Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

HAL 

všechny recenze uživatele

Před nějakými patnácti lety byl toto jeden z prvních sci-fi filmů který jsem kdy viděl a už tenkrát mě nadchnul. Teď jsem ho viděl podruhé... a vůbec nic se na tom nezměnilo. Snaha o připodobnění k Vesmírné Odyssey je tu místy až příliš zjevná, ale nejde o nic jiného než styl, ve kterém záleží hlavně na působnosti a síle myšlenek které ty filmy prezentují, než na rychlém tempu a dynamice. Atmosféra by se tu dala krájet v každém pozvolna plynoucím záběru, vizuálně nezestárnul film takřka vůbec a děj s originální pointou je stále stejně úchvatný, jako v době premiéry... a to je něco, k čemu už se žádný z novějších Trekovských filmů ani nepřiblížil. Takhle má vypadat Star Trek - ne jako ta o třicet let mladší digitálně akční komedie. 9/10 ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Reverend Campden ešte skôr ako začal reverendovať, v úlohe sekudnanta pánov Shatnera z jeho suchým humorov a pána Nimoya z rovnakým strnulím výrazom aký máme u Spocka radi. Výsledok. Celkom infantilná zábavka, ktorá je v niektorých miestach vysoko efektná a psychadelická a v druhých zdĺhavá a myšlienkovo nedotiahnutá. Lenže zlý film to nie je. Síce postráda akúkoľvek výraznejšiu bitku, alebo zabrdnutie do charakterov ale ako následovných pôvodného seriálu( ktorý sa okrem iného môže pochváliť najhoršou ačknou scénou vôbec) je aj tak viac menej určtený fanúšikom. Preto aj keď postavy na mňa pôsobili chlande videl som medzi nimi určitú náväznosť, ktorá bola doplnená aj o perfektnú roličku Georgeho Takeia. Aj keď režisér Wise nebol tak zanietený pre podobnú sériu, mal štastie, že dostal taký tvorivý tým aký dostal. V konečnom dôsledku si môžete užiť neskutočne dlhé záberi na V-Ger a USS Enterprise v sprievode neskutočne úchvatnej Goldsmithovej hudby a to nikdy nie je na škodu. U mňa veľmi slušný rozbeh. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

2001: Odysea Enterprise. Dost velká inspirace überdílem Stanleyho Kubricka je tu patrná na každém kroku (technicky vzato na každém kroku ve vesmírné nicotě, kde jsou všechny kamerové přelety, podlety, kdovíjakélety a scény kdy někdo do kosmu vystoupí tvořeny podle stejného systému, kdy se snaží být monumentálně oslnivé, což Star Treku tolik nejde, a také se snaží využít co nejvíc hudby. Což se daří, protože zdejší hudební motiv je neskutečně skvostný). Ovšem narozdíl od Odysey je první filmová štace Kapitána Kirka a pana Spocka mnohem diváčtější, což se projevuje například tím, že je celý příběh o "čemusi z Neznáma" dovyprávěn do jasného konce a navíc velmi dobře pracuje s dobře známými postavami (Kirt je uvěřitelý a zábavný a Spock ještě stále neparoduje sebe sama). Prostě je to skvělej film a skvělý scifi, hymlhergot. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

STAR TREK MEETS SPACE ODYSSEY. Poctivá space opera s dobrou zápletkou a výtečnou pointou i závěrem. Je to sice zbytečně dlouhé a roztahané, ale děj je sympaticky hutný a seriózní, dlouhé fetišistické velkolepé obrazové kompozice mi vlastně vůbec nevadily (hlavně díky nim je znát rozpočet a přišly mi dost opojné) a parádní Goldsmithova hudba to táhne hodně nahoru. Především kvůli vyústění pro mě o chlup lepší než mírně přeceňovaný KHANŮV HNĚV. 70 % ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Třičtvrtěhodinová epizoda seriálu natažená na dvě hodiny. Ne, že bych se přímo nudil, celou dobu mě zajímalo, co za tím vším je (a dobře, že to neskončilo u obyčejných mimozemšťanů), ale přece jenom těch záběrů na průlety někam je až příliš a jsou moc dlouhé. Kirk letí na Enterprise, Enterprise letí za vetřelcem, Enterprise letí vesmírem, Spock letí za vetřelcem... Co se týče postav, film až moc spoléhá na to, že všechny známe. Já coby neznalec jsem třeba předpokládal, že Rusák v posádce bude samozřejmě záporák, místo toho je dost nevýrazný. A vlastně se o těch postavách nic moc nedozvíme. Na začátku se načrtne pár vztahů (Kirk vs. Decker, Decker + Ilia, Kostra coby Kirkův rádce, Spock vs. všichni?), ale nijak se vlastně nedořeší a všechny vyšumí. Nakonec sledujeme jen uhlíkovou jednotku posádky Enterprise vs. záhadný Vee-Ger. Původní verze navíc vyštípala veškerou hloubku a filozofii a ponechala jen dobrodružství. A jak je myšlenka zajímavá, tak pointa byla dost debilní. Přes to všechno se mi to spíš líbilo, asi i díky vynikající hudbě, která dělá i z nudného pětiminutového letu kolem Enterprise zážitek. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Celosvětová premiéra proběhla 6. prosince 1979 ve Washingtonu D.C. (Varan)
  • Na natáčení spolupracoval i Isaac Asimov, autor zákonů robotiky. (VMa)
  • Režisér Robert L. Collins, ktorý tvoril hlavne pre televíziu, bol pôvodne najatý, aby natočil prvú premiérovú časť nového seriálu Star Trek: Phase II, no potom, čo bol projekt zmenený na celovečerný film, chcel Paramount skúsenejšieho režiséra, a tak ho nahradil Robert Wise. (Nekrofil)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama