Reklama

Reklama

A.I. Umělá inteligence

  • USA A.I. Artificial Intelligence (více)
Trailer 2
USA, 2001, 146 min

Obsahy(1)

Svět budoucnosti se změnil. Ledovce roztály, miliony lidí přišly o půdu pod nohama a jejich životní prostor se radikálně zmenšil. Situace si vyžádala absolutní kontrolu nad růstem populace. Chybějící místo zaplnili roboti. Jsou lidem k nerozeznání podobní a rok od roku jsou dokonalejší. Ten poslední, kterého sestrojil profesor Hobby, je tak dokonalý, že je schopen milovat, snít a cítit stejně jako člověk. Má podobu jedenáctiletého chlapce, jmenuje se David a společnost ho předala manželům Henrymu a Monice Swintonovým. Jejich syn Martin leží v nemocnici, kde v umělém spánku čeká, zda bude objeven lék na jeho smrtelnou nemoc. Manželé mají Davida vyzkoušet, a pokud se rozhodnou, mohou aktivovat jeho emoce. Profesor však manžele varuje, že si to mají dobře rozmyslet, protože je to krok nevratný. Žena to přesto po čase udělá a chlapec k ní začne cítit lásku. Dostane plyšového medvídka Tedyho, který patřil Martinovi. Stane se však to, co nikdo nečekal a Martin se uzdraví. Velmi záhy se ukáže, že pro dva chlapce není v rodině místo a Monica malého, vroucně milujícího robota odveze do lesa daleko za město, kde ho vysadí a odjede. Šokovaný David se rozhodne najít pohádkovou vílu Modrovlásku, která dokázala proměnit dřevěného Pinocchia v opravdového chlapce. Doufá, že jako skutečný chlapec se bude moci vrátit k mamince... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (914)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Čím víc se na A.I. dívám, tím lepší se mi zdá. Možná se časem dopracuju i k pěti*. Malý Osmet stejně jako v Šestém smyslu skvělý ( jen mě občas napadá, jestli by dokázal zahrát i veselé dítě ) a Jude Law také výborný. Atmosféra filmu je přesvědčivá a zoufalství a neochvějná víra malého Davida v normální život a ztracenou lásku matky je nádherná. Konec je zároveň velmi smutný i osvobozující. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

A.I. Umelá inteligencia je pozoruhodný, extravagantný futuristický film, ktorý chce byť na jednu stranu rozprávkou pre masy a na druhú sa snaží filozoficky rozoberať najzložitejšie témy miesta umelej inteligencie v našom svete. Formálne je dokonalý. Hudba Johna Williamsa opäť brilantná, výkon Haley Joela Osmenta, ktorého prechod postavy veľkým vnútorným vývinom je kostrou príbehu, je vynikajúci a dizajn futuristického sveta (obzvlášť záverečného „mesta plačúcich levov“) je dych berúci. Ale z komplexného režijného hladiska je snímka podivná a chaotická. Keď už sa látky chopil Spielberg, mal sa v nej zamerať na to, čo je jemu blízke a mal z nej spraviť snové, emocionálne pútavé a hrejivý dielo. Kombinovať neskombinovateľné sa nevypláca. ()

Reklama

Traffic 

všechny recenze uživatele

Formálně promyšlené, originální dílo, které mě před těmi dvanácti lety zmátlo právě svým epizodickým vyprávěním, ale dnes musím kromě netradiční (ale fungující) struktury obdivovat, jak například hladce kombinuje hororové konvence s těmi pohádkovými. Kubrickovské je to z tematického hlediska velmi (typických motivů lze vypozorovat hned několik) a hlavně se to vyloženě nabízí rozebírat lacanovskou psychoanalýzou (hrůza z odhalení "reálného reálna" atd.), podobně jako třeba Vertigo nebo Psycho. To mě vede k domněnce, že Spielbergova kariéra má s tou Hitchcockovou několik styčných bodů - stejně jako filmy "mistra hororu" jsou ty Spielbergovy ve své době považovány spíše za oddechovou zábavu a není jim věnován dostatek pozornosti ze strany "seriózních" kritiků a akademiků. Přitom se s plynoucím časem ukazuje, že jde o důmyslné a komplexní filmy, které spojuje zřetelný - dá-li se to tak dnes říct - autorský rukopis. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Nechci komentář začínat laciným sdělením, že Joea (navíc v podobě Lawa) bysme každá měla ráda doma, ale nedá mi to. ET byl značně upgradeován, bohužel k horšímu. Zápletka ještě dobrá, prostředek filmu mě i dost chytnul, přestože mě Teddy dováděl skoro k šílentví a taky Davidův dabing: "Chraň, chraň mě, prosím tě" .... Po zmrznutí Země už to bylo ale k nevydržení, snad ještě 30 minut zoufalého protahování. Promluvy mimozemšťanů, rádoby pohádkový komentář, oživený Teddy (!), dojemný poslední den s maminkou... Mertax volat zkrátit! ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je mou srdeční záležitostí a stal se jím hned při prvním zhlédnutí někdy v roce 2003, kdy se objevil poprvé v televizi. Mám k němu hned několik vzpomínek, ale tou hlavní je bezesporu to, že jsem v den, kdy ho poprvé dávali v televizi, slavil narozeniny, takže si své první setkání s tímhle filmem pamatuji velmi živě. Ale teď opusťme vzpomínky a držme se faktů. Nejprve se musím přiznat, že nesnáším, co nesnáším, já přímo nenávidím a jsem alergický na sci-fi filmy. Prostě je nemám rád, nikdy se mi nelíbily a nikdy se mi líbit nebudou. Tenhle film mne ale naprosto dostal a pohltil. A ač už je to pár let, co jsem ho viděl poprvé, přesto ho mám stále v mysli a čas od času si na něj vzpomenu. Tenhle film je prostě nezapomenutelný. A ač je o robotech, je tak neuvěřitelně milý a lidský, že to snad ani není možné. Nádherný příběh, u kterého jsem už mnoho srz uronil a mnoho jich při reprízách v TV patrně ještě uroním. Úchvatné herecké kreace Haleyho Joela Osmenta, nezapomenutelný robot "gigolo" v podání Juda Lawa, a především nezapomunetulný medvídek Teddy, který příběhu dodává roztomilost a musím se přiznat, že jsem se v několika scénách bál, že ho David ztratil, ale vždycky se Teddy objevil a mne se ulevilo. A na rovinu říkám, že bez Teddyho by to nebylo ono. K nádhernému příběhu a perfektním hereckým kreacím si přidejte úžasně citlivou režii Stevena Spielberga a máte nezapomenutelný filmový zážitek. A i mimozemšťané jsou zde vykresleni jako inteligentní, milé a skoro až láskyplné bytosti. Nemohu jinak, než udělit maximální počet hvězdiček a dodat, že mé hodnocení filmu je stoprocentní. Tenhle film o touze po proměně z robota na člověka, o touze být milován, o touze nebýt ten druhý v řadě a o splnění velkého dvoutisíciletého snu prostě miluji a milovat ho budu. Je to úžasný film, a ač nenávidím sci-fi, tak tenhle film prostě budu mít ve své hlavě po celý zbytek života... ()

Galerie (54)

Zajímavosti (28)

  • Ve scéně, kdy vědci mluví o nalezení Davida (Haley Joel Osment), zmíní město Haddonfield. Haddonfield je skutečným městem v New Jersey, kde Steven Spielberg strávil několik let svého dětství. (HellFire)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama