Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Univerzitní svět. Stejný, jako je ten náš, a přece svázaný vlastními pravidly. Ponořme se tedy do něj. Soňa Kostková (P. Hřebíčková) žije v nespokojeném manželství s Liborem Kostkou (P. Ostrouchov). Svému bratrovi Vojtěchovi Bohdanovskému (J. Havelka) se svěří, že napsala román, který hodlá vydat. Vzhledem k tomu, že jde o román erotický, hrozí jí v případě odhalení identity problémy v zaměstnání. Soňa i Vojtěch totiž působí jako vysokoškolští pedagogové na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Do funkce děkanky byla nedávno zvolena ambiciózní Alice Klusová (J. Čvančarová). Žena generál, která má úplně jasno, jak by měl vypadat profil vysokoškolského pedagoga a Soňa ani Vojtěch ho určitě nesplňují. Vojtěcha navíc opustila manželka, musí se proto sám starat o pětiletého syna a zároveň přednášet na univerzitě. Zde za ním přijdou jeho studentky a požádají ho, aby jim pomohl s inscenací Shakespearovy hry. Vojtěch přijímá, aniž tuší, jak fatální následky bude mít toto rozhodnutí pro jeho život. Drobné praménky jednotlivých osudů se proplétají a slévají v pocit stále sílícího napětí pod povrchem. Karty jsou zamíchány a rozdány. To, co začalo jako nevinný univerzitní román, brzo změní brutální vražda v drsnou detektivku... (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Definice normální mámy? „Třeba to, když za tebou Kuba přijde, že si chce hrát, tak ho neodeženeš, protože zrovna máš záchvat inspirace!“ Michal Sýkora, Petr Jarchovský a Jan Hřebejk se po příbězích ze série Detektivů od Nejsvětější Trojice znovu setkali a upřímně se divím, proč je z toho až takové kopání ze strany diváků. Ano, mnozí tam zbytečně mluví jak dobytek, ale celkově mě rozehrané linie z akademické půdy bavily. Stejně jako postavy. Třeba ta Jiřího Havelky, který si s Vlastníky připsal zásah do černého. Vyučuje na katedře anglistiky, zejména studentky ho žerou. Jeho sestra (Petra Hřebíčková), rovněž profesorka, napíše pod pseudonymem skandální erotickou knihu. Kromě zájmu o literaturu mají velmi podobnou i situaci doma: ji manžel ignoruje a evidentně zahýbá, takže v koupelně občas bzučí vibrátor, jeho žena věří, že má před sebou obří uměleckou kariéru a rodina je až na dalším místě. Oba navíc leží v žaludku nové upjaté děkance (Čvančarová jednou skvělá, podruhé šíleně afektovaná). Fanatická vyznavačka hnutí upozorňující na sexuální obtěžování žen (studentek nevyjímaje), ponižování či na sexistické poznámky ovšem záhy na akademické půdě okusí mnohem horší problémy, když dojde k vraždě. Postupně tak poznáváme i jednotlivé studenty, aby v závěru leželo bezvládné tělo mladé dívky v divadelním zákulisí univerzitního divadla. Bavily mě slovní výměny, mnozí herci, vše navíc korunuje nádherná Olomouc. A Konvikt je samozřejmě podstatná třešnička na dortu. ()

petisek

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslel som si, že pozerám na krimi a potom som sám seba presvedčil, že som sa mýlil a toto nie je krimi seriál. Na konci sa ukázalo, že asi predsa je. Obsadenie Katarzie nechápem. Pokiaľ má na starosti hudbu, tak ok, ale jej herecký prejav bol oproti ostatným účinkujúcim slabý. Počkám si na druhý diel. aby som hodnotil. ()

Reklama

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkem dobrý začátek, dobře vybraná hudba, jsem zvědavý na další díl. Tenhle díl : 3,5 - 4 * . *** Natáčelo se mj. i v Galerii Expost, v Nezvalově arše, v olomouc. knihkupectví Dobrovský, v restauraci Na břehu Rhony. Scény z nemocnice jsou z pražského IKEMu. Seriál měl podporu Olomouc. kraje, města Olomouc a dopravce Regiojet, a.s. . Výrobu finančně podpořil Stát.fond kinematografie z programu podpory filmových pobídek . ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mě to teda připadalo, jakože se seznamuju s postavama... seznamuju... seznamuju ... pak dlouhá pasáž výhružně varovné hudby a pak mrtvola. Trvalo to hodinu a kromě záběrů na krásné exteriéry to dost nudilo. U scény s vanou mě napadlo, na kolik asi vyjde napuštění této obrovitosti 💰. Čvančarová a Vančura své nesympatické postavy ztvárňují velmi přesvědčivě. Katarzia udělala nejlíp, že se zdekovala, a doufám, že už o ní neuslyšíme, natož abychom ji viděli. A fakt si autoři myslí, že lidé žijící v manželské krizi jsou tak strašně nad věcí jako sourozenecké duo? ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Docela se divím tomu nízkému hodnocení. Nemám Hřebejka zrovna v oblibě, ale myslím, že tohle se mu povedlo. Nechápu ovšem obsazení té slovenské "herečky", která byla opravdu strašná. Ta ať se věnuje jen hudbě, v té je dobrá. I Čvančarová mi vadila. Být tak nepříjemná jí sice předepisoval scénář, ale mohla trochu ubrat. Takhle už působila spíš trapně a směšně. Inteligentní člověk se až tak hloupě snad nechová.  Ale to si měl pohlídat režisér. Ostatní herecké výkony byly dobré (Hřebíčková, Veselý, Ostrouchov a všichni představitelé studentů), nejvíc se mi líbil Jiří Havelka. ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama