foto

Gene Roddenberry

  • nar. 19.8.1921
    El Paso, Texas, USA
  • zem. 24.10.1991 (70 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eugene Wesley Roddenberry byl americký scenárista, producent a tvůrce světa Star Treku.

Roddenberry se narodil 19. srpna 1921 v El Paso ve státě Texas, ale už v roce 1923 se se svojí rodinou přestěhoval do Los Angeles kvůli otcově zaměstnání u losangeleské policie. Od mládí Roddenberry rád psal a také rád četl sci-fi. Byl vlastně velkým snílkem. Ve 20 letech se stal letcem u amerického vojenského letectva, za války létal v Tichomoří. Po válce létal jako pilot pro aerolinky Pan American World Airways. Později sloužil u losangeleské policie, od které v roce 1956 odešel, aby se mohl plně koncentrovat na kariéru scénáristy.

Když začal pracovat pro televizi, držel se spíše jednoduchých námětů z policejního prostředí, které důvěrně znal. Několikrát sice experimentoval s návrhy na sci-fi seriál, ale ve skutečnosti z toho nikdy nic nebylo. Při práci na seriálu The Lieutenant se mu do rukou dostala kniha Arthura C. Clarka pojmenovaná Profiles of the future, která populárně vědeckým stylem prezentovala myšlenku, že v budoucnu by se mohlo cestovat po galaxii pomocí techniky deformace prostoru, díky čemuž by se posádka takto cestujících lodí dostala okamžitě z místa na místo. Tenkrát ho napadlo, že by mohl použít posádku jedné vesmírné lodi a udělat s ní seriál oblíbených povídkových příběhů, které by byly touto posádkou provázané. Nápad velice jednoduchý a ve své jednoduchosti geniální. Roddenberry tomuto tématu nemohl odolat a dále rozpracovával koncept, později nábídl seriál několika televizním stanicím k výrobě. Sériálu se nakonec ujalo Desilu Studios. První pilotní díl Star Treku jménem The Cage ale studio zavrhlo. Přesto Roddenberry dostal možnost natočit druhý pilotní díl, kde uplatnil připomínky vedení. Druhý pilotní díl s názvem Where No Man Has Gone Before už uspěl a seriál měl zelenou. Začal 8. září 1966 a dočkal se i přes nízkou sledovanost tří řad.

Po skončení seriálu se ale stal Star Trek tak oblíbený, že chtělo studio natočit další seriál. Z toho nakonce sešlo, a tak vznikl v roce 1979 film Star Trek: The Motion Picture. V dalších letech byly natočeny další filmy a od roku 1987 se začal natáčet nový televizní seriál Star Trek: The Next Generation. Do jeho tvorby se Roddenberry silně zapojil. V průběhu třetí sezóny seriál opustil, protože ho práce už velice zmáhala, také ale proto, že se mu zhoršovalo zdraví. Roddenberry zemřel během páté řady tohoto seriálu a také krátce před premiérou šestého filmu. Roddenberry ale není jenom tvůrce Star Treku, je tvůrcem třeba také seriálu Andromeda.

Roddenberry byl dvakrát ženatý, s první ženou, Eileen Rexroatovou, měl dvě děti. Jeho druhou ženou byla Majel Barrettová, která hrála ve Star Treku postavu zdravotní sestry Christine Chapelové, v dalších sériích pak postavu Lwaxany Troi a hlas lodního počítače. Roddenberry s ní měl jedno dítě. Po jeho smrti byla část jeho zpopelněných ostatků vystřelena do vesmíru. Jednalo se o historicky první vesmírný pohřeb.

