Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvaačtyřicetiletý novinář Richard Boyle informuje v roce 1980 o občanské válce v malé středoamerické zemi El Salvador. Vláda prezidenta Duarta bojuje za podpory USA proti levicové revoluční Frontě národního osvobození Farabunda Martího. Její stoupenci jsou likvidováni eskadrami smrti, řízenými armádou. Richard Boyle prožívá boje z bezprostřední blízkosti a stává se dokonce svědkem zavraždění arcibiskupa Romera. Po těchto zkušenostech se rozhodne uprchnout se svou přítelkyní Marií do Kalifornie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (179)

kingik 

všechny recenze uživatele

Navzdory tématu tenhle film působí ve filmografii Olivera Stonea poněkud nevýrazně. Jede v jedné linii ze které neuhne a to u tohoto harcovníka neznám a není to obvyklé.. V kinech to nesklidilo také žádný ohlas, ale zase až tak zlé to s tímhle filmem není. Jen si myslím, že na režiséra Stoneova formátu je to až moc tuctový film. Klady: James Woods je v roli válečného novináře autentický, syrovost některých scén, davové scény propojené se zachycením autenticity špinavých ulic stižených občanskou válkou. Zápory: film v sobě nenese žádnou vyjímečnost a to ani v podobě kontroverze, slabá dějová linie, nepříliš obratná snaha o divákovo zaujetí, nepříjemně prázdný dojem z filmu po jeho skončení. Mé hodnocení: 60% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone tady naplno ukazuje svou sílu, která je v krutosti, jež je podávána celkem syrově. Jasně, mohlo by to být ještě drsnější, ale stejně máte pocit, že je tohle až moc realistické, že se to může stát. Na konci se už zdám, že postavy budou vykoupeny, ale ono není nic tak jednoduché, jak by bylo. Výborný závěr i výborný průběh. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Věřil bys tomu, že dalším prezidentem Spojených států bude přímej potomek šimpanze?" Věřil. Je to země neomezenejch možností a primáti mají svá práva. O to tu ale nejde. Tady jde o občanskou válku v Salvadoru a o tý vím z "objektivních" reportáží Rudýho práva úplně všechno. Takže jako odborník si to vysvětluju tak, že se USA domnívaly, že se jim Rusové pletou do vnitřních záležitostí Salvadoru a zasáhly. To je taková ta klasika. Mě však víc bavilo to svědomí Ameriky v podání levičáka Stonea. A taky vysvětlení, jakej je rozdíl mezi levičákem a komunistou. Díky za to. A hlavně díky za informaci, kde si za sedm babek sedne panna chlapovi na obličej. Kdybych někdy v Hondurasu špatně odbočil, tak toho možná využiju. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Salvador si pád do propasti zapomnění v žádném případě nezasloužil. Je skvěle napsaný i zrežirováný, disponuje velmi dobrou výpravou, kvalitními herci a zdobí jej výtečná kamera Richarda Richardsona. A čeho si cením nejvíc, Salvador není natolik plakátový jako například Četa, byť Stone přeci jen viditelně nadržuje levicovým rebelům. Politické pozadí dramatické roviny Salvadoru má sice z části na svědomí rozvleklost první půle filmu a jeho mírnou únavnost, nicméně má svou myšlenkovou hloubku a přesah i do dnešních dob, kdy mnozí stále ještě nechápu, že nemůžeme nepřátele našich nepřátel automaticky považovat za své přátele... Vážně, divím se, nakolik zůstává Oliver Stone v současné době opomenut a divím se, jak silnou vrstvou prachu zapadalo toto jeho výborné válečné drama...85% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone je specialista na vojnove filmy, to mi ukazal uz v troch filmoch z vietnamskej vojny CATA (1986), NARODENY 04. JULA / CERVENCE (1989) alebo NEBO A ZEM (1993) a aj v tomto filme mi ukazal silu vojenskej diktatury v krajine El Salvador, pricom bolo zaujimave divat sa na novinara Jamesa Woodsa, ako sa dostane z kazdej kase, mam na mysli vo chvilach, ked mu ide o zivot. Trosku humornejsiu postavu si aj v tejto drame zahral James Belushi, ja neviem preco, ale ten chlapik mi pripada v kazdom filme smiesny, aj ked to nie je komedia. Ak mate radi vojnove politicke dramy, nemali by ste si Salvador nechat ujst. James Woods bol nominovany na Oscara za najlepsieho herca v hlavnej ulohe, avsak väcsie stastie mal Paul Newman za dramu FARBA PENAZI (1986). ________ James Woods - (Richard Boyle) +++ James Belushi - (Doktor Rock) +++ Michael Murphy - (Ambasádor Thomas Kelly) +++ John Savage - (John Cassady) +++ Elpidia Carillo - (Maria) +++ Tony Plana - (Major Maximiliano Casanova) +++ Cynthia Gibb - (Cathy Moore) +++ Produkcia: Oliver Stone, Derek Gibson +++ ()

Galerie (44)

Zajímavosti (13)

  • O stejných událostech a konfliktu v Salvadoru píše také válečný fotograf Patrick Chauvel ve své nejnovější knize "Boty Ricarda Jesuse". (.se)
  • Kabriolet, na ktorom vo filme jazdí James Woods, je Ford Mustang, ročník 1967. (hollci)
  • Poradce filmového štábu byl v době natáčení zabit v El Salvadoru. (StarsFan)

Reklama

Reklama