foto

Miriam Kantorková

  • nar. 13.3.1935 (81 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miriam Kantorková se narodila 13.3.1935. Je sestrou lékaře a bývalého maratonského reprezentanta Pavla Kantorka a violoncellisty České filharmonie Milana Kantorka. Původně chtěla být dětskou lékařkou. Od malička účinkovala v rozhlasových inscenacích. Maminka z ní chtěla mít klavíristku. Rozhodla se pro studium hudby na pražské Státní konzervatoři, kde vystudovala zpěv a klavír.

Během studia se věnovala ochotnickému divadlu. Dva roky vyučovala hudební výchovu pro nejmenší, pak dala přednost divadlu. Začínala jako konferenciérka, zpěvačka a herečka AUS Víta Nejedlého a přitom externě studovala na DAMU. Byla ve třídě vynikajícího herce a profesora Miloše Nedbala. Učila ji Vlasta Fabianová a Radovan Lukavský. Stála u zrodu poetické kavárny Viola. Hostovala v Divadle na Zábradlí, pak hrála v Divadle E.F. Buriana (až do jeho zrušení). Od té doby pokračovala jako hostující herečka. Hrála v souboru Maringotka, DEFB a DZB.

Často můžeme slyšet její hlas v rozhlasu nebo dabingu. Hrála v mnoha filmech. Poprvé se objevila v dramatu ŠKOLA OTCŮ (1957). Dále hrála ve filmu BLÁZNOVA KRONIKA, DIVOKÁ HOLKA, ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU, KLADIVO NA ČARODEJNICE, DÍVKA NA KOŠTĚTI, dRAHÉ TETY A JÁ, ČAS SLUHŮ, DÍKY ZA KAŽDÉ NOVÉ RÁNO atd. Juraj Jakubisko ji svěřil druhou hlavní roli ve svém celovečerním filmovém debutu KRISTOVE ROKY (1967).

Film ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU získal několik ocenění - cena Zvláštní cena poroty, Stříbrná medaile na MFF v Moskvě (1967) a Stříbrnou sirénu na Přehlídce čs. filmů v Sorrentu (1969). Zahrála si i v několika seriálech, např. 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, ŽIVOT NA ZÁMKU a v současné době hraje dobrosrdečnou sestru Bobinu v televizním seriálu ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ.

S přibývajícím věkem začala hrát postavy babiček. Žije v pražských Vršovicích, v rodném domě. Má třiatřicetiletou dceru. Je dvakrát rozvedená. Pokud má volný čas, tak ho tráví v roubené chaloupce v Podkrkonoší.

Markéta "blackrain" Rejzková

Herecká filmografie

2015 Babovřesky 3
2014 Babovřesky 2
Stopy života - Až na věky (TV film)
Svatby v Benátkách (TV seriál)
2013 Škoda lásky (TV seriál)
Diamantová svatba (S01E08)
2012 Ententýky (TV seriál)
Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
Školní výlet
Vrásky z lásky
2011 Aféry (TV seriál)
2010 Bludičky (TV film)
2009 Hodinu nevíš...
Pamětnice
2008 Bekyně mniška (TV film)
2006 Lojzička je číslo (TV film)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Fobie z manžela (S01E79)
To bude tanec! (S01E75)
Nečekám gratulaci (S01E71)
Chci, abys mě chtěl (S01E70)
Nechci být potmě sám (S01E69)
další epizody
Všechno nejlepší!
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Nech mě žít (S01E34)
Život není jen sex (S01E25)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
Poklad na Sovím Hrádku (TV film)
2003 Želary
2001 Andělská tvář
Muž, který vycházel z hrobu (TV film)
Z pekla štěstí 2
1999 Návštěva staré dámy (TV film)
Z pekla štěstí (TV seriál)
Z pekla štěstí
1998 Bloček (TV film)
Já a Karel (TV film)
1997 Báječná léta pod psa
Inzerát (TV film)
Princ (TV film)
Svědectví (TV film)
1996 Hospoda (TV seriál)
Lékárníkových holka (TV seriál)
1995 Aneta (TV seriál)
Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Nováci (TV seriál)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Akumulátor 1
Díky za každé nové ráno
Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka (TV seriál)
Přetržený výkřik (TV film)
Příliš hlučná samota
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
In flagranti (TV film)
Konec básníků v Čechách
Krvavý román
Pozvání na večeři (TV film)
1991 Giroflé - Giroflá (TV film)
Vyžilý Boudník
1990 Poslední zastávka smrt (TV film)
Ruské impérium: Začátek 1.
Svědek umírajícího času
1989 Čas sluhů
Kainovo znamení
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Bronzová spirála (TV film)
Naděje má hluboké dno (TV film)
Temná aréna (TV film)
1987 Hauři
Jemné umění obrany
Mág
Narozeniny režiséra Z. K.
1986 Černá punčocha
Jsi falešný hráč
Není sirotek jako sirotek
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Vodník v pivovaře (TV film)
1984 Ferdinande, vrať se (TV film)
Fešák Hubert
My všichni školou povinní (TV seriál)
Paragrafy na kolech (TV seriál)
Prodavač humoru
Stan (TV film)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Štvrtý rozmer
1981 Hadí jed
V podstatě jsme normální
1980 Alma schafft alle (TV film)
Kluci z bronzu
Vindobóna (studentský film)
1979 Kdo přichází před půlnocí
1978 Muž s orlem a slepicí
Oh, diese Tante (TV film)
Úplně beznadějný případ (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Klauni (S03E04)
1977 Malér (studentský film)
Viechereien (TV film)
1976 Parta hic
Skleník (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Prokleté dědictví (S02E07)
1974 Drahé tety a já
Pavol zasahuje (TV seriál)
1973 Kronika žhavého léta
Pokus o vraždu
Ruce (studentský film)
Trávnička (TV film)
Tři nevinní
1972 My, ztracený holky
Návraty
Silnice (TV film)
Zlatá svatba
1971 Dívka na koštěti
Kam slunce nechodí... (TV film)
Kat nepočká (TV film)
Lekce
1970 Jeden z nich je vrah
Kateřina a její děti
Lidé na křižovatce (TV seriál)
Rapotínská tragédie (TV film)
1969 Kladivo na čarodějnice
Sladké hry minulého léta (TV film)
1967 Kristove roky
1966 Romance pro křídlovku
1965 Divoká holka (studentský film)
1964 Bláznova kronika
1963 Naděje
1959 Konec cesty
1957 Škola otců

Dokumentární

2013 13. komnata Pavla Kantorka (TV film)
2010 Stovku má člověk jednou za život (TV film)

TV pořady

2016 Ceny Thálie 2015 (TV pořad)
2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2010 Dobří rodáci a město dabingu (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
2000 P.F. (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
XXL (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 Dobré ráno (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace