foto

Alfréd Swan

  • nar. 14.10.1950 (66 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alfréd Swan sa narodil 14.10.1950 v Bratislave. Vyrastal v príjemnom malomeste na Záhorí, v Malackách. Nepochádzal z bohatej rodiny. Jeho detstvo je spojené s povojnovým obdobím, obdobím tvrdej totality. Ako dieťa sa venoval futbalu, divadlu, prírode a náboženstvu.

Keď dospel, začal sa venovať štúdiu na VŠMU v Bratislave. V roku 1973 vyštudoval odbor herectvo. Po doštudovaní sa stal na jeden rok hercom vo Vojenskom umeleckom súbore v Bratislave a od roku 1974 je dlhoročným členom činohry divadla Nová scéna v Bratislave.

Počas svojho hereckého pôsobenia stvárnil mnoho divadelných, filmových a televíznych postáv. Jeho debut prišiel v roku 1975 vo filme PANI HELÉNE. Ako mladší herec stvárňoval viac hlavných rolí, v novších tituloch je dosadzovaný zväčša do vedľajších postáv. Jeho život je i v tomto období prepojený s Malackami, konkrétne s ochotníckym Divadlom na hambálku. Spolu so zosnulým Michalom Dočolomanským sú jeho krstnými rodičmi.

Okrem filmu a divadlu sa od roku 1991 venuje nahrávaniu zvukových kníh, ktorých načítal už niekoľko desiatok. Takisto sa venuje aj prednesu poézie, za čo bol ocenený Krištáľovou ružou.

Radovan "TeddyBearik" Košťan

Herecká filmografie

2015 Ráno (studentský film)
2014 Krok do tmy
Superhrdinovia (TV seriál)
2013 Kolonáda (TV seriál)
2012 Búrlivé víno (TV seriál)
Dr. Dokonalý (TV seriál)
Zradení (TV film)
2009 Ako som prežil (TV seriál)
Nedodržený slib
2008 Mesto tieňov (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2006 Ábelův černý pes (studentský film)
2005 Rodinné tajomstvá (TV seriál)
1997 Tábor padlých žien
1995 Iba taká hra (TV film)
Mikuláš Mráz
1994 Národný hriešnik (TV film)
Psí život (TV film)
1993 Príbeh Mateja Hóza (TV film)
1992 Najdúch (TV film)
1991 Variácie slávy (TV film)
1990 Svědek umírajícího času
Ujo maliar pozýva (TV seriál)
1989 Pohotovosť (TV film)
Reverend (TV film)
Roky prelomu (TV seriál)
Vrana vrane (TV film)
1987 Matej Bel z Očovej (TV film)
Posledná hodina (TV film)
1986 Gottwald (TV seriál)
Neobyčajné všedné dni (TV film)
Riaditeľ (TV film)
Smutné radosti (TV film)
1985 Kamenný chodníček (TV film)
Sekera (TV film)
Zlatná krajina (TV film)
1984 Berdiho koberec (TV film)
Súťaž o milión (TV film)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1982 Cesta (TV film)
Nech sa niekto opováži alebo ako Ďuro Konôpka o fujaru prišiel (TV film)
Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1981 Desiaty chlap (TV film)
Macbeth (TV film)
Stalo sa pozajtra (TV seriál)
1980 Druhovia (TV film)
Klenovič Ján (TV film)
Posledný súd Michelangela Buonarrotiho (TV film)
Toto leto doma
1979 Smrť chodí po horách (TV film)
Zastretý farebný svet (TV film)
1977 Črty zo života (TV seriál)
Jedenáste prikázanie (TV seriál)
Šediny doktora Ondáka (TV film)
Vietor v starých stromoch (TV film)
Yetiho stopy (TV film)
1976 Iba láska (TV film)
Krátký život
Plukovník Chabert (TV film)
Pozor, ide Jozefína!
1975 Pani Heléne (TV film)
Príbeh o Fatime a Omarovi (TV film)

Dokumentární

2008 Míľniky slovenského parlamentarizmu

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace