Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co skrývá mlčící vesnice? Venkovská dvojice detektivů (O. Vlach a J. Zadražil) pátrá po vrazích starého Vodičky. Byl to nesympatický stařec, který se zřejmě kdysi stal svědkem kriminálního činu. Dvojice pomalu rozplétá nitky případu sahajícího hluboko do minulosti. Avšak staré události jsou již dávno překryté mlhou zapomnění a neochotou vesnice odhalovat tajemství, které se dotýká osobně každého z jejích obyvatel. Nakonec pomůže, jak to tak bývá, náhoda a nepřímým důkazem vraždy se stane obyčejný knoflík od košile… (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nakonec jsem byl docela mile překvapen. Mezi televizními kriminálkami přeci jen jedna, která lehounce vyčnívá z průměru. Když teda pominu problémy se zvukem, které jsou značné a od první chvíle. Dvojice protikladů: stará zkušenost - mládí nabyté odhodláním, ambicemi a znalostmi, funguje dokonale. Tím spíš, když jeden druhého umí setřít vtipným způsobem. Detektivní případ přímo navazuje na první mord staršího kriminalisty v padesátých letech. Staré křivdy a historie jsou u případů, v Česku obzvláště, kořením. A vesnice s prapodivnými a různorodými postavičkami opět nenudí, ba právě naopak. Případ nakonec nedojde svému vyřešení, pachatel není potrestán, ale celkové prostředí, způsob vyšetřování a celý případ zajímavé jsou. I když je tedy škoda, že se nedozvíme pořádně, proč samotný případ nakonec nebyl pořádně prošetřen. Mladík je odbyt tím, že byla padesátá léta a on neví, jak to bylo. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Velice povedená televizní detektivka (ne kriminálka) z velmi blízkého českého prostředí. Malé městečko s obyvateli navzájem se všichni znajícími a kde se tím pádem nic neutají, začne zkušený vyšetřovatel a k němu nově přidělený čerstvý absolvent vyšetřovat zdánlivě banální případ začínající požárem, který nakonec vyvolá velice pochmurnou minulost. Příběh sleduje vyšetřování a pátrání krůček po krůčku, nikam se nespěchá a ukazuje starou poctivou českou detektivní tvorbu, jakou jsme kdysi tak dobře uměli. Při sledování jsem si z úctou vzpomněl na majora Kalaše, ke kterému má tento snímek hodně blízko. Je však ale daleko lidštější a to naše češství z toho vyloženě září. Scénář je napsán velice profesionálně. Tolik dějových obratů je doslova překvapením. Řekl bych, že závěrečnou scénu usvědčení knoflíkem je téměř jak od Colomba. Tvůrcům z ČT se tohle vskutku povedlo. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jestli novodobá česká detektivka dlouho hledala svou tvář, tak tady jednu z těch mnoha možných našla - anti-kvintesence na efektu postavených a geniálním týmem vyšetřovatelů disponujících detektivek amerických. Ono to chce odvahu, nepřejímat zaběhlé a vyzkoušené zámořské formáty a prošlapat si televizní houštinou svou vlastní cestu. I když byl celý snímek jasně stylizovaný, opravdu se mi líbilo, že tvůrci stavějí především na proklamované regionálnosti, lokálnosti, českých reáliích a také na autenticitě práce českého policisty, tedy na zkušenostech profese, u níž se zvláště na malém městě doslova zastavil čas (vozový park snad ještě z hluboké totality, policejní služebna jakbysmet, nové technologie evidentně ještě nedorazily, důkazy se totiž nestavějí na efektních tazích testu DNA - onen knoflík by jinak musel být ,,podepsaný"). Skloubení vyšetřovatelů - zkušeného matadora a mladého eléva - je jistě model klasický a jinde nesčetněkrát použitý, každopádně vyšetřující dvojice si získala mé sympatie, už jen tím, jak umně se buduje vztah mezi touto dvojicí. A pak tu máme tu prazvláštní atmosféru, jednoznačně největší klad celého filmu. Pomalé tempo vyprávění, pozvolná dynamika, proklamovaná obyčejnost jak obou dvou vyšetřovatelů, tak i všech zúčastněných figur, předstíraná banalita celého příběhu, který na konci dostává výrazně větší rozměr než jen ryze lokální, podobně na mne působil (nyní bohužel bez té uhrančivé formy) animovaný Alois Nebel, nebo román Selský baroko od Jiřího Hájíčka... ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Před lety se mi tato kriminálka líbila, tak jsem se včera podívala znovu. Zklamaná jsem po těch letech určitě nebyla. Venkov, kde chcípl pes, otlučené baráky, které mi připomínaly mé dětství, sympatická dvojice kriminalistů a zdánlivě banální případ. Pomalé tempo mi vyhovovalo, kriminalisté byli obyčejní fajn chlapi, žádní dokonalí supermani. Příjemná detektivka s výborným Oldřichem Vlachem. ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná a povedená kriminálka z dílny České televize. Povedený námět i děj. Nesourodá dvojice Vlach - Zadražil byla výborná. Líbilo se mi, že se zde objevil pan herec Jiří Holý a v epizodní roli soudního lékaře rovněž Karel Polišenský, který na můj vkus dostává málo prostoru ve filmu. Bylo rovněž příjemné po dlouhé době vidět ve filmu krále českého dabingu Petra Olivu a Jana Novotného. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Hajný našel na místě činu nábojnici. Má to být nábojnice z vražedné zbraně – revolveru. V revolveru však po výstřelu vždy zůstává nábojnice uvnitř bubínku. (Scott67)
  • Hlavní vyšetřovatel, kterého ztvárnil Oldřich Vlach, se jmenuje Wurst, což znamená v němčině „párek“. Je to příhodné jméno vzhledem k jeho stravovacím návykům. (Untentrauer)
  • Když mladý kriminalista Jarda (Jan Zadražil) jde v Baronově domě za hlasy, které podle něj patří vrahům Barona, zjistí nakonec, že byla pouze puštěná televize a z ní tyto hlasy vycházely. V tu chvíli na obrazovce běží epizoda „Strach“ ze seriálu 30 případů majora Zemana (1974) a v záběru jsou právě Josef Vinklář a Oldřich Vízner. Ovšem hlasy, které Jarda slyšel, nepatřily těmto hercům. Ani textová pasáž, kterou Jarda z televize slyšel, v seriálu nikdy nezazněla. (navabaca)

Reklama

Reklama