Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Psema 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je horší. Že je to celé neskutečně k smíchu? Že je to TAKOVÁHLE nuda od začátku do konce? Nebo že Wise perfektně vykrádá Kubrickovu Vesmírnou Odyseu? Asi všechno dohromady, okořeněné bídnými hereckými výkony party důchodců a triky, jejichž podoba musela protřepávat bránice snad i v době vzniku. Chápu, že skalní Trekkies prožívají orgasmus, já těžce zívu a doufám v lepší zítřky. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Před nějakými patnácti lety byl toto jeden z prvních sci-fi filmů který jsem kdy viděl a už tenkrát mě nadchnul. Teď jsem ho viděl podruhé... a vůbec nic se na tom nezměnilo. Snaha o připodobnění k Vesmírné Odyssey je tu místy až příliš zjevná, ale nejde o nic jiného než styl, ve kterém záleží hlavně na působnosti a síle myšlenek které ty filmy prezentují, než na rychlém tempu a dynamice. Atmosféra by se tu dala krájet v každém pozvolna plynoucím záběru, vizuálně nezestárnul film takřka vůbec a děj s originální pointou je stále stejně úchvatný, jako v době premiéry... a to je něco, k čemu už se žádný z novějších Trekovských filmů ani nepřiblížil. Takhle má vypadat Star Trek - ne jako ta o třicet let mladší digitálně akční komedie. 9/10 ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ze všech startrekovských sérií se mi nejvíc líbí ta s původní Kirkovou posádkou a ze všech jejích filmů rozhodně hned tenhle první. Jednak proto, že se dost liší od ostatních filmů i většiny epizod seriálu, pak proto, že je vizuálně úchvatný a také proto, že obsahuje spoustu dlouhých scén bez dialogů, které jsou jako stvořené pro nádhernou Goldsmithovu hudbu. A Robert Wise mu dokázal dát něco, co ve mně vždycky vzbuzuje úžas, když film vidím. Paráda! ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

2001: Odysea Enterprise. Dost velká inspirace überdílem Stanleyho Kubricka je tu patrná na každém kroku (technicky vzato na každém kroku ve vesmírné nicotě, kde jsou všechny kamerové přelety, podlety, kdovíjakélety a scény kdy někdo do kosmu vystoupí tvořeny podle stejného systému, kdy se snaží být monumentálně oslnivé, což Star Treku tolik nejde, a také se snaží využít co nejvíc hudby. Což se daří, protože zdejší hudební motiv je neskutečně skvostný). Ovšem narozdíl od Odysey je první filmová štace Kapitána Kirka a pana Spocka mnohem diváčtější, což se projevuje například tím, že je celý příběh o "čemusi z Neznáma" dovyprávěn do jasného konce a navíc velmi dobře pracuje s dobře známými postavami (Kirt je uvěřitelý a zábavný a Spock ještě stále neparoduje sebe sama). Prostě je to skvělej film a skvělý scifi, hymlhergot. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $82,258,456Tržby Celosvetovo $139,000,000Tržby za predaj Blu-ray Star Trek: The Original Motion Picture Collection(I-VI diel) v USA $4,831,786 //počet predaných kusov 112,846 ║ úžasná hudba, slušné triky aj kulisy, len škoda že dej troška zbytočne naťahovaný /60%/ ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Robert Wise bol k natáčaniu tohto filmu presvedčený svojou ženou, ktorá bola obrovská fanúšička pôvodného seriálu Star Trek (1966). (Nekrofil)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. prosince 1979 ve Washingtonu D.C. (Varan)
  • Paramount pôvodne plánoval natočiť pokračovanie seriálu, ktoré malo byť nazvané "STAR TREK Phase II". V tom čase Gene Roddenberry napísal príbeh, ktorý nazval "Robot's Return" ("Návrat Robota"). Tento príbeh prepísal pre STAR TREK Alan Dean Foster pod názvom "In Thy Image" ("Na Tvoj Obraz") a ponúkol ho Paramountu ako dvojhodinovú prvú epizódu pre nový seriál, no Paramountu sa príbeh páčil natoľko, že sa rozhodli zabudnúť na nový seriál a proste natočiť celovečerný film. (Nekrofil)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno