Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1983 natočil režisér Miloslav Luther podle scénáře Vladimíra Körnera pětidílný televizní seriál Lékař umírajícího času. Tento úspěšný seriál o osudech slavného lékaře a filozofa slovenského původu Jána Jesenského – Jessenia – se v roce 1990 autoři rozhodli sestříhat do celovečerního filmu Svědek umírajícího času. Znovu tak nahlédneme do rudolfinské epochy. Příběh začíná v roce 1596, kdy se na uherské pustě poprvé seznámíme s lékařem Jesseniem. Napínavé životní příběhy sledujeme až k tragicky vrcholící bitvě na Bílé hoře a popravě sedmadvaceti českých pánů. Kromě Jessenia, skutečně renesančního muže, který byl od roku 1618 i rektorem Univerzity Karlovy, v něm poznáme i další osobnosti té doby – například hvězdáře a matematika Keplera, císaře Rudolfa II. a Kryštofa Haranta. Ve filmu si zahráli vynikající čeští i slovenští herci. Jessenia vytvořil výborný Petr Čepek, jeho ženu Emma Černá, Keplera Martin Huba a Rudolfa II. Rudolf Hrušínský. (Česká televize)

(více)

Recenze (58)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že v dnešní době by už takto skvělý film u nás natočen nebyl. Úvodní scéna nemá chybu, temná, atmosferická, mysteriózní. Pominu-li historické nepřesnosti, tak mohu směle konstatovat, že se po všech stránkách jedná o precizní snímek. Velmi působivě je zpracován 21. červen 1621. Co mi však drásalo oči, jsou svitky pergamenu/papíru (herci samozřejmě nepracují s opravdovým pergamenem). V ani jednom případě by totiž písemnosti tohoto rozsahu nebyly stáčeny, ale skládány. Obecně pergamen (i papír) se skládal (papyrus byl zpravidla svíjen) a jen výjimečně vznikaly dlouhé svitky. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Sestříhání ze seriálu je bohužel více než patrné. Každopádně dobová atmosféra je zachycena velmi uvěřitelně a notoricky známé postavy a události Rudolfínské doby jsou zobrazeny bez zbytečných kudrlinek (nehodnotím historickou věrohodnost). Zejména morová epidemie a poprava českých pánů jsou pojaty velmi syrově a dokáží zaujmout. Herectví Petra Čepka je hluboké jak středověká beznaděj, ale na vyšší hodnocení jako celek to u mě není. ()

Reklama

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Filmu se podařilo naštvat jak mou filmovou tak i historickou duši, naprosto zmatkovitě a nesourodě sestříhané střípky ze života Jesenia, kde chybí jakákoliv spojovací linka či silnější moment, většinou se jedná o komorní nepodstatné záležitosti (do defenestrace, pak už to smysl i děj má). Film má silně potemnělou atmosféru, to asi aby zakryl nedostatek financí, který bije do očí, ona ta nesourodost je jistě dána tím, že je to sestříháno ze seriálu, který jsem neviděl, ale věřím, že tam bude vše mnohem více rozvedeno a dán tomu smysl. Dalším špatným prvkem filmu je Čepek, který se do role nehodí. Z historického hlediska se jedná o poněkud smyšlenou záležitost, hlavně v první polovině filmu, točící se kolem Rudolfa II. (stačí si přečíst i to málo co je na wikipedii), nebo třeba defenestrace, kde jsou sice vyhazováni ze správného okna, ale padají úplně někam jinam. Jsou to drobnosti, ale když u filmu trpíte, tak tyhle maličkosti neodpustíte. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze seriál, v konfrontaci se současnou televizní dramatickou tvorbou by si zasloužil nejméně o hvězdičku víc, nicméně mě Lutherova režie až tak nepřesvědčila. Z té látky a tak silného obsazení se dalo vytěžit i víc. Příliš komorní, statické a televizně "ukecané". Navíc se scénář opírá o trošku zjednodušené, národněbuditelské pojetí s tomu odpovídajícími charaktery. Celkový dojem 60%. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nejlépe to vyjádřil uživatel Lima. Jen bych se opakoval. Seriál jsem bohužel neviděl, ale přesto si dovolím tvrdit, že je docela poznat, jak moc je upraven do filmové podoby. Film působí spíš jako série epizod ze života Jana Jesenia. Ovšem celé to vypadá neuceleně a až na pár momentů nezáživně. Navíc určité historické události někteří nejspíš nepochopí stylem, jakým jsou předkládány pokud nejsou s nimi obeznámeni z běžných znalostí. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Krytý most, ku ktorému vojaci dovezú Jesénia (Petr Čepek), je Hrabový most v obci Lenora. (hollci)
  • Původní pětidílný seriál byl natočen v roce 1983 pod názvem Lekár umierajúceho času. Po sedmi letech byl materiál znovu zpracován, upraven na metráž celovečerního filmu, opatřen českými dialogy a pozměněným názvem. Do kin byl uveden v únoru 1991. (hippyman)

Související novinky

Zemřela herečka Táňa Fischerová

Zemřela herečka Táňa Fischerová

25.12.2019

Ve věku 72 let zemřela česká herečka, recitátorka, spisovatelka a politička Táňa Fischerová. Neúspěšná kandidátka na prezidentku z roku 2013 se poprvé objevila na plátně v dramatu Kohout plaší smrt z… (více)

Reklama

Reklama