Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I. D. (identification) se v Británii používá jako zkratka pro občanský průkaz. Průkaz totožnosti, identita. A tu John ztrácí. Nebo ne? Mimikry chuligána zprvu zvládá skvěle, ale postupně se mu zažírají hlouběji a hlouběji pod kůži. Každý snímek o skryté identitě policejních „volavek" si klade podobnou otázku - kam až lze zajít, aby polda budil dojem kriminálníka a zároveň se v jeho roli „nezapomněl"? Úkol na zbláznění. Proměna, jíž Johnova postava projde, nalezne těžko srovnání - z mladého poldy, který dělá svou práci na plný plyn, se postupně stává někdo docela jiný: rváč, vágus a sprosťák, který pohrdá vyumělkovanými manýry „střední třídy", z níž pochází. Až parodicky škrobená setkání manželských dvojic mu dokonce dávají do jisté míry za pravdu. John postupně a velmi bolestivě ztrácí společnou řeč se ženou a identifikuje se s hospodskou subkulturou, která spočívá v neustálém sebeutvrzování se bratrství tvrďáků, kteří mají jasný cíl (bít se za barvy Shadwellu). (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (49)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nó, hustý. Hooligans jako takoví, to jsou pro mě kreténi, ale když se o nich natočí dobrej film, tak to dokážu ocenit. Nejvíc se o to zasloužil Reece Dinsdale, kterýho jsem nikdy moc nemusel, ale tady hrál tak, že jsem z něho sral magi v kostkách naležato. V jeho šílenejch fázích mi hodně připomněl Begbyho z Trainspottingu, ale způsob, jakým dokázal zahrát přerod z hodnýho cajta v agresivního hooligana a pak v nacistickýho vyvrhela, to bylo něco neskutečnýho. Gesta, grimasy, dobře napsaná postava, děj. To všechno se snoubí v lahodnou podívanou. Viděl jsem to v originále s angl. titulkama a ten slang mi dělal celkem potíže, ale fuck v každé větě celkem navodilo žádanou atmošku a pochopit se to dalo v klidu. Mě teda nejvíc dostala scéna, jak se šel omluvit svojí ženě, ale ta na něho poslala rodiče s psama, takže ju musel fakt hóóódně hnusně a drsně poslat do prdele, a to je slabej výraz... ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Úžasné. Film o tom, jak se policista inkognito vetře mezi fotbalové chuligány aby odhalil hlavní bossy gangu, ale atmosféra rvaček a fandění mu časem víc a víc přirůstá k srdci, až se nakonec sám stane velmi aktivním bitkařem a zapomene na svůj policejní úkol. To se samozřejmě nelíbí zaměstnavateli,tedy policii......Film o tom, jak je davová psychóza mocná a jak člověk potřebuje mít své místo a někam patřit.....Poslední scéna pak opravdu vyráží dech! ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o hooligans. Viděl jsem jich fakt hodně a většinou jsou to částečně tak trochu gangsterky, kdyžto tady se nejlíp podařilo vykreslit tu atmosféru fandění a nadšení pro tým. Bitky tam vlastně ani nejsou. I když se tam mlátěj často, vždy to je nějak mimo záběr. Závěr byl hodně drsnej a opět tenhle film válí na celý čáře ve zobrazení toho opojení někam patřit a pořádně si zařvat. Hlavní herec skvělej a pro mě jinak spíše nezajímavej Sean Pertwee tady byl taky supr. ()

lazak 

všechny recenze uživatele

Pohled na zajímavý experiment, kdy jsou čtyři tajní policajti naverbováni do světa HOOLIGANS. Krásná ukázka toho, jak pravicový extremismus dokáže semlít i jinak normálně smýšlející jedince. Obzvláště pak v anglických fotbalových svatostáncích konce osmdesátých let minulého století. WHITE, WHITE, WHITE AND WHITE. KILL EM ALL AND FIGHT, FIGHT, FIGHT! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co se povedlo byla především Grahamova proměna, které jsem neměl problém uvěřit. Líbila se mi i atmosféra chuligánského prostředí a syrově ztvárněné bitky. Bohužel nesedla mi příliš samotná infiltrace, protože takhle snadno to zkrátka nejde, ale to je bohužel obecný nešvar filmů pracujícím s touto tématikou. I.D. každopádně určitě patří ve svém žánru k nadprůměru. 80% ()

Zajímavosti (3)

  • Film sa z časti zakladá na skutočných udalostiach z 80-tych rokov, kedy sa členovia Scotland Yardu počas operácie Full-Time snažili preniknúť medzi "tvrdé jadrá" futbalových chuligánov, identifikovať ich lídrov a zadržať ich. (GTS_PUNK)
  • Ústřední fotbalový team Shadwell Town je fiktivní. (Gogen)

Reklama

Reklama