JORDY

Scenáristická filmografie

Filmy

1979 Star Trek: Film
1977 Spectre (TV film)
1974 Planet Earth (TV film)
Questor Tapes, The (TV film)
1973 Genesis II (TV film)
1971 Hezké holky, jedna jako druhá
1967 Police Story (TV film)
1966 Star Trek: Klec (TV film)
1962 A.P.O. 923 (TV film)

TV seriály

1997 Země: poslední konflikt (TV seriál)
1988 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Bratři (S01E12)
1987 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Hra na schovávanou (S01E09)
Střetnutí na Farpointu (S01E01)
1969 Star Trek (TV seriál)
Kruté divadlo (S03E22)
1968 Star Trek (TV seriál)
Sláva Omegy (S02E25)
Malá soukromá válka (S02E16)
Chléb a hry (S02E14)
1966 Star Trek (TV seriál)
Zvěřinec - 2. část (S01E16)
Zvěřinec - 1. část (S01E15)
1963 The Lieutenant (TV seriál)
1962 G.E. True (TV seriál)
1961 Dr. Kildare (TV seriál)
Shannon (TV seriál)
1960 Two Faces West (TV seriál)
Whiplash (TV seriál)
Wrangler (TV seriál)
1959 Hotel de Paree (TV seriál)
The Detectives (TV seriál)
1958 Jefferson Drum (TV seriál)
Naked City (TV seriál)
1957 Alcoa Theatre (TV seriál)
Boots and Saddles (TV seriál)
Harbor Command (TV seriál)
Have Gun - Will Travel (TV seriál)
1956 Chevron Hall of Stars (TV seriál)
Dr. Christian (TV seriál)
The Kaiser Aluminum Hour (TV seriál)
West Point (TV seriál)
1955 Highway Patrol (TV seriál)
Jane Wyman Presents The Fireside Theatre (TV seriál)
1954 Mr. District Attorney (TV seriál)
1953 I Led 3 Lives (TV seriál)

Producentská filmografie

Filmy

1979 Star Trek: Film
1966 Star Trek: Klec (TV film)

TV seriály

1968 Star Trek (TV seriál)
Místo přidělení: Země (S02E26)
1966 Star Trek (TV seriál)
Zvěřinec - 2. část (S01E16)
Dýka v mysli (S01E10)
Z čehopak se vyrábějí děvčátka? (S01E09)
další epizody (11)

Herecká filmografie

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

1994 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Všechno dobré... (S07E25)
Preventivní úder (S07E24)
Zrození (S07E23)
další epizody (14)
1993 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Paralely (S07E11)
Odkaz (S07E10)
Síla přírody (S07E09)
další epizody (26)
1992 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Změna velení 2/2 (S06E11)
Změna velení 1/2 (S06E10)
Kvalita života (S06E09)
další epizody (28)
1991 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Otázka času (S05E09)
Sjednocení 2/2 (S05E08)
Sjednocení 1/2 (S05E07)
další epizody (25)
1990 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Ztráta (S04E10)
Poslední úkol (S04E09)
Futurum Imperfektum (S04E08)
další epizody (27)
1989 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Faktor pomsty (S03E09)
Cena (S03E08)
Nepřítel (S03E07)
další epizody (27)
1988 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Nezkrotný Okona (S02E04)
Jak prosté, drahý Date (S02E03)
Kde vládne ticho (S02E02)
další epizody (19)
1987 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Oáza (S01E10)
Hra na schovávanou (S01E09)
Bitva (S01E08)
další epizody (10)
1974 Star Trek (TV seriál)
V opačném čase (S02E06)
Zhoubnější než hadí jed (S02E05)
Mor (S02E04)
další epizody (8)
1973 Star Trek (TV seriál)
Zbraň Otrokářů (S01E14)
Pod vlivem Ambry (S01E13)
Zajatci času (S01E12)
další epizody (14)
1969 Star Trek (TV seriál)
Vetřelec v mém těle (S03E24)
Všechny naše včerejšky (S03E23)
Kruté divadlo (S03E22)
další epizody (10)
1968 Star Trek (TV seriál)
Prokletí Gideonu (S03E17)
V mžiku oka (S03E13)
Platónovy nevlastní děti (S03E12)
další epizody (25)
1967 Star Trek (TV seriál)
Posedlost (S02E18)
Cesta k Babylonu (S02E15)
Trable s tribbly (S02E13)
další epizody (29)
1966 Star Trek (TV seriál)
Dovolená (S01E17)
Zvěřinec - 2. část (S01E16)
Zvěřinec - 1. část (S01E15)
další epizody (15)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(26)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace