Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přizpůsobivý nosič reklam Ťopka přespává v odstaveném vagónu, který je ovšem jednoho dne připojen k vlaku, jímž odjíždí na inspekční cestu generální inspektor drah Jiří Kokrhel. A tak se Ťopka bez vlastního přičinění stává černým pasažérem, a když je objeven a pronásledován, způsobí neplánovanou zastávku na malém, bezvýznamném nádražíčku v Mokré nad Soupravou. Místní přednosta stanice Anatol Jelen si však právě odskočil na zkoušku pěveckého sboru, čehož využije Ťopka. Oblékne se do jeho uniformy a začne se před přísným pohledem inspektora vydávat za přednostu. Jeho svérázné improvizace inspektora vyvádějí z míry, ale naštěstí je tu přednostova půvabná manželka Julie, která Ťopku kryje, aby pomohla nepřítomnému manželovi. Kvůli jeho chování se ale dostává do velmi obtížných situací. Kokrhel se do ženy zakouká a oslněn jejím půvabem přehlíží nejen Ťopkovu absolutní neschopnost a divoké improvizace, ale dokonce se rozhodne vyhovět přednostově žádosti o přeložení blíž ku Praze. Jenže v nejméně vhodnou chvíli se objeví skutečný přednosta stanice... (TV Nova)

(více)

Recenze (326)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Burianove filmy majú veľkú výhodu a to, že aj vďaka nemu sa do ich deja človek ľahko vžije. V čase vojny takáto záplava hlášok v komediálnom filme musela na chvíľu potešiť väčšinu ľudí. Navyše ten koniec je priam kráľovský. Mohlo to byť aj zábavnejšie, no aj tieto scénky ma rozhodne nenudili, neboli otravné, človek si ich užil. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Nádherná ukázka české snaživosi a čisté geniálnosti. Je neuvěřitelně, že byl tento film natočen za okupace Nacistů v roce 1941. Vlasta Burian, podle mě, v té nejlepší roli jeho života. Nezapomenutelné rozdávání letáků na chůdách a objednání celého jídelníčku. Dvoření vysoce postavených můžů, tedy pana generálního inspektora a statkáře, je velice silný pozůstatek staré doby. Vidíme jejich elegantnost a povýšené chování. Hodnotím plnými 4 body. ()

Reklama

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Nostalgie. Tento film jsem viděl už hodněkrát a pokaždé to je pro mě velice příjemný divácký zážitek plný smíchu, dokonce i teď, po několikaleté odmlce. Asi nejlepší film Vlasty Buriana (nebo možná vedle filmu Anton Špelec, ostrostřelec), který se zde střetl s dalším geniálním hercem Jaroslavem Marvanem, jemuž role pedantského revizora sedla dokonale. Film sice drží pohromadě jen tenká dějová linka, ale to tolik nevadí. Je to pro mě zvláštní představa, že v tak temné době, jakou rok 1941 nepochybně byl, mohla vzniknout komedie tak naládovaná hláškami, tak lehkomyslné a na duchu povzbudivé dílo, ale je to moc dobře a vážím si lidí, kteří i v těžkých časech dovedou rozdávat naději a pokoj, třeba skrze smích. Přednosta stanice je zasloužilým nositelem čtyř hvězd. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Humor mistra Burina na naprostém vrcholu. Scény s telegrafem, bochníkem chleba a kuřaty a některé další dokážou rozesmát až k slzám. Všichni herci hrají v rolích přímo na tělo, a tak každý vytváří svojí svéráznou postavičku, kterým samozřejmě vévodí falešný přednosta v podání Vlasty Buriana. Navíc je tu skvěle vystihnutá atmosféra malého města a jeho nudného nádraží, trochu podobně jako v Ostře sledovaných vlacích, ovšem v tomto filmu je nuda zažehnána naštěstí daleko komičtějšími a veselejšími událostmi. A tak tento snímek patří k těm, které umí pobavit i v dnešní době a nejednou. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Falešný přednosta stanice nepostrádá před generálním inspektorem znalost jízdního řádu (Vlak do Svijan jede v 8 hodin 64 minut), brilantně čte telegramy (tečka-čárka-tečka-tečka-tečka-čárka) a od včerejška odpoledne nepříjímá zavazadla, neboť si to odhlasoval. Můj nejoblíbenější kousek Krále komiků. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (27)

  • Necelé dva roky po natočení filmu spoločnosť, ktorá film natáčala a financovala, Brom-film, fakticky zanikla, lebo bol vydaný výnos ríšskeho protektora v Čechách a na Morave, na základe ktorého sa združili všetky filmové spoločnosti pod názov Kosmosfilm spol. s r.o. (Raccoon.city)
  • Nádraží v Mokré nad Soupravou je ve skutečnosti stanicí Praha-Jinonice. (HJ-FILIP)
  • Vo filme zaznejú dve piesne "Přednosta stanice" v podaní hlavnej postavy Vlasty Buriana, ktorý stvárnil čierneho pasažiera Ťopku, ktorá vyšla aj na platni v roku 1981 s názvom "Perličky stříbrného plátna" a "Pod okny na housle starý tulák hrál", ktorá zaznie v podaní mužského zboru pod vedením Antonína Zacpala (Anatol Jelen). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama