Reklama

Reklama

Nedodržený slib

Trailer
Drama / Válečný / Sportovní / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Scénář:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrají:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama skutečného osudu slovenského Žida Martina Friedmanna za druhé světové války. Talentovaný fotbalista z rozvětvené rodiny si zpočátku neuvědomuje blížící se nacistické nebezpečí a dobrovolně se vydává do pracovního tábora v Seredi, kde mu kamarád Fred zařídil místo ve fotbalovém týmu. Další cesta zavede Martina také do plicního sanatoria, do kláštera i k partyzánům, své židovství na mnoha z těchto míst musí zapírat. Snímek předkládá příběh mladého muže, který unikl smrti ne díky svému hrdinství, ale díky štěstí a fotbalovému talentu. Epizodická struktura filmu zachycuje všechny významné mezníky Martinova válečného období a soustředí se zejména na základní linii jeho touhy po přežití. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

Fr 

všechny recenze uživatele

Slibme si, že se příští rok všichni co jsme tady zase sejdeme..... Zbavme se emocí a zkusme uvažovat rozumně: J.Chlumský není S.Spielberg a Martin Friedmann žádnej Pianista. Ovšem jejich pohled na dobu, kdy lidi (Židi) nebyli lidi, skýtá na ,,naše“ poměry velice dobrou filmovou podívanou. Jestli máte filmy na podobná témata rádi, nemůžete být zklamáni. Přes 2 hodiny vyprávění mne nenudilo a příběh ze Slovenského štátu, kdy i tamní židé museli zjistit, že Bůh neexistuje, přináší také solidní porci napětí. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Zajímá mě, v co věřili Židé před válkou. 2.) Chci vidět (zase) ordinovat doktora Štěpána Šafránka. 3.) Nechápu, co lidi mají proti Jozefovi Tisovi. 4.) Mám rád příběhy podle skutečných událostí. 5.) Byl jsem v pracovním táboře v Seredi. PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Výborný filmový příběh, který má i po 66 letech od skutečné události stále co říct. Já už viděl ve svých letech (mám 5 let před penzí) hodně, hodně snímků pojednávajících o bezprávích, křivdách a násilnostech, které se tehdy na Židech páchaly. Můžu ale s klidným svědomím napsat, že se nikdy nejednalo o příběhy z válečného období Slovenského státu a o jednání Hlinkovy fašistické gardy. Z tohoto hlediska je pro mě osobně tento filmový snímek více než zajímavý. Obzvlášť, když je překvapivě natočen natolik profesionálně, jako tento. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Začiatok a ešte aj dlhšie po ňom je film bohužiaľ absolútnym strojovým napĺňaním šablóny o tom, ako má vyzerať film o židovskom osude počas 2.S.V a nazval by som ho ťažko akademickým. Našťastie potom začne byť nepredvídateľný (ak si neprečítate tunajší obsah), pretože je založený na skúsenostiach konkrétneho človeka. Meníme spolu s ním často lokality a sledujeme jeho predieranie sa vojnou a životom. Chlumský ukázal, že sa dá v našich podmienkach nakrútiť dobre vyzerajúci film s kvalitnou výpravou, o nejakej filmárskej odvahe alebo nebodaj inováciách nemôže byť ani reč. Je to stávka na istotu. Keď nám pred rokom Maďari ukázali, ako sa dá moderne nakrútiť film o hrôzach v koncentráku, tak Nedodržaný sľub pôsobí v jeho svetle ešte viac spiatočnícky. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Jiří Chlumský má až příliš velké oči. Místo, aby se držel hlavního hrdiny, tak těká po různých událostech, ale samotné prožívání titulní postavy je pro něj jenom doplňkem. Za stejný rozpočet by se dal zválet stejně intenzivní film jakým byl Pianista, jen to by někdo musel umět nahlédnout do lidské duše. Takhle se ve filmu jen zrcadlí nenaplněné ambice, a to i přes vydatnou snahu některých herců. ()

Loki81 

všechny recenze uživatele

Na cz/sk pomery nadprumerny pocin. Vice takovych... Prozite valecne obdobi se sice zda byt na jednoho cloveka jen tezko uveritelne - osa koncentrak - fotbalista - sberac listi - sanatorium - klasterni chovanec - partyzan - je prece jen dosiroka rozevrenymi nuzkami. To ovsem nic nemeni na prijmne a bez vycitek ztravenych vice nez 2 hodinkach... ()

Galerie (50)

Zajímavosti (24)

  • Keď Martin spí spolu s povstalcami na Zvolenskom zámku a sníva sa mu o sľube, ktorý si dali, a o popravených nemeckých civilistoch, je prikrytý československou maskovacou celtou, ktorá sa však vyrábala až po vojne. Má ju na sebe aj v stajni pri koňovi. (abraxas)
  • V Bánovciach nad Bebravou, kde sa narodil hrdina biografického príbehu Martin Friedmann (Ondřej Vetchý), bol farárom Jozef Tiso. [Zdroj: Premiere] (Don Jebal)
  • Na žádost Martina Petráška byla ve filmu vzpomenuta i scéna, ve které si partyzánský vůdce nechává vytrhnout zdravý zub. (Devitka)

Reklama

Reklama