Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cass Pennant - najlepšie predávaný autor kníh čiernej pleti v Británii a zároveň aj člen obávanej chuligánskej ekipy klubu West Ham United, ktorá si hovorí I.C.F.. Film sleduje Cassov životný príbeh od čias, keď ho, ako sirotu z Jamajky adoptoval starší biely párik z Londýna, až do čias, keď z neho vyrastie jeden z najobávanejších futbalových chuligánov v Británii. (Tomco)

(více)

Recenze (55)

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů o Hooligans. Cass Pennant byl dobrej blázen :D Stará dobrá Anglie kurva! - Chuligáni, skinheadi a pěkně natočený bitky, jen škoda že jich nebylo víc. Taky se mi moc líbilo jak tam hrajou herci z The Football Factory a Green Street Hooligans :) West Ham United Forever! Oi! ;) ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Na film o jednom z najznámejších futbalových chuligánov z ICF (West Ham United) som sa tešil viac než dosť, o to viac keď ide o jeden z posledných hooligans filmov, ktoré som ešte nemal možnosť vidieť. A ako sa mi aj potvrdilo, niečo takéto sklamať proste nemôže. A to aj napriek tomu, že to v rámci udalostí zďaleka nejde tak do hĺbky ako iné kúsky a dokonca to nie je ani nejak extra surové či drsné. Je to skrátka také prijateľnejšie pre bežného diváka, viac sa štylizuje do tej životopisnej roviny - psychológia hlavnej postavy, problémy s farbou pleti v mladosti, láska atď... Avšak napriek týmto (a aj niekoľkým ďalším) aspektom mi to po obsahovej stránky do značnej miery pripomenulo tiež životopisný, len nedávno videný Rise of the Footsoldier o Carltonovi Leachovi (taktiež z ICF), ktorý však bol poňatý dosť odlišne - brutálnejšie, podrobnejšie - naschvál sa vyhýbam slovíčku lepšie, i keď som mu udelil vyššie hodnotenie, obe sú proste spravené úplne inak. A o to viac bol pre mňa Cass zaujímavý, rozhodne som sa ani chvíľku nenudil. Hoci to odo mňa pravdepodobne už znie ako klišé, no zopakovať to musím - Briti skrátka vedia, ako na to! Z hercov ma milo prekvapil z môjho pohľadu absolútne neznámy Nonso Anozie, ďalej tiež Leo Gregory (ktorý hral aj v Hooligans) no a Tamer Hassan, tak ten ma nesklamal asi ešte nikdy... Takže pokiaľ chcete vidieť hooligans z trochu iného uhla pohľadu (viac psychologický?!), ste na tej správnej adrese, pretože Cass je presne takýto. Práve ste stretli Inter City Firm. 70% ()

Reklama

Happens 

všechny recenze uživatele

Hezká vstupenka do historie ICF, jak se z rawdies stávají town boys až po naprosto tvrdé hooligans. Ve filmu Rise of footsoldiers je velice vedlejší postava jednoho z hlavních chuligánů (hovadskejch, viď?) černoch. No a zde máme kompletní film o tamto pánu, který nasazoval život za West Ham United (I'm forever blowing bubbles), až z toho jednoho dne dospěl. Trochu naučné, ale hlavně je tam fotbal a rvačky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MUSEL JSTE SE NA NĚCO O VÍKENDU TĚŠIT. DOBA SE OD POLOVINY SEDMDESÁTÝCH LET ZMĚNILA. FOTBALOVÁ CASUAL PŘEVZALA ULICE, TAKŽE SE JEDNALO O NAVRŽENÉ OBLEČENÍ A NAVRŽENÉ NÁSILÍ. NYNÍ JSME SI ŘÍKALI INTER CITY FIRM. ICF. NOVINY NÁM ŘÍKALY LES THUGS NOUVEAUX...“ /// Nebejt jen černoch. Bejt součástí ,,NĚČEHO“. Bejt výjimečnej. Jako Cassius Clay… Další zvláštní (?) pohled na fotbalový ,,hooligans“. Několik zajímavejch okamžiků v zajímavým životě ,,děsivýho černýho muže“. Životopis směřující ke dni, ve kterým Cass Pennant zjistil, KDO OPRAVDU JE. Fajn, ale já jsem spíš na drsnější sociální dramata… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen filmy podle skutečnosti. 2.) Stejnojmennou knihu, kterou napsal v roce 2002 Cass Pennant jsem nečetl. 3.) Zjistím, kdy je stylový přijet k hospodě pohřebákem. 4.) Thx za titule ,,pBen“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

No, asi tady CASSovi malinko strhnu kolektivní hodnocení, ale nemůžu jinak. Prostředí so-called přátel kopané mám rád, výjimečně sprosté a absolutně bezskrupulózní THE FOOTBALL FACTORY jsem si užil, trochu zlimonádovatělé HOOLIGANS s Ejilahem Woodem v hlavní roli mám ještě raději a PROČ je moje srdeční záležitost ("Já pracuji jako sazeč pečiva..."). CASS mi ale zřejmě vychází z celé čtyřky jako dílo nejslabší, asi proto, že přehnaně dokumentarizuje psí život jednoho týpka, který se nechce jmenovat jako ženská a má tu smůlu, že je černej a nejde to smejt. No budiž. Jak ctihodný Cass postupně přichází k rozumu a ve sladkých sedmadvaceti například oznámí vyklepaným rodičům, že se tahá s dívkou, uvědomí si - jaké překvapení - že utéct před svým starým já zase tak dobře nejde a silných momentů v jinak vlekoucím se filmu přibývá. Ale možná jsem jen příliš mladej a nedokážu tento twist z černohubé mlátičky v solidního manžela a otce plně docenit. Nevím... --- V celém filmu mimochodem uvidíte jen zopár bitek - sice když už, tak to doslová lítá - a fotbalové hřiště uzříte leda tak v záběrech jako vystřižených z Bruselu '85. Neříkám, že jsem čekal film o fotbale, ale jedna malá blbá zmínka o George Hurstovi (to je ten týpek, co na ms v '66 ve finále ve Wembley trefil břevno a "byl z toho gól", který znamenal první a taky poslední a jen tak mimochodem neregulérní vítězství Angličanů na Mistrovství světa) v takovým snímku asi taky nestačí. Anyway, tohle na Baníku nezažijete. --- 50%. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Tamer Hassan, který ve filmu hraje postavu Raye, si zahrál šéfa chuligánů z Millwallu ve filmu Football Factory (2004). (don corleone)
  • Nonso Anozie, který hraje ve filmu hlavní roli, je nejmladším hercem, který ztvárnil na profesionální úrovni postavu Shakespearova Krále Leara v létě 2002. (don corleone)
  • Celý rok před začátkem natáčení se nad příběhem a scénářem scházeli Cass Pennant a režisér Baird. Šlo jim o maximálně autentický pohled na kontroverzní život Pennanta. Mimo jiné spolu vyrazili třeba i na finále Poháru FA v roce 2006. (don corleone)

Reklama

Reklama