Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zapadlé planetě Nimbus III, kde se střetávají hranice Federace, Klingonské a Romulanské říše, na planetě takzvaného galaktického míru, kde najdete vše kromě míru, se vynořuje Vulkánec Sybok a začíná stavět svou galaktickou armádu Světla, aby naplnil dávná proroctví. Na rozdíl od jiných Vulkánců využívá své telepatické schopnosti ke kontrole ostatních, kteří ho pak slepě následují. Když přímým útokem získá kontrolu nad "hlavním městem" pusté planety, zajme vyslance všech tří mocností. Kapitán Kirk je spolu s novou a dosud neseřízenou Enterprise vyslán, aby rukojmí osvobodil. Avšak Sybok pro ni připravil past, ze které není úniku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejstupidnější film ze Startrekovské série (včetně pozdějších filmů s posádkou pod velením Picarda), který nezachrání ani zmíněné kultovní prostředí. Režije se ujal představitel kapitána Kirka William Shatner a zřejmě podle toho to také vypadá. Chybí akce, napětí a vůbec všechno, co ke Star Treku patří. Tímhle filmem jsem byla opravdu značně zklamaná, ještě že se tvůrci, producenti a kdovíkdo ještě nakonec vzpamatovali, natočili Neobjevenou zemi a vskřísili kult ST výbornou Novou generací... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Tak po prvé: strašné efekty! Kým dvojka až štvorka mali na svoju dobu unikátnu grafickú stránku, piaty diel má efekty na úrovni sedemdesiatych rokov. Dej je vynikajúci (hlavne vyvrcholenie), ale večná škoda je, že sa zo Star Treku pomaly stáva zábavka na nedeľné popoludnie prepchatá občas až trápnym humorom. Neviem sa rozhodnúť či postarší Spock na tábore spievajúci pri ohníku je vtipný alebo trápny... asi to druhé. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

[Druhé zhlédnutí] Kapitán Kirk už se vzepřel spoustě autorit – nadřízeným, Romulanům, Klingonům, inteligentním padouchům... a poradil si naposled i s párečkem velryb. Kam se dá ještě dále jít? Duel Kirk vs. Bůh? Sem s tím. Škoda, že to co všechno předchází je naprosto nezajímavá a zbytečná omáčka bez jediné špetky napětí. Ale nepochopte mě špatně, i ten konec je vlastně naprosto dementní. 35 % ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Velice podivný patvar, který má k povedenému star treku blízko asi tolik, jako Carcharodontosaurus k papričkám plněným balkánkým sýrem. Jedním z největší mínusů je, že až moc velký prostor tu má Kapitán Kirk, ze kterého někdo udělal kardinálního volodroida (což bych nesvaloval na režírujícího Shatnera, ovšem jen za předpokladu, že taky nevytvořil ten přeprasenej scénář) a většina toho, co pronáší jsou pitomosti, které se snaží tvářit jako vysoká filosofie, ale jde jí asi tolik, jako Twilightu a Ordinaci v růžový zahradě dohromady, navíc je tu celá zápletka prostě... Divná, hrozně blbá a nafialovělá. V tom špatném smyslu slova. Nicméně když pominu, že předchozí star treky jsou zábavné filmy, je to (o chlup perské kočky) pořád průměrný film, který sází na odlehčenou notu. A na nejhorší tábornickou písničku, co jsem kdy ve filmu slyšel. ()

StrYke 

všechny recenze uživatele

Další z filmů na ČSFD, u kterého totálně nechápu hodnocení. Dobře, není to zas až tak tradiční Star Trek a předchozí díly jsou přece jen o něco lepší, ale co by se dalo od pátého dílu čekat? William Shatner zvládl režii na jedničku (leč odřenou) a ačkoli na jeho předchůdce, Leonarda Nimoye (hrající mmj. také parádního Spoka), nemá, stále je z jeho díla cítit podobnost.. To možná tím, že se snažil pro svou roli Kirka uhrát co nejvíce prostoru a v celkovém dojmu je to hodně znát, neboť Kirk cituje všemožné citáty, říká jeden rozum za druhém, až hodně často je objetovává za ostatní, jako jediný řeší všemožné problémy, atd. Ono mi to zas až tolik nevadilo, ale té nápadnosti by mohl trochu ubrat a někdy to leze až krkem. Dialogy jsou navíc některé viditelně nepřirozené a mnohokrát naleznete takové momenty, až je vám z toho až trapně. Díky Sybokovi (který je mimochodem sice vyobrazen hlavně jako záporák, ale často k němu cítíte větší sympatie než k ostatním) se hodně dozvídáme o minulosti a hlavně potlačených traumat jednotlivých postav a svým způsobem to tak trochu připomíná minulý díl, ve kterém se každému z posádky zjevovala jeho myšlenka v reálném světě. Co se ale naopak musí filmu nechat je souměrně průměrné množství dávek akce a hloubky, což sice není úplně stoprocentně bez chyby, ale své kouzlo to má určitě. Některé scény jsou dokonce až hororové, a zvraty (které do těchto případů nejvíce pasují) jsou snad zatím nejlepší z celé série. K tomu také přispívá skvělá hudba Jerryho Goldsmithe a výborné herecké výkony v čele s Williamem Shatnerem, Leonardem Nimoyem a Nichelle Nichols, která opět konečně dostala více prostoru a navíc už jenom nedřepí na židli u komunikačních přístrojů. Ostatní herci také odvádějí bezchybné výkony. Triky a speciální efekty sice ještě nejsou zcela dokonalé, ale též to už má své kouzlo (všechny díly mají své kouzlo) a i když se to nedá vůbec měřit se Star Wars, mezi jinými filmy by to určitě nezapadlo. Prostě o něco slabší článek Star Treku, ale příjemně oddychový a svou podstatou i poučný. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Když měl film vyjít na DVD, požádal William Shatner studio Paramount o dodatečné peníze, aby film přiblížil svému původnímu záměru. Studio odmítlo. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama