Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý vojnový film. Má veľmi dobrý príbeh o dvojici vojakov, radistovi z kmeňa Navajov a americkom dôstojníkovi, ktorý má na neho dávať pozor. Síce si spočiatku dôstojník snaží držať odstup, no postupne sa z nich cez mnoho času strávených na bojisku stanú priatelia. So spracovaním som spokojný, myslím, že potenciál tohto námetu tu bol využitý takmer naplno, nevšimol som si žiadne výraznejšie slabé miesto a film dokáže baviť bez ohľadu na to, aký typ situácie sa práve odohráva. Páčia sa mi tu aj všetky indiánske prvky. Ale zo scenáristického hľadiska musím vytknúť scénu s preoblečením do nepriateľskej uniformy, ktorá je až moc hlúpa. Akcie je tu dosť a páči sa mi. Je rozmanitá, dobre natočená a aj veľkolepá, tu dobrý rozpočet viditeľne nechýbal a celkovo sa na to dobre pozerá. Ale je potrebné sa filmu prispôsobiť, pretože neprejavuje žiadnu snahu pôsobiť surovo a realisticky, ani drsnejšie zábery sa tu takmer nenájdu, čo ho odlišuje takmer od všetkých novodobých vojnových filmov. Kód Navajo je po akčnej stránke v prvom rade akčný film vo vojnovom prostredí, kde sú dôležité postavy prakticky nezraniteľné, nemajú problém s akoukoľvek presilou a zabíjajú nepriateľov po desiatkach. Réžia a technická stránka sú na vysokej úrovni, štýl Johna Woo mi vždy sedel, aj ked´ jeho Hong Kongskej tvorbe sa v Amerike nikdy nepriblížil. Hereckému obsadeniu nemám čo vytknúť, obzvlášť hlavné duo Nicholas Cage a Adam Beach bez problémov ťahajú film. Tento film svoj účel splnil, baví ma aj po viacerých pozretiach a je to jeden z najlepších vojnových filmov nielen posledných rokov. Objektívna kvalita filmu- 68%, film sa páči mne na 75%. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

V žánru "válečných filmů" jde především o mé jedno velké filmové zklamání. Základní info slibovalo zajímavou podívanou. Samotná dějová linie se mi líbila - nemám nic proti dramatu zasazenému do závěru II. světové války - právě naopak; to vše slibuje zajímavý filmový zážitek. A můj výsledný dojem? Tristní, bohužel tristní... Ale budu konkrétní: 1. V prvé řadě jsem nebyl schopen překousnout způsob, jakým toto drama bylo natočeno. Úvodní (a nejen ty) bojové scény mi vyvolaly na tváři útrpný úsměv. Bohužel útrpný úsměv. Já ho tam nechtěl, ale při pohledu na způsob, jakým byl boj zachycen jsem nebyl schopen reagovat jinak. A tak místo vyburcovaných pocitů jsem to celé vnímal jako značně nepovedenou snahu natočil válku zblízka. Světlou výjimkou naštěstí byly makro-záběry válečného konfliktu. Mikro-záběry létajících mužů (po výbuchu granátu etc.) mi přišly takové nějaké nepatřičné a laciné. 2. Značně mě také znervózňovala přítomnost zvýšeného množství patosu. Tolik jsem ho už skutečně dlouho nezažil. 3. Hudební složka se pro mě stávala bezduchou a necitlivě implantovanou součástí filmu. Nemyslím tím, že by hudba byla sama o sobě špatná. Spíše mi nevyhovoval způsob, jakým byla "natvrdo naroubovaná" do filmu. Nezvýrazňovala atmosféru, spíše rušila. Shrnuto a podtrženo: Ano, byly to záběry z války... ale na můj vkus to byly takové "pouťové atrakce" - jen na povrchu pěkně zpracované a bez ducha. Jeden z těch horších a špatných filmových snímků. Bohužel. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Priemerný vojnový veľkofilm, ktorý by sám osebe nebol zlý, ale svojho času ma  v kine neskutočným spôsobom sklamal, nakoľko som sa naň ohromne tešil, keďže za ním stál John Woo, ktorého americké kusy ma v puberte absolútne uchvátili (Operácia Zlomený šíp, živý terč, Tvár toho druhého). Nikdy nepochopím, ako mohol s takým rozpočtom a rozviazanými rukami natočiť také veľké, sterilné klišé. Chyba nie je ani tak v prekvapivo nezaujímavých akčných scénach (jedinými dvoma výnimkami boli močaristý úvod, druhou "tá scéna" s Christianom Slaterom). Ale skôr v nedôveryhodných citoch, za čo môže zjavne totálne unudený režisér. Kasting je na prvý pohľad bombastický a herci nie sú zlí, len mi to pripadalo tak, že sa dosť nudili a nešli do toho naplno. Palec hore za indiánsku tematiku. Kino Považan NMnV 2002 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tento film mal obrovsky potencial. Pribeh o priatelstve dvoch vojakov z ktorych jeden bude musiet druheho zabit ak to bude potrebne je presne ten typ pribehu, ktory dokonale sedi Johnovi Woo. A ako bonbonikom mali byt spickove bojove sekvencie. Lenze sa to nejak pokazilo a v tom najdôlezitejsom, cize vztahu ustrednej dvojky film uplne zlyhava. Cage je nonstop nasraty a Beach vecne naivny a cim je blizsie rozhodojuca chvila, ked sa bude musiet Cage rozhodnut, ci splni rozkaz alebo nie, tak tym viac mi to bolo uplne ukradnute. Ostatne postavy na tom nie su ovela lepsie a okrem druhej dvojice Slater - Willie, ktora funguje o nieco lepsie ako ta ustredna, si po skonceni filmu vybavim uz len rasistu Emmericha a velitela Stormareho. Zvysok je uplne zamenitelny. Ked uz nefunguju postavy, tak to mohli zachranit bojove sceny. Lenze aj ked su po technickej stranke dokonale, tak svojim klasickym cool stylom so spomalovackami jak z akcneho filmu sa do vojnoveho filmu vôbec nehodia. Vôbec som pri nich nepocitoval nekompromisnost a bezutesnost ako v inych vojnovych filmoch ale vyzeraju skôr ako cool nonstop vybuchujuci ohnostroj, ktory sa s pribudajucimi minutami staval monotonny a finale som uz dost odzíval. Jedine co ma obcas vytrhlo z letargie bol Cageov psychopaticky vykon, ktory pôsobil dost otravne. Takze vysledkom je film s velkolepými bojovymi sekvenciami ale strasne nudnou dejovou omackou bez emocii. 4/10. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Režijně solidně zvládnutý film, který se stal nesmírným propadákem. Těžko říci, v čem je chyba. Možná to chtělo lepší scenář, určitě tu však chybí scéna, která by vysloveně chytla za srdce, emočně dostala diváka. Byť některé scény, hlavně ty, které blíže představují Indiány např. při muzicírování, jsou citlivě natočené.No a Nicolas Cage? Není to špatný herec, vojáka mu klidně uvěřím ,ale je, přiznejme si to, už v poslední době trochu okoukaný a prostě už nemá ten potenciál, který by pomohl komerčně podržet film. ()

Galerie (159)

Zajímavosti (15)

  • V roce 1982 vyhlásil prezident Regan 14. srpen celonárodním dnem a svátkem kódovačů Navajo. (ojo323)
  • Natáčení probíhalo převážně na Havaji na ostrovech Kualoa Ranch, kde se například filmoval Jurský Park (1993). (Terva)

Reklama

Reklama