Reklama

Reklama

Okolo futbola

  • Rusko Oколо футбола (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film pojednává o životě ruských fotbalových chuligánů. Hlavními postavami jsou čtyři zástupci chuligánů Spartaku Moskva. Zápletka filmu spočívá v podezření, že chuligáni mají mezi sebou konfidenta, a proto je mnoho jejich akcí brzy zhaceno policií. Je jasné, že je třeba jednat a tento problém s donašečem vyřešit.
Film věrně zobrazuje chuligánskou scénu v Rusku. Samozřejmě je plný nečekaných zvratů, a taky rvaček. (FCBLFC)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

MarekT 

všechny recenze uživatele

"Kdysi byli rytíři, vojáci... Každý o něco bojoval. Nyní bojujeme my o čest svého klubu.", říká polský hiphoper Beron ve své skladbě opěvující subkulturu fotbalových ultras. A na ta slova volně navazuje i úvaha jedné z vedlejších postav o kontrastu složitosti okolního světa na straně jedné, a jednoduchosti fotbalu na straně druhé... Pod kterou bych se v zásadě podepsal. Naše "Proč?" bylo lehce ovlivněno dobou a jeho účelem bylo daný okruh osob kritizovat (jakkoli snímek je v dané bublině nesmrtelným kultem), britské "Football Factory" mělo zase nádech jednoduché grotesky a nejznámější "Green Street Hooligans" je typickým zástupcem mainstreamu. Naproti tomu jsou Rusové přesní, co se týče pestrého rozvržení postav, popisu nejrůznějších skutečností (např. setkání v baru s fotbalisty, žijící si svůj nesmyslně bohémský život), předložených argumentů "pro" a "proti"... V ostatních komentářích se objevují výhrady vůči taktéž se vyskytnuvší milostné linii. Jasně, když se na onu věc budete dívat z pohledu fanouška pro změnu filmového, se značným přehledem o tisícovkách děl, tak vám daná věc bude připadat jako klišé. Nicméně z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že takhle to v rámci komunity může fungovat a k pravdě to má blíž, než si kdekdo myslí. Že by - vzato kolem - svou roli hrálo, že se na natáčení podíleli i přímo samotní fotbaloví válečníci, konkrétně ze Spartaku Moskva? Pravědpodobně. Zážitek podtrhují autentické záběry z moskevského derby proti CSKA (nemůžu si pomoci, ale bengálské ohně na tribunách jsou pro mě to samé, co hezky namalovaný obraz či kreativní mizanscéna ve filmu) plus soundtrack, kterému kraluje další hiphoper (a zároveň i fotbalový fanoušek) Feduk. Jednoduše řečeno, nemyslím si, že v rámci tématu lze stvořit lépe namíchaný koktejl... 100% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Zaujímam sa o filmy s chuligánskou tématikou. Zopár som ich už mal možnosť vidieť. Do dnes ostáva mojim najobľúbenejším snímkom o futbalovom násilí anglický titul "Football Factory", ktorý v roku 2004 natočil režisér Nick Love. No i ruský film "Oколо футбола" určite stojí za pozretie. Sonda do života radikálnych fanúšikov Spartaka Moskva má celkom obstojnú atmosféru, vhodné herecké obsadenie, zaujímavý príbeh, dobrý soundtrack a je to i dosť kvalitne natočené. Pozrel som si ho v pôvodnom znení (po rusky) s českými titulkami a bol som velice spokojný. **** ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Já nemám nic proti tomu, když se parta lidí chce pobít s jinou partou a domluví si takovéto „utkání“ někde na poli mimo město. Proti tomu fakt nic nemám. Problém mám s tím, když svou neukojitelnou vášeň tahají mezi ostatní poklidné občany a na sportovní stadiony. A velký problém mám s tím, když toto zahalují hávem jakéhosi rytířství a bojem za čest. S tím prostě nemohu souhlasit. Fotbal samotný není špatný, není zlý a není násilný. Zneužitelnost klubismu pro své přízemní cíle ale špatná je. A je velice kriminogenní. V tomto filmu se navíc jedná o lidi, kteří na fotbal ani nechodí. Takže o čem mám vlastně mluvit? ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s Trevorom, že ide o jeden z najlepších filmov o chuligánoch, a to aj v porovnaní s britskými verziami, ktoré majú svoju atmosféru a špecifické prostredie, ale to Rusi majú rovnako tak dobre. Akurát nám dnes prerušili zápas o prvé miesto medzi Trnavou a Slovanom, lebo rovnakí idioti žijú aj u nás. Dobrá sonda do duševne mrzáckeho prostredia a krásne ruské devy boli už len ozdobou príbehu, ktorý vôbec nie je len okolo futbola, ale hlavne okolo bitiek a trochu aj okolo lásky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BÝVALI DOBY, KDY TO KOLEM FOTBALU BYLO JINÝ…“ /// Nechoděj se šálama na stadion. Nejsou to fanoušci. Jen další týpci, kteří maj jasno vo tom, co budou dělat v sobotu… Voni tyhle věci vokolo fotbalu maj v Rusku i trochu jinej význam. Filmově se ovšem vyrovnaj (u mě i víc než to) těm angláckejm kouskům. Navíc si užiju i pořádnej pouliční boj (jak propagace? Nic nepropaguju, di do piči!). Rusko, to je i příroda, rozmanitej soundtrack a navíc žádný zbytečný dramatický sociální vodbočky. ,,DO BOJE!“ Neserou se se složitostí děje. Věděj, co chtěj ukázat, věděj že ta sociální podstata je u nich v nacionalismu, a i když to není zrovna vokolo fotbalu, tak to sem patří. Takový soudobý ,,Proč?“, který by mohlo prázdný hlavy, motající se kolem hooligans potěšit. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) SPARTAK! (Moskva pičo!) 2.) Nevím, jakejma botama můžu v Rusku rozkopat debilovi ksicht. 3.) Thx za titule ,,petrik 1“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Ruský zpěvák Feduk, jehož píseň hraje při závěrečných titulcích, a je zároveň ústřední písní soundtracku, se k natáčení dostal čirou náhodou. Jeho kamarád ho pozval na natáčení davových scén v kotli, kde se potkal s producentem a dohodli se na spolupráci. [Zdroj: Hooligans.cz] (boni)
  • Zápas mezi Spartakem a CSKA je ve filmu prezentován jako finále poháru. Nicméně, během jedné scény můžeme vidět, že na výsledkové tabuli je napsáno, že jde o ligový zápas ruské Premier Ligy. (Dr Lizal)
  • Velké množství scén je založeno na skutečných historkách z dějin ruského chuligánství. Například scéna, kdy chuligáni Spartaku čekají na své rivaly z Dynama a před bitkou si odchytí špeha, který pak za trest musí jít proti „svým“. Ve skutečnosti to ale jeden ze Spartaku nevydržel, vyběhl z křoví dřív, a tak většina chuligánů Dynama stihla utéct. [Zdroj: Hooligans.cz] (boni)

Reklama

Reklama