Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Věčné téma lásky, života a smrti v českém filmu podle Františka Hrubína... Příběh, který básník František Hrubín vyprávěl na prázdninové cestě do Florencie dvěma svým přátelům, prožíval jako chlapec v lešanském ráji svého dětství. Příběh, v němž Láska a Smrt hrály jednu z nekonečné řady svých partií o lidské osudy. V sázce byly životy studenta Vojty a mladého děvčete od kolotoče Teriny, k němuž chlapec zahořel láskou. Náhlá smrt dědečka, o kterého se Vojta stará, zamíchá karty zcela jinak právě ten večer, kdy jsou s Terinou smluveni na společném útěku „někam“. O pointu zdánlivě prostého příběhu se však postará setkání někdejších soků v lásce. Studenta, z něhož se stal ředitel školy, a kolotočáře Viktora, který měl Terinu slíbenou od jejího otce… Přátelé Františka Hrubína byli nadšeni hloubkou a jímavostí tohoto zážitku a přesvědčovali Hrubína, aby stejně potěšil i čtenáře. Čtyři roky poté, co se "Romance pro křídlovku" stala jedním z nejúspěšnějších svazků Klubu přátel poezie 1962, oslovil příběh i statisíce filmových diváků. Nelehkého úkolu převést verše a naznačené dějové linie do filmové řeči se chopil stejně jako u předchozích filmových adaptací Františka Hrubína režisér Otakar Vávra. Hlavní role romantického příběhu o lásce, životě a smrtí mistrovsky ztvárnili Jaromír Hanzlík, Zuzana Cigánová a Štefan Kvietik. Snímek reprezentoval naši kinematografii na mnoha filmových festivalech (Bergamo, Sorrento, San Francisco, Moskva) a všude sklízel pozornost diváků i kritiky. (Česká televize)

(více)

Recenze (160)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě zaujal už jako dítě. Jsem rád, že podobný příběh jsem zažil i reálně, a to ve své blízkosti. Film mě zaujal už jako dítě, jak jsem uvedl, a průžněě se na něj koukám po celý svůj dosavadní život. Určitě mi stále něco dává, inspiruje mě, připomíná mi osudy lidí, kteří nepochybně zažívali ledacos podobného, jako hrdinové knihy, i filmu. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi prostý příběh o lásce, životě a samozřejmě smrti, ze kterého se při jeho sledování stane neobyčejný filmový zážitek. Má neodolatelnou letní atmosféru, která je s každým záběrem hmatatelnější. Velmi citlivě natočený snímek, který člověka nadchne a ten jím volně propluje. Miriam Kantorková zde byla přímo živočišná, smyslná a svým způsobem i tak trochu vulgární. Hanzlík a Cigánová byli výborní. ()

Reklama

dyfur 

všechny recenze uživatele

moja zaujímavosť: Na MFF v Moskve 1966 získal film Zvláštnu cenu poroty a Striebornú medailu. (dyfur) Jaromír Hanzlík dostal za úlohu študenta Vojty v roku 1968 cenu Ministerstva kultúry, ktorá bola dotovaná poukazom na auto. Neznamenal peniaze, len prednostné právo na kúpu automobilu z produkcie socialistických štátov. (dyfur) ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých vrcholných zážitků co se týče naší kinematografie. Neopakovatelně působivý a dojímavý příběh, který navíc uchvacuje svou jednoduchostí a spontánností. Vávra dosahuje svého vrcholu v dokonalé symbióze s Hrubínovou básní a vytváří z ní tak čisté filmové dílo, až zůstává rozum stát. Křehká romance zasazená do letní přírody a vděčného prostředí pouti je však jen jednou devizou. Tou druhou je naprosto sugestivní a v našem filmu ojedinělá linie dědečka, u kterého příroda získává jiný, mrazivější dojem. A v závěru jsou tyto dvě naprosto kontrastní pohledy na život spojeny rukou génia. Hanzlík a Cigánová jsou dokonale přirození, ale i tak je mírně zastiňuje výborně vybraný Strachocki ve své "fyzickíé roli" člověka, kterého se již dotýká smrt. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Vydařený pokus zachtit krystalicky čistou básnickou symboliku jdoucí k neobecnějším existenciálám života přes filmový obraz. Básník idealizuje český venkov, snaží se poeticky uchopit smrt, tělesnou lásku a povinnost k rodičům. Občas je to až moc explicitní. Hmyz opylující, moucha na okenním skle, asi bych se bez toho obešel. Ale všechny námitky přebíjí naivní čistota příběhu, tedy něco pátřící k básni. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (14)

  • Film se natáčel v obci Vysoký Újezd. (troufalka)
  • Jaromír Hanzlík chtěl původně hrát ve filmu Hotel pro cizince (1966), na kterém se pracovalo ve stejném roce. Na nátlak svého otce se však zúčastnil konkurzu na film Romance pro křídlovku. (mchnk)
  • František Hrubín měl na Sázavě chatu a během natáčení se s Jaromírem Hanzlíkem spřátelil. (jenik71)

Související novinky

Otakar Vávra: 1911 - 2011

Otakar Vávra: 1911 - 2011

16.09.2011

Ve věku 100 let zemřel včera nejstarší žijící český režisér Otakar Vávra. Režisér před nedávnem podstoupil operaci zlomeniny krčku, kterou si přivodil krátce po jarních oslavách svého významného… (více)

Reklama

Reklama