Reklama

Reklama

Chuligán

Trailer 2

Obsahy(1)

Dom, fotbalový fanoušek, se náhodně seznámí s šéfem party fotbalových „hooligans“ Bexem. Postupně ale zjišťuje, že se o fotbal vlastně nezajímají, že jim jde o vyvolávání rvaček. Násilí se postupně vymyká kontrole… Dom je normální mladý kluk, pracuje v rodinné lešenářské firmičce se svým otcem a ve volném čase se poflakuje s kamarádem Terrym. Jednou jdou spolu do nočního klubu, kde se Terry dostane do konfliktu se starším Bexem a skončí s rozbitým nosem. Bex je hlavou „firmy“ fanoušků fotbalového klubu West Ham United, která cestuje po celé zemi a svádí potyčky s fanoušky jiných klubů. Není radno si s ním začínat, a tak jdou Dom s Terrym druhý den do hospody Lord Nelson, kde se „firma“ schází, a Dom se za kamaráda i za sebe omluví. Bex ho překvapivě pochválí, že měl odvahu to udělat. Později ho vyhledá na pracovišti a snaží se udělat dobrý dojem na jeho otce Boba. Vezme Doma do obchodu se sportovním oblečením, kde si Bex koupí tenisky. Nakonec se Doma zeptá, jestli by nechtěl hrát v jeho fotbalovém týmu. Dom vymámí ze svého otce peníze, aby si mohl koupit stejné tenisky Adidas, a jde na zápas. Postaví ho do branky, a když zachrání důležitou penaltu, tým ho přátelsky přijme. Pozvou ho, aby s nimi jel příští víkend na zápas do Portsmouthu. Když tam dorazí, střetnou se už na nádraží s fanoušky Portsmouthu a vypukne bitka, při které zasahuje policie. Dom si ze rvačky odnese pořádný monokl. Je přijat do firmy West Ham a začíná s nimi trávit všechen volný čas. V obchodech se sportovním vybavením kradou oblečení. Bex ho před ostatními vyznamenává, Dom si ale všímá skryté rivality mezi ním a Triggerem. O jednom víkendu se vypraví na zápas klubu Millwall FC, kde se střetnou s jeho fanoušky vyzbrojenými holemi, baseballovými pálkami apod. Ti mají velkou převahu a firma West Ham utrpí potupnou porážku. Trigger Bexe obviní, že z nich udělal idioty, Usef je vážně zraněn na obličeji, musí do nemocnice. Rozzuřený Bex se pak spolu s Domem a ještě několika dalšími vrátí, počkají si v noci před hospodou, kde fanoušci Millwallu slaví, a jednoho na odchodu přepadnou a zmlátí olověnými trubkami. Dom ale jen vylekaně přihlíží.  Když se vrátí ke svým autům, najdou je rozmlácená a na Bexově autě je papír se vzkazem „Gratulujeme, právě jste se seznámili s Yetim“... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (16)

Happens 

všechny recenze uživatele

Jsme svědci dalšího šílenci, sebedestruktivní filosofie a tak dál a vůbec tohle není o fotbale. Přemýšlím, jestli to je vůbec o hooligans. Nick love se tu trochu vzdálil od konceptu hooligans, který docela umně vytvořil v The footbal factory, spíš mi přijde film jako satira na fanoušky. Hezký soundtrack. Tohle je život, nečekejte happy end. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

film o anglických rowdies z 80. let sliboval zajímavou podívanou, ale houby houby. Stupidní story o klukovi, co se zhlédne v šéfovi jednoho z chuligánských gangů, začne se oblíkat do pestrobarevných tepákových souprav a kašlat na starý kamarády. Ten příběh je hrozně blbě napsaný a většina scén hodně šustí papírem... Kromě toho tu nejsou moc zajímavě natočené bitky, což mi u filmu o rowdies přijde jako celkem zásadní vada. Když to srovnám s Football Factory od stejného režiséra, je tohle o X tříd níž. Jediná věc, která na filmu stojí za to, je vtipný výběr osmdesátkové hudby. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Asi najslabší film z prostredia futbalových chuligánov. Zároveň zbytočný remake filmu z roku 1988. Mladý Dom sa spolu s kamarátom dostane na diskotéke do potýčky z futbalovým chuligánom, neskôr sa s ním lepšie spozná a stane sa členom jeho firmy a na svojho najlepšieho kamaráta zabudne. Časom sa odhalí odvrátenú stránku tohto "fandenia"...Skvelá je hudba, šuštiaky rokov 80tych a atmosféra, Doma v obchode ktorý túži po skvelej súprave značky Fila aby medzi hools lepšie zapadol, v priebehu filmu sa nedozvieme o to o akú konkrétnu firmu ide, nikdy v bare ani počas rozhovorov som si nevšimol logo klubu ktorému chlapci fandia, dá sa iba vytušiť že ide o Londýn a tým pádom pravdepodobne West Ham, Millwall, Chelsea a Tottenham. Film som pozrel bez titulkov takže je možné že som názvy niektorých z "firiem" prepočul, ale celé to vyzerá skôr ako sociálna dráma o tomto fenoméne ako takom a autori zrejme nechceli poukázať na žiaden konkrétny klub. Ale v závere ešte zopakujem že sa jedná asi o najhorší film z prostredia futbalových výtržníkov. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Osemdesiate roky sú celospoločenským fenoménom, ktorého dozvuky možno stále vnímať dokonca ešte dnes. To, čo osemdesiate roky formovalo, sa však líši od krajiny ku krajine. V Británii to v tom období nebola len "Železná Lady" a dozvuky punku, ale aj vzostup futbalového chuligánstva, ktoré svojim spôsobom preniklo do všetkých sfér spoločnosti. A na niečo také sa snaží poukázať aj tento film, ktorého dej sleduje mladého Doma (Calum MacNab). Ten sa snaží zapadnúť do skupiny futbalových chuligánov vedenej Bexom (Paul Anderson), ale od začiatku si pripadá, že do tejto spoločnosti akosi nepatrí. Necháva za sebou priateľov, rodinu a až na vlastné oči sa musí presvedčiť, že tento život nebude to pravé orechové. Pomerne zvláštny snímok o futbalovom chuligánstve odbočuje od množstva pouličných bitiek, krvi či záberov z futbalových štadiónov ako je to v prípade väčšiny podobných filmov s rovnakou tématikou. Príbeh sa viac zameriava na spomínané dve hlavné postavy a ich pohľad na subkultúru, ktorej sú súčasťou, a zároveň takýto pohľad ponúka aj divákovi. Laický divák, ktorý sa o toto obdobie či subkultúru viac nezaujíma, nemusí vedieť, že "casuals" - rowdies najmä osemdesiatych rokov, sa napríklad dosť vyžívali v dobovej móde. Práve na tomto "inside looku" stavia celý film a venuje sa nielen medziľudským vzťahom, ale aj dnes už možno zvláštne pôsobiacej móde. A hoci takto vyznievajúci námet sa nejaví ako najhorší možný variant na papieri, v prenesení na filmové plátno je to už o niečo horšie. Dej je nielenže pomerne nezáživný, ale divák po chvíli nadobudne pocit, že sleduje dookola to isté. Mladá hlavná postava stále behá za "svojim idolom", pričom sa stále dohadujú o poriadnej akcii, no divák žiadnu nakoniec neuvidí. Pár "stretov" medzi skupinami, ktoré snímok ponúka, je slabým odvarom niečoho, čo možno nazývať stretom. Ak však tvorcovia zamýšľali trochu iný pohľad na "casuals", než len cez tvrdé pouličné bitky, potom sa im to celkom darí aj napriek slabšiemu príbehu. Filmu dosť pomáha aj fakt, že je relatívne krátky, takže diváka nezačne vyložene nudiť. A ak by k tomu náhodou smerovalo, veľmi rýchlo ho preberie podarená osemdesiatková muzika, ktorá je asi najsilnejšou stránkou celého filmu. The Firm nie je najlepším snímkom o anglických futbalových rowdies, ale príbehovo sa na nich pozerá z trochu inej strany ako filmy s podobným námetom. Kvalitou príbeh síce zrejme veľmi nezaujme, na druhú stranu však ani výraznejším spôsobom nesklame. Ani zďaleka však snímok nie je porovnateľný s predošlým filmom režiséra Nicka Lovea, The Football Factory, kde sa takisto zameriava na anglických futbalových chuligánov. Zas a znovu poteší aspoň fakt, že hlavné postavy sú členmi I.C.F.. ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Nicku, k tomuhle tě někdo musel donutit, nebo nevim. To už jsi zapomněl, žes natočil Fabriku? Ultranudnej film, pitomý scény, nesympatický herci a strašně odfláklý bitky. Jasně-kladivem do hlavy, frajer stojí, ani kapka krve. Do toho ty strašný teplákovky, nudný tempo, vocásek co se honí za idolem. Jediný klady jsou britskej akcent, hudba z 80. let a stopa tvýho rukopisu. Ale to je všechno. Což je zoufale málo. Víš co, Nicku? Budu dělat, že jsem tenhle film nikdy neviděl. Že ho vůbec neznám. A ty mi slib, že tvůj další počin nebude takovejhle průšvih. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Bex pracuje vo firme Hunter Ashton & Clarke, čo je odkazom na scenáristu a režiséra originálu Firma z roku 1988. (megajalec)
  • Hlavní hrdinovia chodia do obchodu JD Sports. Prvý obchod tohto predajcu otvorili v Londýne v roku 1989, film je situovaný do roku 1983. (megajalec)

Reklama

Reklama