Reklama

Reklama

Ten den by proběhl jako každý jiný, kdyby se na nebi neobjevilo „cosi“, co sourozencům Haywoodovým zabilo otce. Bylo to UFO? Nebo je vysvětlení mnohem racionálnější? Nikdo nic neví. Zjevné je jen to, že to, co se děje v okolí malé koňské farmy, na níž OJ (Daniel Kaluuya) a Emerald (Keke Palmer) žijí, je čím dál znepokojivější a nabírá to na obrátkách. Zatímco oči senzacechtivých amatérských ufologů a záhadologů se upírají k nebi ve snaze alespoň krátce zahlédnout kousek létajícího talíře, Haywoodovi klopí zraky k zemi. Kdo se na ně nedívá, toho přece neunesou. Nebo že by pravidla neplatila? (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 6

Recenze (507)

Big_Boss 

všechny recenze uživatele

Jordan Peele se svým třetím hororovým počinem zamířil vysoko ke hvězdám a zaměřil se na oblíbený fenomén UFO. Trailery opět šikovně nic zásadního nevyzradili, ale když během filmu vymýšlíte nový a nový teorie co bude ten hlavní zvrat, tak se po jeho odhalení nemůžete ubránit smutné myšlence: „To je jako ono?“ Z příběhu nic prozrazovat nebudu, ale osobně jsem měl z filmu moc velké očekávání, které Peele nenaplnil. Kinematografie, úhly kamer, přechody a všechno kolem je opravdu úchvatný. Jo a soundtrack krásně buduje už tak napínavou atmosféru. K hercům řeknu akorát to, že dvojice Daniel Kaluuya a Kiki Palmer mají perfektní sourozeneckou chemii – hlavně teda Kiki je neskutečně energetická. Na druhou staranu její bratr mi přišel celej film jak zhulenej, kdy ho absolutně nic nevyvede z míry a vypadá, že je celou dobu myšlenakama úplně jinde. Ano chápu, že je tahle jeho postava napsaná, ale sakra kámo… když ti nad hlavou proletí zkurvený vesmírný plavidlo, tak prostě nějaký emoce projevit musíš! No a teď přednesu svojí největší výtku filmu, což je celá ta flashbacková scéna z narozeninový oslavy seriálový opice Gordyho. Ano, chápal jsem, že měla ta situace nějakej emocionální dopad na kovboje Glenna, kterej podle toho ve filmu zaujal určitej postoj nebo roli, ale sakra, to všechno se dalo obejít a z filmu vystříhat 20 přebytečnejch minut, který vás pořád nutili přemýšlet, jestli má ta opice nějakou spojitost s UFEM… to je jak kdybyste si pustili X-Meny a ¼ filmu sledovali Magneta, jak řeší svoje problémy s močovejma kamenama. Říkejte si co chcete, ale kdyby celá ta vedlejší linka s Gordym a Glenem byla vystřižená, hlavní děj filmu by to nijak neovlivnilo. Za mě teda nejslabší film hororový trilogie Jordana Peela, ale rozhodně tím nechci říct, že bych se netěšil na jeho další hororovej počin. 7/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Oproti "Get Out" a "Us" je pre mňa "Nope" trošku sklamanie. Nemôžem povedať, že by išlo o zlý film a rozhodne má svoje momentky. No po krvavom daždi v strede filmu sa už neodohralo absolútne nič, čo by dosiahlo podobný atmosférický zážitok. Možno by som ale mohol pridať, že čo tú scénku robí o to silnejšiu je ešte skutočnosť, že nejde len o vizuálny ale rovnako aj akustický horor v tomto bode, keď počujeme výkriky a všetkých, ktorí mali tú smolu, že sa ocitli tam, kde sa ocitli. A nie, nebudem hovoriť viac. Každopádne je tu ešte jeden celkom dobre spracovaný moment, kde budeme môcť trošku vidieť, čo sa vlastne s tými ľuďmi, ktorí chcú vidieť stane. Čo ešte pochválim je skvele spracovaný záver, kde veľmi kreatívnym spôsobom sa ukáže, ako dokáže vyhrať zdravý rozum. Takže klobúk dole, toto fungovalo brilantne. Okrem toho si však film nevychytí veľa zaujímavých momentov. Povedal by som, že možno trošku história Gordyho príbehu je okey, no mohla byť spracovaná silnejšie a najmä vizuálne možno priniesť viac. Je to taká vsuvka, ktorá sa snaží niečo povedať, no dokopy neprináša nič zásadnejšie pre film ako taký. Keby sme to tam nemali, neprišli by sme zas o toľko. Okrem toho Daniel Kaluuya nepodáva podľa mňa úplne najlepší výkon. Pôsobí miestami strašne stoicky a znudene. Neskôr do toho dá väčšiu dávku energie, no prichádza to trošku neskôr, než bolo treba. Nápad dobrý, spracovanie nie až tak kvalitné ako jeho predošlé snímky. Za jedno pozretie mi to stálo, ale nemyslím si, že by išlo o film, ktorý by som si nejako dlhšie udržal v pamäti. Hodnotenie: B- ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

