Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co skrývá mlčící vesnice? Venkovská dvojice detektivů (O. Vlach a J. Zadražil) pátrá po vrazích starého Vodičky. Byl to nesympatický stařec, který se zřejmě kdysi stal svědkem kriminálního činu. Dvojice pomalu rozplétá nitky případu sahajícího hluboko do minulosti. Avšak staré události jsou již dávno překryté mlhou zapomnění a neochotou vesnice odhalovat tajemství, které se dotýká osobně každého z jejích obyvatel. Nakonec pomůže, jak to tak bývá, náhoda a nepřímým důkazem vraždy se stane obyčejný knoflík od košile… (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý počin na poli české detektivky, který kazí jen nedobře zvládnutý konec...Oceňuji, že se tvůrci snažili jít novou cestou a hlavně, že se nesnažili kopírovat americké nebo francouzské vzory. "Nepodepsaný knoflík" získává body především neopakovatelnou atmosférou, která jde bohužel jen těžko popsat. Pomalé tempo, zdánlivě banální vyšetřovací metody, rozvíjející se kolegiální vztah mezi oběma hlavními hrdiny, citlivá charakteristika jednotlivých postav, skvělá kamera a především přesné vykreslení vesnického prostředí - to jsou hlavní atributy příjemně netradičního naladění této detektivky. ()

DanielaE 

všechny recenze uživatele

Z mě dobrý především díky ústřední dvojici. Na venkov k utahanému kriminalistovi před důchodem přichází elév čerstvě po škole pln akademických vědomostí. Není to však borec z Kriminálek LA, NY nebo odkad, ale z české VŠ. Je to namachrovaný frajírek z města, ale takových znám. Na druhou stranu Vlachova postava je naprosto stejně v našich reáliích uvěřitelná. Kdo by nebyl, to by byli právě ti maníci ze všech těch "Kriminálek" (a že oni zhusta nejsou uvěřitelní ani tam, jakkoli ráda na většinu z nich koukám). I reálie jsou věrné, narozdíl od příběhů, které se odhehrávavají v rádoby bohaté společnosti. Hospoda, stavení, statek, utopenci a klobása. Tempo je pomalejší, ale buduje atmosféru, ale pomáhá i k vývoji vztahu mezi ústřední dvojící. Ano, jedna hvězda je za to, že se jedná o kriminálku českou (čimž chci vyjádřit to, že je lepší než drtívá většina ostatních), ale i tak jsem si to užila. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Místo, kde by lišky dávaly dobrou noc, kdyby je nevystříleli pytláci, je svědkem zločinu, který nevzrušuje místní ani forenzní vyšetřovatele. Nastává čas prostého dotazování a bloudění po hospodách, nádražích, lesích a lukách v podání dua šéfík Vlach - elév Zadražil, kdy ten první se něčím neustále láduje jak Pitt v Dannyho parťácích a přitom zamítá teorie svého mladšího kolegy (zřejmě proto, že sytý hladovému nevěří).. Zachycení venkovské atmosféry, uvolněné dialogy a celková civilnost přinášejí své kouzlo, škoda jen toho zbytečně zamotaného rozuzlení. A pana Vlacha žádám, ať vrátí Schimanskemu bundu, pokud možno bez mastných skvrn od salámu.. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Sama nevím, jak je to možné, ale můj komentář zde do dneška chyběl. Přitom jsem si jistá, že jsem ho psala. Nepodepsaný knoflík pokračuje v tradici dobrých českých detektivek. Nehraje si na žádné akční kriminálky, plyne ve svém poklidném tempu, postupně odhaluje, ale nevyzrazuje předem. Oldřich Vlach je výborný a má k sobě spoustu dobrých přihavačů. Venkovská idylka se mísí s lidskou nevraživostí a skrytými emocemi. Byť vypadá obsazení starého zkušeného a mladého začínajícího policity jako otřepané klišé, vysledek tomu neodpovídá. Skvělá hospodská atmosféra, herectví bez přehrávání. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Velice povedená televizní detektivka (ne kriminálka) z velmi blízkého českého prostředí. Malé městečko s obyvateli navzájem se všichni znajícími a kde se tím pádem nic neutají, začne zkušený vyšetřovatel a k němu nově přidělený čerstvý absolvent vyšetřovat zdánlivě banální případ začínající požárem, který nakonec vyvolá velice pochmurnou minulost. Příběh sleduje vyšetřování a pátrání krůček po krůčku, nikam se nespěchá a ukazuje starou poctivou českou detektivní tvorbu, jakou jsme kdysi tak dobře uměli. Při sledování jsem si z úctou vzpomněl na majora Kalaše, ke kterému má tento snímek hodně blízko. Je však ale daleko lidštější a to naše češství z toho vyloženě září. Scénář je napsán velice profesionálně. Tolik dějových obratů je doslova překvapením. Řekl bych, že závěrečnou scénu usvědčení knoflíkem je téměř jak od Colomba. Tvůrcům z ČT se tohle vskutku povedlo. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Hajný našel na místě činu nábojnici. Má to být nábojnice z vražedné zbraně – revolveru. V revolveru však po výstřelu vždy zůstává nábojnice uvnitř bubínku. (Scott67)
  • Natáčelo se mimo jiné v Jílovém u Prahy. (navabaca)
  • Vůz výjezdové skupiny je UAZ-469. Jedná se o osobní terénní automobil vyráběný ruskou automobilkou UAZ. (sator)

Reklama

Reklama