Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Smerfetka88 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, na který jsem se chtěla delší dobu podívat a nezklamal mě. Většinou je u mě přímá úměra, že čím více se na film těším, tím víc jsem zklamaná. Tady ne. Snad je to dáno hereckým obsazením, nádherným prostředím, příběhem (a to nejsem zatížená na cukrovkové filmy), možná vším dohromady. Je to film, který si pustím klidně každý měsíc a dodívám jej (už kvůli poledu na mužného a charismatického krále). Bohužel 4* nedám, protože ty dávám jen hodně dobrým filmům (pro mě) a o 5* ani nemluvím. ()

tee 

všechny recenze uživatele

Přestože učitelka Anna Siam skutečně navštívila a film se snaží vyprávět její příběh, je ho nutné brát spíše jako přikrášlenou pohádku, kterou pro upravená fakta samotné Thajsko odmítá. Uvědomujeme-li si tuto skutečnost a také to, že jde o pohled americký, pro nějž je země vrcholnou exotikou jako pro nás, pak už si můžeme v klidu vychutnávat orientální kouzlo krajiny, překrásné umění a někdy až šokující zvyky na pozadí seznamování se svérázné výrazně zářící Jodie Foster a krále, jež už není všemi poslouchán na slovo. ()

Reklama

quixote 

všechny recenze uživatele

Opuletní film po všech stránkách, který ovšem zrazuje scénář. Několik opravdu silných momentů je zatlačeno do pozadí impozantními celky a klišoidními dialogy. Místy příliš rozvleklé a opájející se nádhernou výpravou a kostýmy. A co ten závěr? Z přepečlivě budovaného dramatu je náhle třetiřadá action movie a na samém konci červená knihovna non plus ultra. Tato látka má na víc a mohla by se odvážit přiblížit se více skutečné historii, toto byla v podstatě pohádka volně vycházející z deníků skutečné Anny Leonowens. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Já tyhle filmy z kolonií z nějakého důvodu můžu a tak jsem ochoten lecos přehlížet. Fosterové to slušelo a Chow vypadal opravdu jako král. K tomu nádherné exotické scenérie, a dechberoucí hudba Fentona. Hlavně skladba The Execution je nádherná a ty bubny v tom... Eh... Dokonalé. Trochu mi to až připomíná hudbu Johna Barryho. Až mráz běhá po zádech. Dávám tedy za 4 květy lotosu. * * * * ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* nedávno jsem si pustil i toto historické melodrama, které je natočeno na základě skutečných událostí, ale samozřejmě romantický přikrášlené, aby to bylo koukatelné pro nenáročné široké masy, které se chtějí dozvědět něco z dějin Thajska. Mě se to docela líbilo i díky stylovému provedení a milé atmosféře, takže můžu dát lepší hodnocení. Na rozdíl od tady vyzdvihované starší muzikálové verzi z roku 1956, kterou jsem viděl po pár měsících po této. U té mi vadila divadelní přehrávanost a tehdejší naivita. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Thajská vláda rozeslala svým diplomatům a konzulárním úředníkům po celém světě oznámení, že občané Thajska se vystavují vlastněním filmu nebezpečí uvěznění. V Thajsku každý, kdo film prodával, přechovával či promítal a byl z tohoto deliktu usvědčen, šel na 1 rok do vězení, případně zaplatil obří pokutu, popř. obojí. Přesto se thajská policie musela vypořádávat s přívalem DVD, během jediného dne jich zabavili na 400 ks. (Zetwenka)
  • Yun-Fat Chow (král Mongkut) na otázku, co si myslí o filmovém zpracování střetu východní a západní kultury, odpověděl: "Ve dvou hodinách se toho o východní kultuře nedá říct dost. A východní kultura je navíc příliš obecný pojem. Když se řekne východ, většinou si lidé představí Asii. A Asie je obrovská. Já jsem z Hongkongu, kde je vliv západu znatelný už od příchodu Britů v devatenáctém století. Já jsem na něj tudíž zvyklý, ale většině lidí v jiných zemích trvá mnohem déle, než se s ním nějak vyrovnají. A lidem ze západu trvá ještě mnohem déle zvyknout si na východ." (NIRO)
  • Herečka Jodie Foster za roli dostala zaplaceno 15 milionů dolarů. (blackrain)

Reklama

Reklama