Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jsem čaroděj Mrakomor, pan všeho nečasu!"
Bylo, nebylo jedno království, kde král měl syna a tři dcery. Princezny byly na vdávání, ale ženich žádný. Až jednou princ Velen během jediné noci, kdy mu starý král svěří péči o království, provdá své tři sestry kouzelným ženichům – Měsíčníkovi, Slunečníkovi a Větrníkovi. A sám se zamiluje do jejich sestry, krásné Večernice. Král ale nemá pro princův čin pochopení, a tak se Velen vydává do světa, aby našel své sestry i krásnou Večernici. V cestě mu ale stojí krutý vládce všeho nečasu, čaroděj Mrakomor, který chce Večernici jen pro sebe... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (462)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek. Má to svůj osobitý styl, humor a nápady, není to tak na pohodu a rozjuchané jako mnohé další české a slovenské pohádky a Mrakomorovi se může mezi zloduchy vyrovnat jen málokdo. Výborná jsou i sekvence se zkoušením prince a zasazení do nikdy neselhávajících Adršpašským skal. Láska je ráj :) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Až na pár drobností jsem měl tuhle pohádku vždycky velmi rád - nikdy mi moc nesedl herec v hlavní roli prince Velena a postava královského šaška Kacafírka (resp. jeho repliky) mi vždy přišla trapná, podobně jako kostýmy kouzelných švagrů. A triková stránka musela být nepřesvědčivá snad už v době premiéry... Jinak je ale obsazení velká radost, má to velmi hezký příběh, pěknou ústřední píseň, a super lokace, takže ani navzdory nesnesitelně časté televizní reprízovanosti se mi to kupodivu ještě stále nestihlo zprotivit, a to už to znám prakticky nazpaměť. Btw. trochu mě tam zaráží podoba místnosti s tikajícími hodinami, v níž musí Velen poznat správnou Večernici, se síní času v Herzově filmu Deváté srdce - vzhledem k tomu, že jsou oba filmy ze stejného roku, by mě to skoro svádělo k domněnce o tom, že se jeden u druhého možná (?) inspiroval... ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Vskutku výborná pohádka. Největší klad je v obsazení. Král a jeho dvorní šašek jsou skvěle sehraná dvojka, princezna na české poměry už nemohla být lepší a charismatický záporák dodává zlu hutný temný nádech. Princ je sice třasořitka, ale naštěstí má o koho se opřít během své nelehké cesty za záchranou princezny. Bezchybně působící pohádková záležitost, kterou korunuje Václav Lohniský. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Velmi neobvykle natočená pohádka, dosti naturalistická a takřka "hororová". Vizuální efekty dost dřevní. Kladem je samozřejmě přítomnost skvělých herců a slušná výprava, jako celek to ale vůbec nedrží pohromadě. Jednotlivé scény se mění vysloveně mechanicky, jako by to celé stříhal nějaký automat a všechno tu tak trochu balancuje na podivné hraně naivity a trapnosti... Škoda. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tak naopak třeba tahle pohádka se mi líbí. Ostatně většinu z nich znám z knížek a ani tahle není výjimkou. Ale je přesně taková, jak má být - milá, kouzelná, tajemná, s ponaučením, poražením zla a vítězstvím dobra, s trochou tajemna a příjemnými herci. Zvláště Libuše Šafránková je v této pohádce neodolatelná a dobrá. Prostě jeden z dalších pohádkových pokladů české kinematografie. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (18)

  • Při souboji se třemi loupežníky ve skalách má při souboji s princem Velenem (Juraj Ďurdiak) jeden z nich v ruce nůž. V záběru je poznat, že je to jiný nůž (pravděpodobně atrapa nože), než ten, kterým před chvílí krájel jídlo... (montywalsh)
  • Roli Měsíčníka (hrál ho Alexej Okuněv) nadaboval Miroslav Masopust. (tytyna95)
  • Šunková bitka se natáčela několik dní, takže použitá šunka mezitím začala zelenat a nelibě páchnout. [Zdroj: kafe.cz] (Duoscop)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama