foto

Jelena Šebestová-Juklová

  • nar. 6.11.1950 (66 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jelena Šebestová, dnes více známá pod vyvdaným jménem Juklová, pochází z Prahy, kde také vyrůstala a po maturitě se přihlásila na DAMU. Studium ale nedokončila a ze školy odešla ve druhém ročníku; v roce 1972 nastoupila do Činoherního studia v Ústí nad Labem, kde působila až do roku 1995. Ústecké Činoherní studio je sice scénou oblastního významu, ale v krátkých i dlouhodobějších angažmá se tady objevila řada významných hereckých osobností. Jelena Šebestová tady za více než dvacet let našla bohaté uplatnění především v dílech současných českých autorů (Lidé obtížní, Diogenes cynik, Profesionální žena, Jakub fatalista, Vášeň jako led), zazářila například ve hře Edessa od Ivana Rajmonta.

V polovině devadesátých let opustila Šebestová Ústí nad Labem a s některými dalšími kolegy přešla do pražského divadla Rokoko, kde působí od roku 1995. Tady ji bylo možno vidět v hrách Tramvaj do stanice Touha, Don Juan nebo Rychlé šípy, velkou, ale kritiky nepříliš dobře přijatou roli odehrála v úspěšném představení Smrt obchodního cestujícího. Když v prostorách divadla Rokoko začal působit Divadelní spolek Kašpar, Jelena Juklová se stala jednou z osobností střední generace, které tato alternativní scéna v té době potřebovala. Hrála například ve hrách Náměstíčko, Miláček boží nebo Krysař.

Před filmovou kamerou stála Šebestová poprvé jako sedmnáctiletá v nevelké roli příběhu ze života současné mládeže MALÉ LETNÍ BLUES (1967). Více příležitostí jí přinesla až následující dekáda, kdy byla několikrát obsazena do typově podobných postav hezkých dívek s veselou náturou. Jako takovou si ji nejlépe můžeme pamatovat v dodnes oblíbené komedii HOLKY Z PORCELÁNU (1974), kde hrála svobodnou matku Jířu. V režii Juraje Herze se pak objevila i v jeho dalším filmu HOLKA NA ZABITÍ (1975), následně hrála menší role v dnes již zapomenutých snímcích, točila také na Slovensku (HRA NA TELO, 1979). Po dlouhých letech se pak objevila v bezejmenné roli Svěrákova filmu VRATNÉ LAHVE (2007).

Mnoho příležitostí nedostala Jelena Juklová ani v televizi, objevila se například v americkém televizním filmu DENÍK ANNE FRANKOVÉ (2001). V nedávných letech jsme ji ale mohli slyšet v několika rozhlasových hrách natočených pro Český rozhlas.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2006 Vratné lahve
2001 Deník Anne Frankové (TV film)
1994 Procitnutí jara (divadelní záznam)
1980 Koncert
1979 Hra na telo
1978 Píseň o stromu a růži
1977 Talíře nad Velkým Malíkovem
1975 Holka na zabití
1974 Holky z porcelánu
Muž, který se spustil (TV film)
1967 Malé letní blues

TV seriály

2013 Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Škola zlomených srdcí (S03E27)
Trojka z chování (S03E24)
Dlouhá noc (S03E21)
další epizody (6)
Sanitka 2 (TV seriál)
2008 Ošklivka Katka (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace