Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost, nějaké to tlachání a ani značné množství prehistorických počítačových efektů mne dostatečně neuspokojilo. Pro mne byl zkrátka souboj uhlíkových jednotek s živým mrakem poněkud zdlouhavý a nepříliš zábavný, ale s blížícím se koncem jsem dostal šanci několikrát radostně zastříhat vulkánskýma ušima při náznacích zrychlení tempa alespoň na Warp 1. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jak je u Star Treku zvykem, chytré a s fajn pokusem o přesah, jenže to od půlky začne hrozně ztrácet tempo. Hudba je skvělá a vizuály na svou dobu působivé (Wise pečlivě nakoukal Kubricka), ale jakmile se přejde od shromažďování posádky a cesty za neznámým objektem k nekonečným debatám na můstku, začnete si uvědomovat, jak moc vám chybí nějaká ta akce. Vím, že o tom Star Trek nikdy nebyl, tady by však bodly alespoň nějaké podzápletky, které zahnaly občasný pocit dějového vzduchoprázdna. Přesto všechno povedený sci-fi kousek, který doufám překoná oslavovaná dvojka. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ze všech startrekovských sérií se mi nejvíc líbí ta s původní Kirkovou posádkou a ze všech jejích filmů rozhodně hned tenhle první. Jednak proto, že se dost liší od ostatních filmů i většiny epizod seriálu, pak proto, že je vizuálně úchvatný a také proto, že obsahuje spoustu dlouhých scén bez dialogů, které jsou jako stvořené pro nádhernou Goldsmithovu hudbu. A Robert Wise mu dokázal dát něco, co ve mně vždycky vzbuzuje úžas, když film vidím. Paráda! ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

2001: Odysea Enterprise. Dost velká inspirace überdílem Stanleyho Kubricka je tu patrná na každém kroku (technicky vzato na každém kroku ve vesmírné nicotě, kde jsou všechny kamerové přelety, podlety, kdovíjakélety a scény kdy někdo do kosmu vystoupí tvořeny podle stejného systému, kdy se snaží být monumentálně oslnivé, což Star Treku tolik nejde, a také se snaží využít co nejvíc hudby. Což se daří, protože zdejší hudební motiv je neskutečně skvostný). Ovšem narozdíl od Odysey je první filmová štace Kapitána Kirka a pana Spocka mnohem diváčtější, což se projevuje například tím, že je celý příběh o "čemusi z Neznáma" dovyprávěn do jasného konce a navíc velmi dobře pracuje s dobře známými postavami (Kirt je uvěřitelý a zábavný a Spock ještě stále neparoduje sebe sama). Prostě je to skvělej film a skvělý scifi, hymlhergot. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Příběh vydá tak na jeden díl seriálu a zbytek dvouhodinové stopáže buď slavnostně oblétáváme novou Enterprise nebo pronikáme pomalu skrz nepřátelskou lodí - více děje na úkor majestátní prázdnoty by fakt neškodilo. Vizuální stránka i příběh si z 2001 taky půjčují víc než je zdrávo, ale pořád je to Star Trek, že... Snad bude Khan opravdu lepší. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Vo filme sa po prvý raz objavili Klingoni so zvrásneným čelom. Už v pôvodnom seriáli Star Trek (1966) Gene Roddenberry chcel, aby Klingoni vyzerali mimozemsky. Obmedzenia v rozpočte pôvodného seriálu však umožnili iba to, že Klingoni dostali tmavý make-up a falošné obočia. (Nekrofil)
  • Prvý film v histórii kinematografie, pre ktorý sa kompletný mix a master zvuku robili na digitálnej platforme. Keďže však v tej dobe neexistoval digitálny formát zvuku pre kiná, kópie boli distribuované v štandardnom analógovom Dolby Stereo A. (BlueNeon81)
  • Na natáčení spolupracoval i Isaac Asimov, autor zákonů robotiky. (VMa)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama