Reklama

Reklama

Film Wonka je založen na výjimečné postavě, která je ústřední postavou knihy „Karlík a továrna na čokoládu“, nejkultovnější dětské knihy Roalda Dahla a jedné z nejprodávanějších dětských knih všech dob, a vypráví podivuhodný příběh o talentovaném Willy Wonkovi, který se s očima dokořán ocitne v centru světa čokolády, nemá nic než pár mincí v kapse a plný klobouk snů – jedním z nich je otevřít si vlastní čokoládovnu, která by se vyrovnala největším čokoládovnám světa. Ale v tomto velkolepém, i když nelítostném městě se Willyho skromné peníze rychle utratí a zavedou ho na cestu strádání a otroctví v nedaleké prádelně. Ačkoli se zdá, že Willyho vyhlídky jsou zmařeny, jeho naděje nikoli, přestože podnikání ve výrobě čokolády je mnohem těžší, než se zdá, a Willyho genialita není vítána cukrářským kartelem, který se nezastaví před ničím, aby si udržel svou klientelu pro sebe. Nicméně díky své osobité značce geniálního vynálezu, troše neotřelého myšlení a pomoci několika nejlepších přátel- zejména bystré mladé dívky jménem Noodle - se Willy stane odhodlanějším než kdy jindy a využije svého talentu a houževnatosti k tomu, aby si splnil svůj sen. Během následujícího kouzelně lahodného, někdy nebezpečného a život potvrzujícího dobrodružství Willy zjistí, že ačkoli většina lidí, které potká, dá přednost chamtivosti před dobrem, každý mrak má stříbrný okraj... stačí jen nepřestávat snít. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (9)

Trailer 16

Recenze (402)

