Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wall Street je nepochybně tou nejpřitažlivější čtvrtí planety – žádné jiné místo na světě není tak výstižným symbolem bohatství, moci a vlivu. Svodům snadných výdělků podlehnou i dva hráči na této šachovnici – jedním z nich je ostřílený burzovní spekulant a multimilionář, tím druhým mladý burzovní makléř, nováček ve světě velkých financí, který není připraven na morální konflikty, jimž bude nucen čelit. Jejich nebezpečné přátelství, které vzniká na pozadí býčího trhu mezi lety 1985 a 1986, se stane výsměchem vztahu mentora a jeho svěřence, profesora a studenta, otce a syna. Jedním z hlavních protagonistů je Charlie Sheen, který hraje mladíka sužovaného odvrácenou stranou jeho povahy. Postavou finančního žraloka Gordona Gekka (Michael Douglas) je ten nejpodlejší manhattanský predátor. Okouzlující a bezohledný mravní zkrachovalec je totiž připravený zlikvidovat veškeré své rivaly. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (501)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Burziáni a chamtivost. Prachy a "demokracie." Nablýskanost a proletariát. Pobyčejná poctivost a křečci s neustále křečovitějšími arumenty, jen aby si moghli omluvit vlastní bezohlednost. Hutnost i přes ta osmdesátá léta. Vážné téma. A není nad to, když člověk porazí protivníka jeho vlastní zbraní. A hlavně starší, dobrý, kvalitní Oliver Stone. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

I pro nás 'ekonomy' je Wall Street podán hodně složitě, burza vypadá jako tržiště a jen matně připomíná tu dnešní. Díky tomu je těžké se ve filmu, který se - díkybohu - zajímá pouze o ekonomiku a vedlejší témata (konflikt otec x syn, kariéra x život...) nechává pouze načrtnuta. Největším kladem je tu samozřejmě Michael Douglas ve své vrcholné formě, bez něj by tohle byl jen další tuctový snímek. [TOP 19/7 80%] ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vrátil jsem se po jedné dekádě k jednomu ze slavných Stoneových titulů, k Wall Streetu, a musím konstatovat, že ten film narozdíl od mnoha dobových dílek nezestárl. Pořád je to velmi solidní pohled na fungování tvrdého světa byznysu a éru konzumního obžerství 80. let, která zrodila generaci yuppies. Herecky přesvědčivé, byť musím přiznat, že prim jednoznačně hraje Michael Douglas, kdežto Charlie Sheen má na svém kontě z mého pohledu jenom jednu zásadní roli, a tou je hlavní role v Četě. Do snímku vtělil Oliver Stone své celoživotní levicové přesvědčení, takže zejména v druhé půli několik dialogů sklouzává do polohy politické proklamace ve smyslu obžaloby kapitalismu, ale to je jen malý kaz na jinak kvalitně zrežírovaném a dobře napsaném filmu. Narozdíl od Michaela Moora totiž Stone nesklouzává do nějaké laciné agitky a všechno, o čem vypráví, má naprosto reálný obraz ve skutečných hospodářských a politických kauzách, které jsou konec konců popsané i v řadě dalších filmů. Shodou okolností si před několika lety FBI posvítila na přední burzovní hráče a odposlechy vážených investorů a velkopodnikatelů odhalily přesně tytéž praktiky, které Stone zasvěceně popsal už před desítkami let, tedy zneužívání exkluzivních informací, tunelování penzijních fondů podniků v důsledku nepřátelských převzetí apod. Celkový dojem: 80 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že možnou inspirací tohoto filmu mohl být - mimo jiné - i legendární Londonův román BÍLÝ DEN. Finanční trhy jsou často ve veřejném prostoru prezentovány jako abstraktum jakoby odtržené od prostoru a času; ve skutečnosti se však jedná o nadmíru čipernou a nikdy nezahálející komunitu obklopenou servisní vrstvou, jejíž životní styl a jeho úskalí jsou námětem Stoneova filmu. Že i Američané mají vynikající herce a že hollywoodské hvězdy musejí něco umět, je známé; potíží jsou však filmové látky často kontaminované zlomky poetik tzv. lehkých literárních žánrů. Prvky "happyendového pohledu" nese i tento film; nejsou však ani zdaleka rozhodující pro jeho celkové vyznění. Mimoto stojí za upozornění i neméně zasvěcený Stoneův pohled do světa odborů a odborářského života; opravdu existuje a uchovává si relativně značný vliv např. při amerických prezidentských volbách. Pomineme-li některé nejasnosti v závěru filmu (byl usvědčen i Gecco?; bude hlavní hrdina odsouzen nebo mu bude k dobru započtena jeho spolupráce s vyšetřovateli a žalobou?), jedná se o ojedinělý tvůrčí čin. Čin, který je zasvěceným průhledem do jinak neprůhledného světa, jenž se - pomineme-li stoupající "koeficient virtuality" kasínového kapitalismu - ve svých podstatných znacích příliš nezměnil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $43,848,069Tržby Celosvetovo $51,600,000║ Od Olivera Stone veľmi dobrá práca, spracovať takýto námet na ako tak pozerateľný určite nie je sranda, dosť tu spraví herec Michael Douglas ale tiež Charlie Sheen, Daryl Hannah tu je dosť zbytočná a s tým három len straší, celkovo slušný priemer. /65%/ ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Oliver Stone dal na výběr Charliemu Sheenovi, kdo by měl hrát jeho otce. Charlie si (z herců Martina Sheena a Jacka Lemmona vybral právě svého otce Martina. Stone dal později Lemmonovi roli ve filmu JFK (1991). (viperblade)
  • Malé cameo si ve filmu zahrál i režisér Oliver Stone, a to malou roličku telefonujícího obchodníka z akciemi. (Terva)
  • Daryl Hannah byla za svůj výkon oceněna Zlatou malinou pro nejhorší herečku ve vedlejší roli. (skinny9)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama