Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost, nějaké to tlachání a ani značné množství prehistorických počítačových efektů mne dostatečně neuspokojilo. Pro mne byl zkrátka souboj uhlíkových jednotek s živým mrakem poněkud zdlouhavý a nepříliš zábavný, ale s blížícím se koncem jsem dostal šanci několikrát radostně zastříhat vulkánskýma ušima při náznacích zrychlení tempa alespoň na Warp 1. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že první startrekovská kino štrapáce navazuje a zaběhaný svět seriálu, člověk by čekal nějaký svižný úvod. Jenže zestrárlému pardálovi Kirkovi trvá hodinu a něco než shromáždí poztrácené členy posádky, povyhazuje nové, prohlédne si loď a poučí se z chyb. Robert Wise úvod naládoval jistě nikoli náhodnými aluzemi k Vesmírné odysee Stanley Kubricka, fascinované průlety kolem modelů, výtečná Goldsmithova hudba a zhruba v půli filmu i umírněná forma halucinačního průletu do neznáma. Je znát, jak moc si tvůrci užívají vysoký budget a možnost podívat se Enterprise doslova až do kuchyně. Z toho pohledu je ST: Motion Picture pouze pro trekkies, taková exkurze do dobře známého se všemi detaily. Příběh podřimuje, ale v důsledku stojí za to ho sledovat. Nechybí ani jemný humor a pěkné vesmírné akcičky... Každý, kdo se někdy nechal unést na NCC-1701 do hvězdných dálav si film užije... pro ostatní opravdu zdlouhavý a ukecaný trek ke hvězdám. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

|91%| Tak a máme tu první plnohodnotný film o Star treku. Musím na úvod říci, že jsem velkým fanouškem originální série, známou ve zkratce TOS (The original series), takže jsem se plně těšil na tento film, který je jakoby velkým návratem oblíbených hrdinů hvězdné lodi Enterprise po zhruba 10 letech, páč třetí a poslední série TOS končila někdy koncem roku 1969. Rozhodně nechi nějak srovnávat tento film s TOS, ale je jasné, že Tos měl zcela jinou atmosféru a vše ostatní, takže u mě jasně vítězé TOS. Nicméně i přesto je toto perfektní film, který by asi nepotěšil diváka, který by nehltal tolik TOS, nebo-li hůře, kdyby TOS vůbec neviděl a rovnou by se pustil do tohohle – to by byla velká blbost. Atmosféra byla v tomto případě ale dobrá. Taková hvězdná, hlavně asi tak první čtyřicetiminutovka se jakoby rozbíhala a to bylo na tom to nejlepší. Úvodní, dlouhé titulky, které byly vyplněné skvělou hudbou od Jerryho Goldsmitha, který mě nejvíc zaujal složením soundtracků k prvním třem dílů Ramba. Hudbu složil k tomuto filmu vydařeně. Jeho nový základní motiv se v mnoha scénách krásně odrážel. Dokonce dal i prá starých motivů, které zaznívaly v TOS. Úvod se rozbíhal většinou návratem starých, známých a skvělých postav z TOS. Kapitán Kirk byl ve švém živlu, dost energický. Dr McCoy zahrál svůj standart, Uhura – příjemná jako vždy, sympatáci Sulu a Čechov, Scotty, který si zde vypěstoval knír – pohodář, který měl sice o trošičku méně prostoru, ale tak je to jeden film a ne celý seriál se třemi sériemi (celkem 80 epizod). Nechyběl ani Spock, který se zde objevil až v cca 50 minutě filmu. Takže herci měli prostor. Bylo zde hodně zajímavých dialogů. Třeba ještě nová postava Deckera byla zajímavá. Efekty byly teda oproti původnímu seriálu nově provedeny. Především nově zřízené lodi Enterprise. Nová strojovna, nová transportovací místnost, která byla menší teda atd. Skvělá byla pro mě scéna, kdy Kirk se Scottym přijíždějí k nově zrekonstruované lodi Enterprise. Krásné pohledy jak na lod, tak na Kirka, který jí sžírá blahem, páč pro něj lod hodně znamená. Příběh byl v tomto případě takový složitější v tom, kdy padalo dost odborných názvů okolo podivného vetřelce ke kterému se lodí blížili. Mohl být příběh záživnější, ale to je asi tak jediný zápor. Tempo to mělo vysoké, konec měl zajímavou, ale jednoduchou pointu, takže si nemůžu vůbec stěžovat. Padlo i pár hlášek a aspon párkrát tu bylo i klasické poštuchování Spocka s McCoyem. Moje nejoblíbenější postava bude navždy Spock. Za ním je Kirk a pak McCoy, Scotty a další. Takže nic převratného tu nebylo a jak mě to zabavilo. Situace, kdy byla lod v ohrožení tu také byla, takže napětí se zde také objevilo. Nevím, co bych už dodával. Fanouškem Star treku jsem velký, tak se to těžko popisuje. Tos tenhle snímek o fous nepřekonal, ale přesto pálím 5 hvězdu, páč si to prostě zaslouží. Parádní návrat po 10 letech. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se rozhodl dát po letech všechny původní Star Treky (ten nový restartový neuznávám). Zajímavý nápad, náznaky povah, hezká mimozemšťanka, některé počítačové sekvence mají kouzlo i dnes. Oproti tomu roztahanost až neskutečná děje, a často zcela zbytečná, občas podivné logické skoky, některé triky na svou dobu už zastaralé. Takže zlatý střed. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Na první film jsem se díval z pozice někoho, koho animovaná dobrodružství Kirkovy posádky bavila víc než původní seriál i Nová generace dohromady. Přesto musím říct, že filmová cesta Enterprise za neznámým a do poslední chvíle těžko zařaditelným nepřítelem má něco do sebe. Těch třicet let od vzniku je ale strašně znát. Pyžamové uniformy, zdlouhavé minutové záběry na prolétající loď a efekty, které snad už tenkrát zaváněly výsměchem, jsou až příliš těžké nedostatky na to, abych si film užil úplně. Ty tři hvězdy vyjadřují ale až překvapivě dobře ohraničený příběh a určitý respekt k fenoménu. Nic víc ale zatím ne. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Obdobu plakátu k filmu použila skupina Imagine Fragons u svého alba „Evolve“. (Nathaniell)
  • Synovia - dvojičky Jamesa Doohana, Montgomery Doohan a Christopher Doohan, sa objavili v tomto filme ako komparzisti. (Nekrofil)
  • Prvý film v histórii kinematografie, pre ktorý sa kompletný mix a master zvuku robili na digitálnej platforme. Keďže však v tej dobe neexistoval digitálny formát zvuku pre kiná, kópie boli distribuované v štandardnom analógovom Dolby Stereo A. (BlueNeon81)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama