Reklama

Reklama

Vladimír Kulich

Vladimír Kulich

nar. 14.07.1956 (67 let)
Praha, Československo

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Jak český rodák Vladimír Kulich o velkou hollywoodskou kariéru přišel
22. července 2016 11:55

Herce českého původu možná stály neshody mezi spisovatelem Michaelem Crichtonem a režisérem Johnem McTiernanem velkou kariéru. Sázka na film Vikingové nevyšla.
Trailer k filmu Vikingové | (1:55) | video: Intersonic

Vedle Antonia Banderase, který se v roli arabského vzdělance přidává k výpravě ztepilých a neotesaných seveřanů, se ve snímku zroku 1999 s názvem 13th Warrior (u nás uváděném jako Vikingové) objevil herec českého původu Vladimír Kulich, který měl dosud na svém kontě hlavně epizodní role v seriálech MacGyver či Akta X. Od role Buliwyfa očekával, že mu pomůže prorazit do první ligy Hollywoodu. A přestože si dále zahrál třeba v seriálech Angels, Vikings či filmu Ironclad, nikdy se tak úplně nestalo.

Film totiž celkově propadl.
Fotogalerie
Vladimír Kulich v seriálu Vikingové
Vladimír Kulich jako Buliwyf ve filmu Vikingové
Vladimír Kulich ve filmu Ironclad
Antonio Banderas a Vladimír Kulich ve filmu Vikingové

Zobrazit fotogalerii

Vizáž téměř dvoumetrového muže s dlouhými světlými vlasy k roli válečníka předurčovala. „Byl jsem na castingu a asi za tři měsíce mi volali, že mě chce vidět režisér McTiernan. Na tu roli měli tenkrát vytipovaného i Stellana Skarsgarda," vzpomíná čerstvě šedesátiletý herec v rozhovoru pro web Flickering Myth.

Kulich se narodil v Praze, za oceán emigroval s matkou jako mladík. I když tíhl k hraní, zkusil nejdříve prorazit jako hokejista. Ani zájem NHL však nakonec jeho prvotní sen nepřekonal.

McTiernanův vlažně přijatý snímek Kulich dodnes považuje za svou promarněnou šanci. Film se měl původně jmenovat stejně jako jeho knižní předloha Michaela Crichtona, tedy Pojídači mrtvých. „Byl jsem zrovna v Paříži, když jsem v knihkupectví uviděl Pojídače mrtvých s dodatkem – Nyní jako velkofilm. Z obou stran knihy byla moje fotka. Říkal jsem si, že se moje kariéra rozjíždí," vzpomíná Kulich. Za pár týdnů mu však zavolali, že se název filmu mění na 13th Warrior. „Crichton zrovna doma zaléval trávník, když jeho soused podotkl, že to podle názvu zní jako horor. Tak to změnili a všechny obaly knih přetiskli."
Spisovatelova odplata

Na rozporuplně hodnoceném snímku se prý vůbec podepsal rozdílný pohled režiséra a spisovatele, který během natáčení práci opustil. „Crichton radil McTiernanovi, což se režisérovi nelíbilo. Crichtonova odplata přišla s koncem natáčení," dodává. Producenti se totiž rozhodli film sestříhat úplně jinak, než chtěl McTiernan. Z více než dvouhodinového snímku se do kin dostala devadesátiminutová verze.

„McTiernan miluje vizuální stránku filmu, Crichton byl spisovatel. A spisovatelé tichým záběrům nevěří, vše zaplní slovy, takže nechal všechny silné momenty z filmu vystřihnout," domnívá se Kulich, který byl jedním z mála, kdo viděl režisérovu verzi. „Byla drsná a temná. Myslím, že se té syrovosti báli.

Zdroj: http://kultura.zpravy.idnes.cz/vladimir-kulich-0jd-/filmvideo.aspx?c=A160722_100938_filmvideo_ts

Příspěvek byl smazán administrátorem.

PenaPP

PenaPP (hodnocení, recenze)

biskin

Je tomu tak... Když jsem koukal na závěrečné credits ve hře, tak jsem si říkal, jestli tam uvidím nějaké známé jméno a poznal jsem právě jen Vladimíra (namlouvá postavu Rusa jménem Nokolai) :)

Jello Biafra

Jello Biafra (hodnocení, recenze)

Vo filmografii mu akosi chýba film Most u Remagenu kde si zahral malého nácka s MP40 :)

sechmet5

sechmet5 (hodnocení, recenze)

Jen by mě zajímalo, proč na oficiálních stránkách tohohle drsného českého vikinga hraje hudba z Amélie

zorz

zorz (hodnocení, recenze)

Arthas by to byl dokonalej, bohužel na to bude už moc starej v tý době. On by na to byl starej už teď.

Devadesát Dva

Devadesát Dva (hodnocení, recenze)

jestli někdy natočí adaptaci Warcraftu, tak on by v ní mohl hrát prince Arthase (tomu totiž říkám podoba) a filmy jako Vikingové, Ironclad, to jsou role vyloženě pro něho.

zorz

zorz (hodnocení, recenze)

V Ironclad taky docela válí. Dost jsem se divil, když pak u filmu vidím český jméno a potom zjistím, že tenhle chlápek je z Česka... na to, že mu při natáčení Ironclad bylo 55, tak vypadal hodně drsně.

Bobek27

Bobek27 (hodnocení, recenze)

Hodně zajímavej životopis... taky jsem netušil, že je od nás =)

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Jj, jeho role ve Vikingách je nezapomenutelná - už když sem to viděl prvně, tu postavu sem si zamiloval a teprve za čas sem se dověděl, že je to Čech, díky čemuž sem si ho zamiloval ještě více!!!

Hopkins

Hopkins (hodnocení, recenze)

No pro mě je to nezapomenutelná postava z Vikingů alias 13 Válečníka :o) Takže jako herce ho má rád a taky mě docela mrzí že není nikde tak moc vidět.

LeG!oN

LeG!oN (hodnocení, recenze)

Bohužel ne moc známá osobnost ve filmovém průmyslu. Je vlastně stejně čilý v americe jako Roden, s tím rozdílem že dostává spíš takové malé role. Možná bych tu doplnil do filmografie i akta X kde si střihnul skvělou úlohu v jednom dílu.

Herec

Host

Pořady
2019

JAKOŽE COŽE?!

Reklama

Reklama