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Usmívala jsem se od začátku do konce a to je pro mě hlavní, protože to bylo ve správné míře kouzelný a magický, ale zároveň film nepůsobí (jak jsem se obávala) pateticky. Samotný příběh na mě fungoval a vizuál moc potěšil. Bylo fajn být po dlouhé době v relativně plném kině (což je u nás a na poslední den promítání poměrně překvapivé). A přestože je to film, který je pro menší i větší, nejsem si jistá, zda si to užily i ty úplně malé šesti leté děti, byť se tam "hezky zpívalo a mělo to hezký barvičky", kde bylo poznat, že je to na ně už moc dlouhý. Ale když se rozsvítilo, vypadly šťastný. Stejně jako my nudný dospěláci. A nenapadá mě víc, co chcete od filmu dostat... :) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Timothée Chalamet hraje startupistu, kterému v prodeji magických pralinek se žirafím mlékem nebo slzami ruských klaunů brání Hugh Grant v roli oranžového pidimužíka a čokoládový kartel, jehož členové se scházejí v úkrytu jako z bondovky (umístěný je pod kostelem s čokoholickými mnichy, kam se dá dostat jenom výtahem umístěným ve zpovědnici). Wonka má sice generickou pseudo-dickensovskou zápletku se zvraty podle příručky, divnými skoky mezi scénami, lepkavě sentimentálním závěrem a jednorozměrnými postavami, jejichž jednání není přesvědčivě motivováno, ale výtvarně a jazykově (v dialozích i písničkách) je to úchvatně nápaditý pohádkový muzikál à la Mary Poppins. Škoda, že k líbivosti klasického Hollywoodu má – přes řadu vyšinutých momentů jako z Mighty Boosh (a jiných britských seriálů, které zde zastupují tamější herci) – nakonec blíž než k Dahlovi, jehož pohádky nebyly jen extrémně weird, ale taky hodně temné, což Wonka v podání nevýrazného Chalameta není prakticky vůbec (na rozdíl od dřívějších adaptací od Mela Stuarta a Tima Burtona, které byly na balancování mezi temnotou a rozjásaností založené). Ani neřeší větší vnitřní konflikt - týmová spolupráce, ke které by zdánlivě měl postupně dozrát, mu nedělá problém od začátku (taky do provozu obchodu zapojuje všechny kamarády). Spíš pralinka pro radost, připravená z ingrediencí různorodé úrovně, než bohatý chuťový zážitek, ze kterého se budete vznášet. (Btw, nemám problém uznat, že třeba první Rambo je vánoční film, protože se odehrává během svátků, ale u Wonky mi opodstatnění takového zařazení uniká - stačí, že ten film jde do kin v prosinci a postavy v něm sní hodně čokolády?) 75% ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpohádkovějších zážitků roku 2023. To musím ocenit na tomto fantasy muzikálu. Film, kde logika si vzala dovolenou a čokoláda převzala režii. Je to výborné, humorné a herecky excelentní. Možná jedna z budoucích klasik vánočních obrazovek. Moc jsem si to užil a rád se na to podívám znovu!  P.S. Chalamet je Boží! P.P.S. Jsem na ženy (úchylové). 80% ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tim Burton je Tim Burton- o parník dál, Timotheé je ale skvělý, UmpaLumpa taky fajn, výprava pěkná, ovšem další obsazení je slabé, Olivia Colman sice trefná je, jako vždy, jinak se to násilně zavděčuje aktuálním obsazovacím trendům, zkrátka ošklivá dívka s knírkem byla děsná a je mi fuk, jaké barvy je, no a zbylý casting představil plejádu nezajímavých tváří, do jednoho zanikli ve všudypřítomné čokoládě. Na to, kam se posunuly za ty roky trikové možnosti, strčil Burton Kinga do kapsy levou zadní. Děti to bavit bude, u dospělých si nejsem nadšením jistá. Scénář totiž není nic moc. Laskavost a poetika z Karlíka nehrozí ani omylem. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Wonka. To, čo sa novej disneyovke Wish úplne nepodarilo, tu to parádne zafungovalo. Ten pocit, keď sa dospelý divák pri filme cíti opäť ako dieťa🙂áno, presne to mám na mysli. Nádherná výprava a svet plný fantázie, veľmi pekné, farebné, lákavé. K muzikálovým číslam sa možno vyjadrím až po druhom pozretí v originálnom znení, predsa dabing je dabing, ale aj v nemčine zneli tie pesničky celkom fajn. Myslím si, že Timothée sa v role Willyho Wonku úplne našiel, veľmi sa mi tu práve on hodí. A vlastne som s castingom celkovo spokojná. V porovnaní s pôvodným filmom z 1971 a s Burtonovou verziou vyhráva u mňa práve tento Wonka, aj keď vlastne toto je málinko o niečom inom a asi práve tá originalita sa mi na tom páči. 75% [Kino Worms s detičkami]. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (17)

  • Natáčení probíhalo v Anglii ve městech Watford, Oxfordshire, Londýn, Dorset, Bath, St. Albans a East Sussex. Štáb také cestoval po Paříži. (SONY_)
  • Chalamet vyrastal ako fanúšik oboch predchádzajúcich filmov o Wonkovi (1971 a 2005) a chcel túto postavu stvárniť iným spôsobom, ako mali Gene Wilder a Johnny Depp: "Je to úplný opak toho Willyho Wonku s bláznivým pohľadom v očiach, ktorého všetci poznáme. Je to o tom, ako by tá postava začínala, aby sa dostala na miesto, kde je ešte stále ako dieťa, ale zároveň nejakým spôsobom zlomená?" (Arsenal83)
  • Timothée Chalametovi (Willy Wonka) se během natáčení několikrát udělalo špatně kvůli množství čokolády a sladkostí, které musel sníst. (Claw)

Související novinky

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

30.07.2023

Sedmá Mission: Impossible měla IMAX kina jen něco málo přes týden, než ji odtamtud vystrnadil Christopher Nolan a jeho Oppenheimer. Atomový opus populárního režiséra si nyní tento formát udrží… (více)

Reklama

Reklama