Reklama

Reklama

Oscar 2016

(pořad)
  • USA The 88th Annual Academy Awards (více)
Publicistický
USA, 2016, 210 min

Režie:

Glenn Weiss

Hudba:

Danny Elfman

Účinkují:

Chris Rock (moderátor), Margot Robbie, Jared Leto, Olivia Munn, Charlize Theron, Ryan Gosling, Jacob Tremblay, Lady Gaga, Benicio Del Toro (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavnostní vyhlášení 88. výročních cen Americké filmové akademie, živě z Dolby Theatre v Hollywoodu. Uvádí Ch. Rock, komentují T. Baldýnský a S. Michailidis. Cena Americké akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Letos budou tedy vyhlášeny výsledky jejího již 88. ročníku. V přímém přenosu z Dolby Theatre v Hollywoodu se dozvíme, které snímky a tvůrčí osobnosti si letos odnesou legendární zlatou sošku, která, ačkoli jde o pouhou přezdívku, je po celém světě známá jako Oscar. Mezi nominovanými snímky letos mimo jiné najdeme tituly jako Šílený Max režiséra George Millera, Marťan Ridleyho Scotta nebo Most Špiónů Stevena Spielberga. Šanci na ocenění hereckého výkonu mají také Michael Fassbender, Leonardo DiCaprio či Matt Damon mezi muži a Jennifer Lawrence, Cate Blanchett nebo Brie Larson mezi ženami. Slavnostním ceremoniálem, který bude již podruhé moderovat herec Chris Rock, nás z pražského studia provedou také filmoví publicisté Tomáš Baldýnský a Saša Michailidis. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Oscar a politika jsou spolu propojeni, co si pamatuju. Alespoň v novodobé historii Výročních cen. Proto není divu, že měl Chris Rock potřebu se vyjadřovat k tomu, jak jsou oscary bělošské a že by tam mělo být víc černých a bla bla bla... Fakt to bylo nutný? Musel v každém svém moderátorském vstupu mluvit o tom, jak letos nebyl žádný nominovaný Afroameričan? Neviděla jsem tam ani Eskymáka, Japonce či Inda. Ale možná se jen blbě koukám. Nebo prostě řešej zas jen problémy, kde nejsou. Záznam jako takový těží zejména ze slavnostní atmosféry, a proto - i když je moderátor úplně mimo - stojí za to předávání vidět. Všechny ty šaty, děkovné řeči, zábavné předtočené předěly... to se mi líbilo. Příští rok rozhodně chci koukat zas a děkuji České televizi, že mi umožnila koukat na přímý přenos z pohodlí mé postele. Příště jen prosím, aby v reklamních blocích byly lépe vybrány ukázky, protože o Jakubu Vágnerovi a jeho rybích výpravách se mi zdálo. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kvality Chrise Rocka nechme stranou, stejně tak výsledky. Humor i vítězové jsou vždy diskutabilní záležitost, která vyhovuje jen části publika a je těžké se zavděčit všem (narozdíl např. od fantastických šatů některých krásných dám jako je Cate Blanchett nebo Olivia Wilde). Co chci hlavně zmínit je sledování přenosu na ČT2. Za prvé - díky za něj. Za druhé - šlo by pár změn? Trojice Baldýnský, Michailidis, Fuka mi nijak nevadí, i přes občas "špatný" humor TB jde o zajímavou trojici, která však zdaleka nevyužívá svůj potenciál. Kdy? Udílení cen má obrovské množství reklam, ČT do těchto bloků pouštěla "svoje" upoutávky na spíše programovou linii, než konkrétní programy (proč?), zde by klidně mohl být komentář nebo jiná diskuze zmíněné trojice. Právě ta jejich interakce mi chyběla, v podstatě Fuka překládal jak mohl, TB+SM (to je jak zkratka nějakých praktik:)) spíše drobně zakomentovali, ale pro trochu znalého diváka vlastně jejich komentář nepřinesl mnoho nového... Třeba mluvit o tipech, favoritech, další provázanosti dotyčných, zajímavostech z okolí, mohlo toho být mnohem mnohem více... Trochu škoda, v mých očích, ale i tak díky. Samotné udílení cen pro mě postrádá zásadní věc, postrádá šťávu. Vše je hrozně nahečmané, střižené reklamou, pak rychle předání další ceny nebo vtípek, rychlá řeč, zase pryč... není tu čas si užít to vítězství, to ocenění, v podstatě jsem měl na konci pocit, že pořad někdo pustil výrazně zrychleně:). ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Na Oscary se každý rok dívám rád bez ohledu na nepříznivou vysílací dobu, ale v těch letošních mi chybělo něco, na co bych si i po pár letech vzpomněl. Tedy asi kromě toho neustále omílaného rasismu naruby, který mě s výjimkou dvou vtípků (Ray a babička na stromě) moc nebavil. Pravdou je, že určitou roli v tom sehrává i to, že Chris Rock nepatří zrovna k mým oblíbencům. Přesto jsem čekal větší show a lepší zábavu. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Letošní "černobílá" kampaň linoucí se celým přenosem byla vážně k nesnesení (a Rock na pár facek, čekala jsem lepší zábavu), jinak ale v podstatě nemám výtky, a to ani k dramaturgii pořadu, ani k samotným cenám. "Spotlight" mi sice zkazil dobře rozjetý tiket, ale té sympatické sestavě jsem vítězství ze srdce přála. Za probdělou noc stály také princeznovské šaty slečny Vikander a standing ovation pro Lea. Závěrem děkuji České televizi, že umožnila filmovým fanouškům dívat se v klidu doma u televize místo hledání alespoň trochu kvaltiních online zdrojů. ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

Velká bída, v kterou se v posledních letech předávání cen zvrhává, byla završená letos tou nejodpornější pseudohumanistickou agitkou za práva černých ve jménu politické korektnosti v dějinách filmového byznysu. Samotné ocenění v pořádku, řada zajímavých a originálních filmů v čele s Mad Maxem, takže z pohledu ryze uměleckého OK. Ale filozofie ceremoniálu a jeho organizace byla nastavena na tu nejnechutnější pozitivně-diskriminační hranici, s kterou se Akademie snažila zlehčit ty nesmyslné a šovinistické protesty černých před předáváním, a pokud se to příští rok nezlepší a Akademie si nezačne všímat filmu jako umění bez ohledu na politicko-společenský kontext, který při předávání cen nemá co dělat na pořadu dne, bude to také po třinácti letech můj poslední večer s Oscary vůbec. Glenn Weiss to úplně nevychytal, za tohle by zasloužil bělošskou inkvizici. Nic proti odlišným národnostem nebo barvám pleti, nejsem rasista, ale kurevsky nenávidím pozitivní diskriminaci a když se prvoplánově a bezhlavě prosazují menšiny na úkor většiny jen proto, aby se dodržel společensko-politický trend západního světa. A Joe Biden? Vážně? To vážně z velkého filmového svátku uděláme totálně nefilmovou politickou frašku, v jejímž čele budou stát skuteční politici a nevtipný černoch, jehož text byl pravděpodobně napsán pět minut před předáváním na koleni, protože neobsahoval snad jediný vtipný nebo vhodně připravený a načasovaný moment? Ne, ne, ne, takhle tedy ne. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (2)

  • Leonardo DiCaprio při předávání Oscarů využil svůj čas na pódiu, aby hovořil o globálním oteplování: „Naše filmová produkce se musela přesunout na jih této planety, abychom našli sníh. Změna klimatu je skutečná a opravdu se právě teď děje. Je to naléhavá hrozba, které musíme společně čelit. Neberte tuto planetu za samozřejmost.“ (Delock)
  • Již od vyhlášení nominací doprovázel tento ročník Oscarů skandál ohledně údajně rasistického přístupu Hollywoodu. V žádné ze čtyř (hlavní/vedlejší-muž/žena) hereckých kategoriích totiž nebyl nominován žádný Afroameričan. Na tuto událost reagoval nejznatelněji afroamerický režisér Spike Lee, který se odmítl ceremoniálu účastnit. Akademie filmového umění a věd reagovala velmi záhy, a to sice prohlášením presidentky Cheryl Boone Isaacs, že dojde k reformě přijímání členů Akademie, aby bylo větší zastoupení menšin a žen. Celá tato aféra totiž zřejmě vychází z faktu, že člen Akademie medián je 63letý bílý muž. (Gypaetus)

Reklama

Reklama