Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Popri dlhodobej migréne z digibordelu súčasného sci-fi blokbasteru mi výlet na koniec rokov sedemdesiatych a do sveta "skutočných" vizuálnych efektov pripadal ako cesta do siedmeho neba. A Wise sa snaží, čo mu sily stačia, aby bol jeho film vizuálnym obžerstvom. Ale mne sa neprejedalo, práve naopak, vychutnával som si každý obraz. Expozícia je síce dlhá čo to ide, ale osobne mi aj postup "niet sa kam náhliť" sadol do celkového konceptu. Inými slovami som ako fanúšik žánru mal po dlhšom čase pocit, že konečne niekto natočil film pre mňa. Bonusom je prekvapivý zvrat v záverečnom akte a následná pointa. Len veľká škoda, že som ST1 nevidel ako teenager. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Moj nazor je, ze tato prva filmova cast bola skor akousi dobrodruznou sci-fi vypravou na prieskum nejakeho votrelca vo vesmire, ktory pomocou zdroja podobnemu cloveku kladol celej posadke otazky rovnako, ako cela posadka Enterprise zdroju a tak si aj divak kladol otazky, o co vlastne tomu zvlastnemu votrelcovi slo, az kym sa nedockate odpovede v uplnom zavere filmu. Na nejake sci-fi suboje a la Star Wars mozete samozrejme zabudnut. Ale ak mate radi vedecko-fantasticke sci-fi thrillery plne dialogov, krasnych vesmirnych vizualnych efektov, pri ktorich som zial par krat zaspal a musel tie zabery pretocit, pretoze posobia neuveritelne hypnoticky, uspavajuco a straaaasne dlho, bude to vasa salka kavy. Mne osobne sa to prekvapivo pacilo a bavilo ma to, aj napriek tomu, ze mam radsej akcnejsie scifi filmy, tak preto 80%. _________ William Shatner - (Admirál James T. Kirk) +++ Leonard Nimoy - (Spock) +++ DeForest Kelley - (Dr. Leonard 'Bones' McCoy) +++ James Doohan - (Montgomery 'Scotty' Scott) +++ George Takei - (Hikaru Sulu) +++ Majel Barrett - (Dr. Christine Chapel) +++ Walter Koenig - (Pavel Chekov) +++ ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost, nějaké to tlachání a ani značné množství prehistorických počítačových efektů mne dostatečně neuspokojilo. Pro mne byl zkrátka souboj uhlíkových jednotek s živým mrakem poněkud zdlouhavý a nepříliš zábavný, ale s blížícím se koncem jsem dostal šanci několikrát radostně zastříhat vulkánskýma ušima při náznacích zrychlení tempa alespoň na Warp 1. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá uspávanka, řekl jsem si po asi půl hodině filmu, kdy jsem už podruhé sledoval neskutečně vleklou scénu letící lodě v prázdném vesmíru. Ale paradoxně v pozdějších fázích jsem byl právě za tuhle natahovanost docela rád. Po střetu Enterprise s tajemným nepřítelem následují omamná panoramata plná temných odstínů barev a podivuhodných tvarů - víc než kde jinde jsem zde cítil tu gigantičnost vesmíru, jeho nebezpečnost i jeho krásu. Pointu jsem uhodl o něco dříve, ale to bude tou Futuramou. Každopádně určitě to byl tehdy docela zajimavý nápad, i když většina věcí není nějak extra odkrytá ani na konci. Beru to jako takovou filozofičtější odbočku, nejsem si jistý, jestli byl štastný nápad zvolit tohle jako první zápletku, ale pro fandy seriálu to asi roli moc nehrálo. Proti hercům samozřejmě nemohu říct ani slovo, i když dnes mi občas některé výkony tehdejších hrdinů příjdou až zábavné a divadelní. Jako prvnímu filmu, který rozjel ještě větší šílenství, patří 4 hvězdy a pluji vesmírem dál tam, kde se ještě nikdo nevydal. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jak je u Star Treku zvykem, chytré a s fajn pokusem o přesah, jenže to od půlky začne hrozně ztrácet tempo. Hudba je skvělá a vizuály na svou dobu působivé (Wise pečlivě nakoukal Kubricka), ale jakmile se přejde od shromažďování posádky a cesty za neznámým objektem k nekonečným debatám na můstku, začnete si uvědomovat, jak moc vám chybí nějaká ta akce. Vím, že o tom Star Trek nikdy nebyl, tady by však bodly alespoň nějaké podzápletky, které zahnaly občasný pocit dějového vzduchoprázdna. Přesto všechno povedený sci-fi kousek, který doufám překoná oslavovaná dvojka. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Leonard Nimoy pôvodne odmietol zopakovať svoju rolu Spocka v novom seriáli, a tak bola vytvorená nová vulkánska postava nazvaná poručík Xon, ktorého mal hrať David Gautreaux. Keď však nakoniec Leonard Nimoy súhlasil, že vo filme hrať bude, nahradil Xona Spock a David Gautreaux dostal menšiu rolu ako komandér Branch. (Nekrofil)
  • Natáčelo se od 7. srpna 1978 do 26. ledna 1979 ve Wyomingu a Kalifornii. (Varan)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama