Slavínského a dařilo se mu to.(27.7.2011)

Natočené je to nic moc, ale jinak opravdu rozkošný příběh! Asi nejlepší byli Oldřich Nový a Růžena Šlemrová, ale i Theodor Pištěk a Adina Mandlová měli pěkné roličky. Moc příjemná oddychovka.(17.12.2007)

Filmová sezona 1936 tvoří v kariéře Věry Ferbasové zlomový okamžik. V té době získala první titulní roli, kterou stačila kompenzovat i vedlejšími posty neposedných spolužaček, spolubydlících a dcerušek, aby na konci roku završila tuto plejádu druhým filmem, kde byla hlavní hvězdou. Slavínský rafinovaným způsobem okopíroval šlágry z úspěšné operety Podej štěstí ruku, která v té době plnila pokladnu nuselského Tylova divadla a tak se mohla rozehrát další báječná love story chudé prodavačky a milionářského synka. Film kolísá mezi sentimentálním melodramem a třeskutou veselohrou, což byl ostatně jeden z typických symbolů Slavínského tvorby, přesto mu nelze upřít jistý nadhled a prvorepublikový šarm. Samostatnou pozornost si zasluhují zejména tři hlavní partnerské páry. Věra Ferbasová s Františkem Krištofem-Veselým vytvářeli ve třicátých letech stabilně sehranou dvojici, která fungovala sama o sobě. Silným překvapením je šťavnatý výkon Jana Pivce v úloze neohrabaného milovníka, naopak Zita Kabátová přistupuje ke své roli ve velké vážnosti a na mnoha místech se odchyluje od nenáročného biografového šprýmu. Překvapující je netradiční obsazení Oldřicha Nového a Růženy Šlemrové do rolí manželů - snobských rodičů hlavního hrdiny. Příjemnou atmosféru završuje dobový šlágr Večer nad Prahou. Film, od kterého nelze očekávat víc než přiměřeně dobrou zábavu, příjemné prostředí a standardní herecké výkony. A ono to není málo.(3.10.2008)

ty hvězdičky jsou převažně za Oldřicha Nového(17.12.2007)

Musím se přiznat, že moje hodnocení asi nebude zcela objektivní, jelikož jsem se na tenhle film celý nedodívala. I když mám dojem, že to stejně ani nebylo nutné, že.... Ani se nemusím ptát, jak to celé dopadlo... Stejně mě tahle, s prominutím slátanina, mile překvapila. Neodolatelné duo bratrů Pešek-Neumann, přičemž Pešek byl dívkou odmítnut pouze 76x a vede tak před bratrem o 20 bodů;), nebo scény z manželského života Nový-Šlemrová, prostě úchvatné. Kdyby se vystřihly všechny scény s Ferbasovou, tak by to byl docela zábavný filmeček.(12.8.2006)

Zcela průměrnou klasicky naivní prvorepublikovou komedii o mladém muži bohatých rodičů, který se zamiluje do chudé prodavačky a musí si svou lásku vybojovat, povyšuje pár procent nad průměr vedlejší role Oldřicha Nového, který v roli tatínka je naprosto kouzelný a každá jeho věta je perlou. Zvláště díky němu se mi tato komedie plná písniček hodně líbila.(24.12.2007)

Opravdu od první chvíle jasná zápletka a na hlavní děj tak netřeba se soustředit. Několik pozitiv jsem ale našla: například písnička Postavím si malej kryt - zpívána jako legrace k pobavení na besídce, avšak v kontextu doby a s vědomím co za tři roky začalo je z ní úzko. Jinak jsou pěkné scény z ženského domova, zejména režijní vedení dívčí přípravy na pánskou návštěvu (detaily čajové soupravy, pudřenky...)a k tomu dialog dívek, který prozrazuje jak důležitá je pro ně láska,jak důležité je nemít pocit osamocení. A ještě jedna věc se mi líbí, i když jsem ženská a tak jistě posuzuji neobjektivně - byly mi sympatické obě kamarádky - i přes slabost scénáře - byly velmi dívčí, něžné a přitom ne zcela sentimentální, hlavně ale ne vulgární a sebevědomě bojovné a feministické jako dívky dnešní. A Oldřich Nový v roli otce byl neodolatelný....!!!(22.6.2010)

Typicky film pro Vladimira Slavinskeho, kde opet misi socialne slabsi s bohaci. Scenar tedy neni nicim originalni, pro pobaveni divaku si vsak myslim, ze ve sve dobe platil a myslim, ze i dnes si najde fanousky. Herecke obsazeni je vyborne. Ferbasovou spousta lidi kritizuje za jeji herecky projev, mne ale nikdy nevadila. Skoda, ze vetsi prostor nedostali mi oblibenci Novy a Mandlova. Velmi nenarocna komedie, ktera umi potesit.(4.3.2012)

Zvláštní, tohle je slavínština jako prase, o herectví Věry Ferbasové bylo málokdy napsáno něco pěkného, přesto i tady má tenhle film docela slušné hodnocení. A já se připojuju, Rozkošný příběh mám rád. Kouzelný Oldřich Nový se svými sarkastickými glosami a roztomily hysterická Adina Mandlová coby zhrzená odmítnutá snoubenka.(12.1.2012)

• Brejlil

Rozkošný příběh je opravdu rozkošný. Naivní dialogy čistého humoru bez vtipu povznášejí tento tuctový příběh červené knihovny do vyšších sfér. Kde jinde uvidíte O. Nového v roli postaršího otce, který má problémy se svým povedeným synáčkem? A to je Krištof-Veselý jen o devět let mladší. V. Ferbasová opět předvádí svého "diblíka". Komické duo Pešek-Neumann také předvede nějaký ten vtip. Co více si přát? Čistá a neředěná slavínština.(18.12.2007)

Milé, příjemné, nenáročné... Film, u kterého předpovíte konec od prvních okamžiků, a přesto od obrazovky neodejdete... Opět na vás dýchne ta kouzelná doba První republiky, kde se ve filmu zamilovaní dočkají zaslouženého štěstí a ti zlí si ani neškrtnou. Ne vždy se to povedlo. To však není případ tohoto filmu. Miloučká Věra Ferbasová, kterou na plátně doprovází Zita Kabátová, Oldřich Nový či F-K Veselý... Příjemná záležitost. 69%.(18.1.2008)