Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Eraser 

všechny recenze uživatele

Trochu vážnější, než jsme u Divadla Járy Cimrmana zvyklí, ale možná o to víc se mi líbí. Chvílemi trochu statické, dokonalý protipól rozjuchaného Záskoku, který autoři napsali těsně po něm. Na Blaníku se možná podepsalo i to, že vznikl těsně po roce 1989 a Smoljak se Svěrákem se v té době trochu hledali. Když to ale srovnám s tehdejším "hledáním se" jiných tvůrců, nutno říct, že S&S z toho vyšli s noblesou. A pamatujte: "Nikdy nebylo tak zle, aby nemohlo být ještě hůř!" ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Sice opět velmi dobrá, ale přeci jenom, v porovnání s vysokou laťkou ostatních her, trochu slabší. Výborný je souboj s meči, líbilo se mi i loutkové divadlo, ale samotná hra je pře jenom o chloupek delší, než by ji slušelo. Ale i tak pobaví i po několikerém zhlédnutí a to je vlastně důkaz samotné geniality tvůrců Járy Cimrmana. ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Co se týče divadel JC, tak tam není nikdy, co vytknout a vždy jsou výborné, pouze některé jsou třeba trochu slabší a jiné zas výjimečnější. Toto divadelní představení rozhodně patří mezi ty lepší. Úsek divadelního představení byl úchvatný. "To že se Albert Einstein narodil 23.11.1899 není dobrou vizitkou jeho rodičů a sám Albert svého otce v práci označil za ukvapeného až zbrklého."........ "Aby buď odstoupil nebo zemřel. S tím nepochopitelně nechtěl souhlasit."....... "Osoby oknem prohazované musí zastávat nějakou význačnější funkci. Po manželské hádce se o defenestraci nejedná."....... "Proč oknem? Řídili se asi rčením vyhodíš-li ho dveřmi vrátí se oknem."...... "Slováci mají samozřejmě svou vlastní samostatnou nezávislou horu."..... "Kdo věří že vojsko dříme v tomto vršku, tomu je třeba rozbít... jeho bludné představy. - Nějak se ti to nerýmuje, zalezu zas do sve sluje." Aneb pouze pár hlášek jen ze samotného semináře. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"No co já jim mám o tom vašem Blaníku říct?" "Řekni jim: Děti, je to noclehárna!" Tak, tak - národ český, moravský i slezský trpí... a co dělají Blaničtí rytíři? Hrají kuželky a šukají s Jeskyňkama! Ono to bude asi tím, že jsme nebyli napadeni ze čtyř stran, ale zevnitř, a ještě není tak špatně, aby nemohlo být hůř. Úvodní přednáška o defenestracích byla rovněž velmi poučná, zvláště ta úvaha o defenestrování v zemljankách mne zaujala. Hru jsem viděla včera naživo, z poslední řady balkónu, přes tu obří nakulmovanou hlavu přede mnou byl nahovnovatý rozhled a té oplácané, hýkající slečně či mladé paní vedle mě úděsně táhlo z držky, tak bych uvítala, kdyby se tolik nesmála, ale stejně jsem si "Blaník" výborně užila. 95% ()

IvoP 

všechny recenze uživatele

Sice to má vročení 1998, ale určitě to muselo být natočeno dřív. Vždyť na CD-ROMu Truhla Járy Cimrmana jsou obsaženy videoukázky právě z Blaníku s tímto obsazením. A já pak toto představení viděl koncem roku 2000 v Českých Budějovicích, obsazení skoro stejné, ovšem Veverka: Svěrák a Chvojka: Čepelka. Ve loutkohře Nevěřící Vlasák vodí loutky představitelé Hynka a Šlupky, ale mluví to představitel učitele Chvojky (Vlasák) a představitel Veverky mluví Stráž (zajímavé: stráží má být přestrojený učitel Chvojka!). Nevěřící Vlasák se též nevešel na audiozáznam (18.4.1993), tak je místo toho na albu "Posel světla a další cimrmanovské texty, na něž se nedostalo" záznam z brněnského Divadla Bolka Polívky z 20.5.1996 (též Svěrák+Čepelka) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Jedná se o poslední Cimrmanovu hru, která vyšla samostatně na LP.  Hry „Záskok“, „Švestka“, „Afrika“, „České nebe“ a „Cimrman v říši hudby“ se desek dočkaly až 14. 10. 2016, když vyšla kompletní edice všech Cimrmanových her na 16 LP.  Do té doby byly tyto hry pouze na CD. (mnaucz)
  • Původní seminář vypadal jinak jak tvrdí Zdeněk Svěrák: „Blaník jsme napsali před revolucí, seminář až po. V semináři jsme měli některé věci, které bychom tam dříve nedali; třeba o perestrojce v Sovětském svazu nebo o totalitě. Na zkoušku se přišel podívat Andrej Krob a povídá: ,Kluci, tohle vám nesluší.‘ Vycítil, že to nepotřebujeme. A tak jsme to vyndali.“ (mnaucz)
  • Při obsazovaní hry se zapomnělo na Jana Hrabětu. Nakonec byl obsazen jako 3. alternant do role rytíře Hynka z Michle. (mnaucz)

Reklama

Reklama