V rámci Peelových tvůrčích limitů vynikající, v rámci aktuálních tvůrčích limitů současného mainstreamu je to jeden z filmů roku. A vůbec, co to kecám, ten film je sám o sobě boží. Máte-li jako já kliku a šli jste na film jako naprostá tabula rasa, máte před sebou kouzelnou hodinu a půl postupného odhalování tajemství v Hollywoodských kopcích, během kterého kolem vás běhají různé scénáristické myšky a dějové výpady, které vtipně odkazují na kouzelnou debilitu devadesátkové TV Ameriky, o které třeba tak rád vyprávěl Tarantino. Ostatně si myslím, že k němu má po posledním filmu Peele daleko blíže než k tolikrát skloňovanému Hitchcockovi. Funguje jako žánr, ale s alespoň nějakou znalostí americké popkultury se teprve začne vyjevovat jak šíleně je celej ten film vymazlenej. Kouzlo velkých koňských očí, Harambe, strašidelná aura hollywoodských rančů, kameramani, co si poměřují bouchačky, za flígr odněkud vytaženej Wincott, soundtrack co krade od Morriconeho i Badalamentiho a mrak, který se nehýbe, aniž by si toho za půl roku někdo všiml. A za kamerou Hoytema. Yep. ()

movie 

všechny recenze uživatele

50% V jádru vlastně skvělý film, který je do sebe ovšem strašně zahleděný, špatně dávkuje informace a pracuje s tak slimáčím tempem, že to bylo náročné i pro mě. A to jsem si nedávno pustil "Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles", takže bych měl něco vydržet. Kdyby se Peele rozhodl udělat čistou žánrovku a nacpal ji do 90 minut, tak by to asi bylo lepší. NOPE je naopak těžká nadžánrovka, která ale podle mě záměrně nepromlouvá k divákovi. Má pár dobrých komediálních momentů, je dobře obsazená. A vytáhnout z devadesátek zapadlého akčního klasika Michael Wincotta byl skvělý tah (ten člověk vypadá skvěle a má skvělý hlas). Ale to je pro mě tak všechno. Pardon. Jinak předchozí Peelovi filmy se mi líbili hodně. Tohle mě bohužel minulo. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

OK, sci-fi horor má solidní atmosféru a pečlivě buduje napětí. Monstrum je většinu času pouze tušené, ukáže se až v závěru a výtvarně se dost povedlo. Potěší účast kvalitních, leč neokoukaných herců. Návodný oslí můstek od současného dění do minulosti, a k jednomu podobnému incidentu, byl pečlivě rozfázovaný a ukazál ve flashbacích vždy jen to nezbytné. Takže divákovi je jasné, co se stalo, a jen trne, jak moc se toho ukáže v další vracečce. Velké plus za to, že ve filmu není žádný milostný motiv. _____ Otravovala mě však hudba, stejně jako postava uřvané a sobecké hrdinovy sestry a v některých pasážích vyčkávání jsem se chvilkama nudila. SHRNUTÍ: Věta: „On se na nás určitě z obláčku dívá…,“ může mít i úplně jiné vyznění, než si myslíte. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (28)

  • Když Jupe (Steven Yeun) prohlásí: „In one hour you will leave here having witnessed a spectacle,“ zbývá do závěrečných titulků filmu přesně jedna hodina. (TheEvilTwin)
  • Film se odehrává v Agua Dulce v Kalifornii u slavných Vasquezových skal. (TheEvilTwin)

Související novinky

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

19.09.2022

Přinejmenším filmoví fanoušci jistě dobře vědí, že noční scény se často točí ve dne. Používá se přitom technika zvaná „americká noc“, kdy se na záběry pořízené za denního světla aplikuje modrý filtr,… (více)

Míří k nám další velká streamovací služba

Míří k nám další velká streamovací služba

11.09.2022

V Česku je dnes možné předplatit si desítky streamovacích služeb, prorazit na poměrně saturovaném trhu se ale pokusí další. A může mít dobrou šanci na úspěch. Jde totiž o SkyShowtime, výsledek… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama