Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Až do svých sedmatřicátých narozenin byl George docela obyčejným automechanikem v malém kalifornském městečku Harmon. Ovšem do chvíle, kdy si odskočil z oslavy ven před hospodu, aby se nadýchal čerstvého vzduchu, změnila jeho život. Na jasné noční obloze se mezi miliony hvězd objevil zářící bod a blížil se přímo k Georgeovi. Oslepující záře ho na okamžik připravila o vědomí. Když s pak vrátil mezi své přátele, byl jiným člověkem. Dal dvěma tahy mat místnímu lékaři - přeborníkovi v šachu a odešel domů, kde se během noci ze slovníku naučil španělsky. Všechno je najednou tak snadné ! George čte čtyři knihy denně a s mozkem pracujícím na plné obrátky chrlí nápad za nápadem. Sestrojil automobil, který jezdí skoro zadarmo. Objeví princip akumulování sluneční energie. Jeho nový typ organického hnojiva mění úhor v úrodnou černozem a jen tak z legrace rozkóduje složitou armádní šifru a zruší důležité vojenské cvičení na nedaleké letecké základně. Pouze jedna záležitost dělá Georgeovi po jeho zázračné proměně stejné problémy jako dřív. Krásná sousedka, obávající se dalšího milostného zklamání, vytrvale odolává Georgeovým nesmělým pokusům o dvoření. A když se začnou věci i v tomto směru obracet k lepšímu, vtrhnou do Georgeova domu agenti FBI, aby zatkli domnělého špióna, který tak snadno rozlouskl vojenské kódy... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

Falko 

všechny recenze uživatele

Mam rad mysteriozne filmy, aj ked v niektorych nemam rad zdlhavost v niektorych filmoch, ale v tomto filme mi nic zdlhave neprislo a to som ho videl uz viackrat a vzdy sa mi pacil. Jednak je tu mila pekna hudba, romanticky pribeh o tom, ake tazke je nezamilovat sa, ale hlavne o tajomnej hviezde, ktora urobila z Johna Travoltu fenomen. Nechcem konkretizovat do akej miery mu zrazu vyskocilo jeho IQ, ale pacila sa mi hlavne scena, kde sa ho ten chlapik asi z FBI vypytoval na otazky, na ktore by ziadny clovek nedokazal odpovedat hned, ale George Malley to dokazal a predviedol to humornym sposobom. Mily filmik, kde si Travolta zahral sympataka, lebo uz ho mam skor v pamäti ako teroristu alebo ako gangstra, kedze si castejsie vybera tieto ulohy... 28.03.2010 _________John Travolta - (George Malley) +++ Kyra Sedgwick - (Lace Pennamin) +++ Forest Whitaker - (Nate Pope) +++ Robert Duvall - (Dr. Brunder) +++ Jeffrey DeMunn - (Prof. John Ringold) +++ Richard Kiley - (Dr. Wellin) +++ David Gallagher - (Al Pennamin) +++ Ashley Buccille - (Glory Pennamin) +++ Hudba: Thomas Newman +++ ()

slovan1 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemný film. Fenomén obsahuje vše. Je zde porce humoru, který tohle drama výborně odlehčuje a povnáši. Dále kopa dojemnosti, od chvíle kdy se George dozví pravý důvod své geniality až po konec filmu. Také zde ukazuje jak jsou lidé ovlivnitelní něčím, čemu nerozumí nebo rozumět nechtějí. Zkrátka zapadá skvělé do dnešní doby... Travolta zahral skvěle. Byl mi zde velmi sympatický. Ostatní figurky v příběhu dobře vybrané. Scénař povedený, některé dialogy perfektní. Doporučuju. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Téma je sice zajímavé, celistvé - dozvíme se důvod/příčinu Travoltovy psychické změny, avšak pořád mi tam nesedí to záhadné "osvícení", které se stane úplně náhodou za měsíčního svitu. Jinak ale dojemný a inteligentní film pro pohodové chvíle, potažmo normální chvíle, které bez problému pohodovými udělá. Ke konci trochu sentimentální, ale dá se to ustát. Travolta totiž hraje výtečně a jeho postava je natolik plastická, že místo aby člověk kroutil hlavou a nevěřil vlastním očím, spolkne mu love story i s navijákem. Své plus má i velmi hrubý hlas Kyry Sedgwick, která je jako na venek drsná "venkovanka" v kontextu s místem kde se film odehrává mnohem přitažlivější, než spousta jejích krásnějších a vypiplanějších hereckých kolegyň. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

