Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedm královských dcer proměnila zlá Jezerní královna v sedm labutí. Jedné z nich, princezně Odettě, se podaří z podmořského zámku uprchnout. V podobě labutě je zraněna Štěpánem, přitroublým sluhou prince Viktora. Mladíci místo labutě najdou zraněnou dívku. Princ se do krásné dívky zamiluje, ale pro záchranu své lásky musí podniknout dlouhou a nebezpečnou cestu… Filmovou pohádku pro celou rodinu natočil v roce 1998 režisér Václav Vorlíček podle scénáře Miloše Macourka. Tentokrát se tvůrci inspirovali klasickou pohádkou "Labutí jezero" i legendárním baletem Petra Iljiče Čajkovského. Tragický děj baletního představení však přepracovali do podoby dobrodružné pohádky se šťastným koncem. (Česká televize)

(více)

Recenze (180)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Jezerní královna si podle mě zasloužila lepší zpracování. Obzvláště když za kamerou stál náš přední pohádkový režisér Václav Vorlíček. Ale bohužel vrcholná Vorlíčkova éra byla sedmdesátá léta a ne polovina let devadesátých. Sice se hodně snažil. Do pohádky obsadil v hlavní roli Ivanu Chýlkovou, do vedlejších rolí Jana Hrušínského, pohádkami prověřenou Jiřinu Bohdalovou a v menších rolích Rudolfa Hrušínského a či Miroslava Táborského. Ovšem i takoví slavní herci pohádku neutáhnou, když je natočena totálně špatně. Tou první chybou, že mimo Chýlkovou a Hrušínského dostávají přednost němečtí herci před českými a ti jsou doslova mizerní. Dabing do češtiny to umocnil na totální ubohost. Druhou a podle mě tou největší chybou je obrazová stránka filmu. Pohádka má být barevná. Každý snímek bychom si měli pověsit jako obraz v pokoji. Jenže tohle je něco tmavomodrého pod vodou a když se občas děj odehrává na souši, tak je to cosi hnědooranžové. Děj je také nějak postavený na hlavu. Jezerní královna chce prince Viktora a když se princ Viktor prohodí se svým zbrojnošem, tak to ani královna nepozná. Jestli se tu dá něco kladně hodnotit, tak jen výkon Ivany Chýlkové. Ta se mi v roli zlé královny líbila ještě více než její předchůdci Roden s Bočanovou v Ptáku Ohnivákovi, respektive v Kouzelném měšci. Filmové triky byly také ubohé. Voda přes obraz chvíli byla, chvíli nebyla a tak co se týče trikové stránky mě jen na chvíli zaujala ta obrovská zamřížovaná ryba, která mi připomínala Krakena. [10893. hodnocení, 151. komentář, 53%] ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Za mně pohádka z těch slabších. Schneiderová byla tehdy krásná prinzezna a Mirek Táborský si zase pro jednou zahrál pořádně odpudivé individum. Nesedli mi tam nesympatičtí němečtí herci. Točení s Němci tomu podle mne hodně uškodilo. Německá pohádka, německý humor, jo a ještě východoněmecké porno, to jsou termíny zcela jasné každému. A kvalitu to neznamená. Přesto je dle mého na této pohádce něco naprosto vyjímečného a tím je ústřední melodie O. Soukupa. To je opravdu parádní záležitost ! * * * ()

Reklama

MARLENE.DAFT 

všechny recenze uživatele

Podle mě neprávem opomíjená a nedoceněná originální pohádka s netradičními kulisami "pod vodou", pěknou hudbou, sympatickou princeznou a princem a výbornou záporačkou Chýlkovou. Jan Hrušínský v úloze komického sluhy je lepší než jako princ v pohádce Jak se budí princezny. Jako malé mi to přišlo celkem strašidelné. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ono to není vůbec špatné a scénář je docela chytře vymyšlený. Poněkud mi vadí Schneiderová v hlavní roli, jejímu herectví a všeobecné neupřímnosti jsem nikdy moc nevěřil, takže když rádoby naivně vykulí oči, fakt jí to nežeru. Dokonce i Hrušínský (Jan) jako zábavný společník nehraje špatně, jen má málo prostoru a občas blbě napsané promluvy. K pocitu spokojenosti mi tak nějak vadil krkolomný závěr (vždyť děcka na královnu mohla skočit daleko dřív, a ne čekat, až přijede nějaký princ, a princ navíc sám nic moc nepředvede kromě jedné záměny). Taky jsem nějak nepochopil, proč královna měla potřebu unášet princezny (a že jich tedy v okolí bylo! Jinde o princeznu člověk nezakopne, a tady hned sedm.) a dělat z nich labutě, když evidentně nějaká estetika jí byla ukradená (viz lidožravá velryba). Pozitivní jsou zde lokace, kamera, slušné triky. A dobře se na to obecně kouká. ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Režisér Vorlíček se po někdejším avizovaném hledání nových, atraktivnějších a dynamičtějších pohádkových forem nenápadně vrací k osvědčenému laskavému koktejlu trochy lásky, špetky životní filozofie a ždibce akčního jiskření. Zkrátka příjemná oáza, do níž se můžete s dětmi vydat bez obav. 80 % (Jaroslav Sedláček, Ci 03/1998, str. 84) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Původně měl být součástí filmu také Jiří Krytinář, který však na své dovolené v tureckém Bodrumu zažil krach cestovní kanceláře a nebyl mu umožněný včasný návrat. A tak jeho role musela být přeobsazena. (CANNIBAL)
  • Režisér Václav Vorlíček nebyl spokojen s kameramanem, kterého dosadili němečtí koproducenti. Kameraman špatně zasvítil scénu a tak jsou záběry, které se odehrávají pod hladinou jezera, velmi temné, a herci na nich nejsou pořádně vidět. (J R C Pecuchet)
  • Při natáčení filmu v Plešném jezeře došlo vinou filmařů k destrukci přibližně jednoho tisíce kusů šídlatek, což jsou u nás velmi vzácné a kriticky ohrožené rostliny. (panLosos)

Reklama

Reklama