Ačkoliv by se mohlo zdát, že jde o komedii, není tomu tak. Oldřich Nový haje záletného muže. Hraje ho dobře, ale to je asi tak všechno, co se o tomhle filmu dá říct...(19.8.2003)

Vcelku vydařený film na téma nevěry. Jako komedii bych však film neoznačil. Vtipných momentů tu moc není. Z historického hlediska je významný tím, že se zde naposledy v českém filmu objevila Adina Mandlová. Bohužel jen v malé roličce, která nedala šanci ukázat její talent. 70% Zajímavosti: Poslední český film Adiny Mandlové. *** Adina Mandlová byla během natáčení těhotná, čekala dítě s hercem Vladimírem Šmeralem. Těhotenství skončilo potratem v osmém měsíci před Vánoci 1944, kdy Mandlová porodila mrtvou holčičku.(10.2.2008)

Jeden z našich tehdejších nejlepších filmových scénáristů se občas vrhnul i na filmovou režii. A vesměs to dopadlo dobře, jako např. tady (i viz. Plavecký mariáš). Oldřich Nový ty své milovníky už ani jinak hrát neuměl. Zato ale příjemně překvapila Jiřina Štěpničková. Civilní role jí slušely lépe, než ty její Maryši apod. A Mandlová? Ta nám jen od filmu k filmu zrála a zrála. Škoda jen, že to byla její poslední filmová role u nás. Škoda tedy pro nás.(25.12.2003)

Téma nevěry a záletů je vzhledem k době vzniku filmu podáno velmi civilně a reálně, nejde o žádnou taškařici, ale docela inteligentní film.(4.8.2006)

Nová věcnost v závěru války. Skvělé!(18.2.2009)

• WANDRWALL

Boháč a květinářka. Jak to mohlo v roce 1942 asi probíhat.(27.8.2010)

Zručně napsané drama o nevěře a usmiřování, jemuž přidanou hodnotu zajišťuje skvostné herecké obsazení - zejména nebývale civilní Jiřina Štěpničková a Adina Mandlová v jedné ze svých nejlepších rolí.(19.11.2009)

Dost vtipná podívaná, pokud si dokážete udržet odstup od postav a jejich slabostí (v takovém případě bude jistě nejsympatičtější postavou osamělý slaďák Oldřich Nový, jehož smích jej brzy prozradí). Ironický odstup usnadňuje nám již vzdálená doba a její společenské a konverzační zvyklosti, a naopak reálnost mnohých situací a rozhovorů, jež vás možná k odstupu přímo donutí. Poněkud smutnější ve chvíli, kdy si uvědomíte, že v životě si odstup udržet nelze. Rozhodně je to jeden z nejpozoruhodnějších starších českých filmů, jaké jsem zatím viděl. 8/10(30.12.2006)

Sobota je takovou polemikou (mluvící mi z duše mým životním naturelem) s Kristiánem, podobný námět (tentokrát ovšem romanticky založená manželka a střízlivý manžel) je ovšem vyveden na svou dobu (válečná léta takovým tendencím u nás moc nepřála) velmi realisticky (časté záběry plenéru, interiery jsou velmi věrohodně autentické, nikoliv filmově stylizované, uměřené herecké výkony Boháče, Hanuse a Štepničkové, ubylo i ironie u Nového a Mandlové) a a řekněme i emancipačně - zklamaná bývalá Nového milenka Jiřina Štěpničková si najde práci, postava Nového je demaskována jako účelově ulhaná (nikoliv sympaticky ulhaná jako v Kristiánovi).(22.2.2010)

Sobota! Jako film nicmoc, ale jako den - skvělej. V neděli už jsem trochu rozhozenej, v pondělí totálně v hajzlu, v úterý jakbysmet, ve středu se z toho snažím trochu vyškrábat a ve čtvrtek můj kolega motivačně prohodí : "Tak, už se nám to pomalu sobotí". A všichni spolupracovníci mají hned lepší náladu a robotí až se z počítačů kouří jak z komínů Spolany Neratovice a já si říkám, že jestli za tohle nedostanu Řád práce a nový typ klávesnice, tak už zbývá snad jen hrdinská smrt. V pátek se člověku konečně sníží tep na optimální hodnotu a pak přijde zase sobota. A to nemusím být Oldřich Nový, nemusí mi sedět na klíně Adina Mandlová ani Hana Vítová a přeci jsem spokojenej, že se konečně ten podělanej týden přeci jen dosobotil až k sobotě.(14.3.2010)

Docela příjemný film s výbornými herci v čele s Oldřichem Novým a Hanou Vítovou, ale pravda je, že oba hráli v lepších filmech.(16.2.2008)

Oldřich Nový byl jako vždy velmi šarmantní a elegantní muž, kterému po boku hrály krásné herečky, Adina Mandlová, Hana Vítová a Jiřina Štěpničková. Pro mě docela zásadní film s velkými provorepublikovými hvězdami, které se zde sešli naposled a s nimi se bohužel uzavřela i jedna filmová kapitola. Kapitola, ve které si budu kdykoliv ráda listovat.(24.2.2010)

OLDŘICH NOVÝ v nové roli záletného manžela. Hraje zde velmi sugestivně a jeho velkou partnerkou je zde krásná ADINA MANDLOVÁ. Ale pokud se bude u nás v TV dávat, klidně se podívejte, není to ztráta času.(9.8.2010)

Poslední z gentelmanských filmů. Oldřich Nový je i jako záletný manžel stále šarmantní a jeho technika dobývání ženských srdcí zůstává dodnes nenapodobitelná. 7/10(21.3.2006)

Konec války přinesl české kinematografii nemalé obtíže. Nařízení Českomoravského filmového ústředí číslo 59 z druhé poloviny roku 1944 silně omezilo provoz kin i výrobu a podle zásad totálního válečného nasazení prakticky znemožňovalo zahajování nových náročnějších projektů. Přesto se práce v barrandovských ateliérech nezastavily. Předposledním filmem, který měl premiéru ještě před květnovým osvobozením bylo společenské drama Sobota, pod které se podepsal zkušený scénárista a režisér Václav Wasserman. Autorkou námětu byla spisovatelka a herečka Olga Scheinpflugová, z politických důvodů důmyslně skrytá za pseudonymem Ratajová. Hlavním motivem tu nebyla ani tak touha nastavit zrcadlo tehdejší společnosti, ale spíše využít popularity Oldřicha Nového k vytvoření další varianty jeho kristianovského hrdiny (občasné srovnávání tohoto filmu s Fričovým Kristianem je namístě). A tak se tento sympatický herec znovu oblékl do kostýmu neodolatelného svůdce a rozehrál svůj typický šarm, aby jako bohatý průmyslník sváděl krásné paní: nejprve Jiřinu Štěpničkovou a později Hanu Vítovou. Svou poslední roli v českém filmu tu sehrála Adina Mandlová, herecké obsazení doplňují ještě milovníci Ladislav Boháč a mladý František Hanus. Nezvykle civilní tón jejich projevu posouvá jinak banální příběh na úroveň psychologicky vypjatého melodramu, v němž nakonec dochází k závěrečnému zmoudření a napravení. Poslední paprsek postprvorepublikové elegance a noblesy je konfrontován s poválečným hyenismem alibistického českého národa. Přijde doba samozvaných soudců z lidu, doba plná přetvářky a lží, zavrhující někdejší filmové hvězdy. Některé z nich čeká žalář a zapomenutí, jiné přímo smrt. Až téměř symbolické rozloučení je tak navždy vtisknuto do slov písně: "Teď opona padá, nastal už konec hry."(6.10.2008)

Já osobně jsem tento film vzala na milost hlavně pro Luisu, podváděnou ženu Oldřicha Nového (Adina Mandlová), v době natáčení byla těhotná a během natáčení o vytoužené dítě přišla, takže to pro ní zajisté nebyla ani romantika, ani komedie...(1.3.2007)

• cariada

Film o lidské nevěře a odpuštění. Komedie ,která mě nepřijde až tak moc komická. Adina je tu docela robusní. Nák mě ten film nepřirostl k srdci.(18.8.2008)

Vcelku inteligentní filmeček s mnoha vtipnými momenty, kupodivu bez patiny kýčovitosti a naivity běžné u filmů té doby. Na druhou stranu také tragický, když si uvědomíme, že byl asi poslední, kdy se většina "zlatých" republikových herců mohla sejít na jednom place. Výborný František Hanus v roli manžela Hany Vítové. Tři a třičtvrtě hvězdičky.(26.2.2005)

Další svůdnický film Nového. Tentokrát bohužel s menší dávkou elegance v porovnání s Kristiánem. Ovšem i tentokrát se projevil jako mistr svého "řemesla" a metal jednu větu za druhou, až jeho cíle padly na kolena a toužily po něm. Herecké obsazení je jedno z nejlepších, prostě dvojice Mandlová Vítová doplněná o Nového, to je prostě to nej.(10.12.2011)

Ale ale? Že by i za slavné éry našich dědečků měli lidé v manželství problémy? Takových filmů moc není, natož aby tak naplno rozkrýval nitra žen týraných pobytem v domácnosti. Na tehdejší dobu nezvyklý snímek, který se nebojí vyslat nešťastnou manželku (Vítová) do spárů chlípného hnusníka (Nový). Nejde zde snad ani tak o děj, ten je snadno předvídatelný, ale spíše o spoustu velmi povedených samostatných scén (Nový-Mandlová). Ty dělají film chytrým, zajímavým a vtipným zároveň. Adina Mandlová a Oldřich Nový hrají své mistrovské party, na nich vše stojí, jimi film žije, nepostrádá napětí a svěžest. Přestože schéma příběhu a zejména postav není nijak originální, spíše banální, tvůrci díky hercům a nadšení pro věc dokázali z tématu vyždímat téměř maximum. 90% (10% za za výkon Mandlové, který jsem si fakt užil...).(11.6.2011)