V devadesátých letech se s filmy Johna Travolty roztrhl pytel. Byl zase v kursu minimálně až do počátku milénia. Ještě než si odbude další comeback, zanechal tady po sobě z druhé poloviny let devadesátých příjemný a melancholicky laděný film neurčitého žánrového ražení, ve kterém ztvárnil muže obdařeného nadpřirozenými schopnostmi, včetně vysoké inteligence, které získal ve středním věku. Není to žádný buran, i když pochází ze zapadákova, který byste stěží našli na mapě. Svůj dřívější obyčejný život automechanika bude nyní muset dát všanc vědě a FBI. Je z něj nebývalý génius. Story rozhodně má něco do sebe, a to i přes absenci nějakého mnohovrstevného přesahu. John Turteltaub je průměrný režisér, jehož režijní výsledky často připomínají práci zdatného rutinéra. Tentokrát nechal snímek padnout do komornějších sfér s nádechem mystična. Občas má film velmi zvláštní atmosféru, která má dar, možná je to inspirace "darem" samotného hlavního hrdiny, diváka vtáhnout do děje. Zhoršení nastane v okamžiku, jak vlastně nadpřirozené schopnosti (vy)řešit ve smyslu nějakého posunu či vývoje. Film, stejně tak jako umí vyvolat tajemnou atmosféru, tak stejně tak působí zabržděně. John Travolta si naštěstí vybral dobrou hereckou chvilku, a i když jeho George je osoba věku neurčitého, tak i jeho zásluhou film drží pohromadě, ačkoliv děj postupně ztrácí na počáteční zajímavosti. Film by si zasloužil více propracovaný scénář a lepší zahuštění děje. Nejrůznější schopnosti, které George má se po nějaké době okoukají a divák si začne žádat ještě o něco víc. A toho se právě už nedočká. A pak je také potíž do jaké žánrové kategorie film přímo zařadit. Působí totiž dost nevyhraněně. Na drama by potřeboval zručnější dramaturgickou strukturu. Na fantasmagorii se to brání jakékoliv odvázanosti, a ani v nejmenším film nechce vystoupit ze stínu své upjaté serioznosti. V žánrovém zařazení by to tedy chtělo větší ujasněnost. Rozhodně je tedy rozumnější k filmu přistupovat s menším očekáváním. Pak existuje větší šance, že film překvapí. A John Travolta v hlavní roli je i hlavním tahounem, který ze všech ostatních účinkujících učinil bezvýznamné statisty. Mé hodnocení: 60% ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Pomerne zaujímavý počin, ktorý sa spočiatku tvári ako idylkový rodinný film, s príjemnou malomeštiackou atmosférou, neskôr sa zmení v mysterióznu drámu, stále balansujúcou na hrane pohodového TV filmu. A koniec? Zhruba ten pocit, akoby som šiel rýchlosťou 80km/hod. po rovnej ceste na mojej ojazdenej Favoritke a omylom zaradím spiatočku. Melodráma ako vyšitá. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Keď George používa magnetofón na nahratie signálov Morseovej abecedy, v prístroji nie je kazeta. (Peter-1307)
  • V mestečku Old Town Auburn v Kalifornii je plaketa, kde George (John Travolta) stál a videl "svetlo." V roku 2015 bola pôvodná plaketa ukradnutá, nahradila ju nová a zabezpečená proti odcudzeniu. (chesterko)
  • Natáčanie prebiehalo od 9. októbra do 22. decembra 1995. (Peter-1307)

Reklama

Reklama