Reklama

Reklama

Pozadí událostí

(seriál)
  • angličtina Behind the Curtain (festivalový název)
Česko, 2022, 5 h 2 min (Minutáž: 74–77 min)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou sourozenci. Oba učí na Univerzitě Palackého v Olomouci, oba prožívají krizi v manželství: Vojtu s pětiletým synem opustí žena, Soňa, připoutaná ke dvěma dětem, čelí manželovým nevěrám a věčnému přehlížení. Vojta ve volném čase píše detektivky. Soňa se jím nechá inspirovat a vydá pod pseudonymem velmi úspěšný erotický román Pozadí událostí.  Do funkce děkanky filozofické fakulty je zvolena ambiciózní Alice Klusová (Jitka Čvančarová). Ve snaze vymýtit veškeré projevy přežívajících sexistických stereotypů na škole se do jejího hledáčku se dostávají pedagogové a studenti, kteří pomyslnou etickou hranici překračují. Situace na univerzitě eskaluje ve chvíli, kdy dojde k sexuálně motivované vraždě studentky. Vyšetřováním případu je pověřena pětatřicetiletá kriminalistka Lída Stehlíková (Martha Issová), která žije v partnerském vztahu se ženou, s níž čeká rodinu… (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

Vajonek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle bylo jedno velký špatný. Parodie snad úplně na všechno. Jestli to měla být krimi, tak ukázala policajty diletanty, jaké svět neviděl. Jestli to měla být komedie, tak se asi někam vytratil vtip a zůstaly jen buranské, trapné a sprosté hemzy a scény. Totálně nesympatické postavy. Úplně všechny. Mezilidské vztahy (partnerské, mezi kolegy...) na bodu mrazu, a to tak, že z toho bylo člověku úplně blbě, jak se tam ti lidi k sobě chovali. Jestli to mělo mít nějaký společenský přesah, s nadhledem poukázat na některá aktuální témata, tak se to dle mého názoru taky nepovedlo. Je to plné stereotypů, ohledně kterých člověk mnohdy úplně neví, jestli chtějí tvůrci upozornit na to, jak jsou blbé nebo jestli jim připadají vlastně v pohodě. Je to nepřirozené, působí to místy strašně černobíle, doslovně, místy naopak (nebo i zároveň, což je celkem absurdní) tak, že divák moc netuší, jakou výpověď by si z toho tedy měl vlastně odnést... Zůstává mi z toho jen taková nepříjemná pachuť a trochu zmatek, protože nevím, co jsem to vlastně viděla. A nedivila bych se (když si vybavím, jak se k věci např. v DVTV vyjadřoval režisér), kdyby ani sami tvůrci nevěděli, co natočili/chtěli natočit. 20 % za některé dobré herce (kterých ale tedy trochu lituji, že se něčemu takovémuto propůjčili). ()

argenson 

všechny recenze uživatele

První díl jsem teda odzíval, ale druhej a třetí byla solidní kriminálka. Skvělý obsazení (Martha Issová!), civilní herecký výkony, nečekaná pointa a spousta Olomouce. Poslední díl se teda zvrtnul do formátu parodie až frašky (Čvanča super), takže ve finále to celý vyznělo jako nadsázka. Ale v tom finále zaznělo meziřádkový edukační sdělení, že sexuální většina jsou všichni hovada s obskurníma vztahama a rozvrácenýma rodinama, potažmo prasata, co rvou ženám flašky do prdele. Zatímco jediná lesbická policajtka ve vztahu s mimořádně ošklivou lesbickou partnerkou jsou tady za vzor fungující rodiny. Čtu to správně nebo to byla taky nadsázka? P.S. Potřeboval bych vysvětlivku ke skvělýmu zvukomalebnýmu slovu, co použila Čvančarová v posledním dílu. Švandomrdky nebo švandoprdky, nebylo jí úplně rozumět. ()

Reklama

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Minisérie mě zaujala, a docela mě bavilo sledovat další vývoj, nicméně jednu výhradu mám. Vůbec totiž neberu jako přidanou hodnotu, že se tam každý druhý vyjadřuje jako dlaždič nebo dlaždička. Vybavuje se mi názor Zdeňka Svěráka, že sprostá slova ano, ale s mírou. Někoho vzrušují v jistých intimních okamžicích nebo při správném načasování dialog povznesou. Ale pokud je jich moc, je to jako by člověk procházel kanálem. A takový pocit jsem měla a i mívám ve svém okolí, když někdo vulgárními výrazy plýtvá. Je to únavné a zbytečné. Na druhou stranu, sérii jsem vnímala spíše jako humornou a byly momenty, které mě skutečně pobavily a to zejména scény s Jitkou Čvančarovou, netušila jsem že má takový komediální talent! Nápad určitě dobrý a potěšilo mě také, že jsem závěr nevytušila ani smykem, takže za mě, až na tu výtku, docela úspěch. ()

noizcore 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem se bál nízkého hodnocení, to je naštěstí na tomto čísle pravděpodobně jen proto, že seriál vyzdvihuje či nevyzdvihuje ty správné moderní hodnoty (dle očekávání daného recenzenta). Kdo očekává napínavou detektivku a nebude v každé scéně hlídat, zda je seriál správně vyvážený, aby náhodou někoho neurážel, bude spokojen. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zoufale (ale zoufale) nepochopená záležitost. Vymazlená taškařice u které jsem se párkrát zasmál jako už dlouho ne. Bohužel režie a scénář tady mixuje několik žánrů, pracuje s nadsázkou, staví scény a prokresluje charaktery tak rafinovaně a nejednoznačně, že si do toho tuctový divák tak akorát projektuje vlastní ustrašené světonázory a úplně mu uniká, že kouká na něco co ho v ubrblané názorotvorbě porazilo minimálně o dvě koňské délky militantní ambivalence. Hřebejka, tak nějak po svém, nesnáším, ale tohle je prostě hrozně vtipně nastavené zrcadlo. ()

Galerie (140)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno