Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

Historik 

všechny recenze uživatele

Je těžké napsat něco nového, také jsem to několikrát četl, dvakrát viděl. Pokud by někdo vůbec nevěděl, co je to western a chtěl vidět typickou ukázku, navrhnu mu Shanea. Je to modelový příklad. Ale to jsem chtěl podotknout - všimli jste si, že Bledý jezdec Clinta Eastwooda je úplně to samé, akorát s jinými postavami? ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Přestože je tento film starší než město Havířov, viděl jsem ho dnes poprvé a zároveň naposled, protože ve mně zanechal poněkud nepříznivé dojmy (to byl eufemismus). Knižní předlohu mám doma a rád se k ní vracím, takže veškeré chyby jdou čistě na konto tvůrců snímku. Na rozdíl od jiných westernů se zde nepodařilo vytvořit kvalitní atmosféru, napětí se nekonalo vůbec, akční scény působily směšně, titulní postava byla zahrána naprosto mizerně atd. V podstatě jsem to s těmi dvěma hvězdičkami přepálil, ale co už... ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Plenér obohacuje metrosexuálny, do hladka vyholený, učesaný a čisto oblečený kovboj. Jeho pištoľa má bielu pažbu. Možno je i na ženy. No celkom iste je na malých chlapcov. Viacerí tu spomínajú v komentároch Mirka Dušína - ten v celej komixovej sérii RŠ tiež príliš pozornosti dievčatám nevenoval. V duchu 50. rokov a Hollywoodom dobovo uctievaného Hayesovho kódexu, upravujúcemu hranice sexu vo filme podľa jezuitského vzoru, sa vo filme, napriek viacerým dámam nezjaví ani jeden obrys ženských pŕs. Oblečenie žien pôsobí dojmom, akoby sa za svoje prednosti museli hanbiť. Jedna pusa sa vo filme objaví, ale aj tá slúži výlučne ucteniu si dlhoročného manželstva. Takýto je to western. Rodina, práca a prudéria. Muži robia, ženy rodia. Ich jedinou zábavkou je pečenie koláčov a raz do roka oprášenie naftalínom zasmradnutých svadobných šiat. Och aké vie byť vidiecke manželstvo krásne! Nuž a sympatickí bradatí rebeli, ktorí by radi voľnosť pre svoje stáda (...já viděl divoké koně i volně pobíhající krávy), tí samozrejme musia byť vykreslení ako arcisatanáši. A patria, predsa vieme kam. Direkt do pekla! Ikonická i poučná konzerva pre milovníkov konzerv. 55,55%. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dobrý western, u nás známy aj vďaka knižnej predlohe Jazdec z neznáma (kultová edícia STOPY :-)). Nečakajte žiadne nervydrásajúce prestrelky (viac sa používajú päste), skôr je to taký poctivý chlapský príbeh o cti a spravodlivosti. Na prvý pohľad trochu ošumelý film, ale postavy sú dobre napísané a celé je to uveriteľné. Kniha patrila v detstve k mojim obľúbeným... ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Románová předloha Jacka Schaefera je vyprávěna očima malého kluka a tento přístup si podržel i Stevensův film. Tím získala jinak typická westernová story o jezdci, který přijel z neznáma a poté, co vykonal svou práci (ochránil rodinu drobného farmáře před nenasytným rančerem), zmizel, svůj půvab a zvláštní lyriku. A. Ladd je ztělesněním Dobra (kristovská figura), Van Heflin je skvělý jako poctivý, byť trochu neotesaný farmář, J. Arthurová miluje svého muže a synka (B. De Wilde), zároveň ji však Shane neodolatelně přitahuje a J. Palance (kompletně v černém) je jedním z nejpůsobivějších pistolnických padouchů. A pokud by kniha a film nestačily, poslechněte si song, který o Shaneovi nazpíval L.Vodička. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (29)

  • V roku 2007 tento film Americký filmový inštitút zaradil medzi 45. najlepších filmov všetkých čias. (westerns)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Jacka Schaefera. (Hans.)

Reklama

Reklama