Proboha!
Dokumentární / Komedie
USA, 2008, 101 min
Larry CharlesHrají:
Bill MaherPlakáty
Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)
KevSpa
Tenhle dokument je nepopsatelný, dokonale vystihuje, jak náboženství (jakékoli, včetně sekt), vymývá lidem mozky. Pro někoho, kdo s náboženskými fanatiky má osobní zkušenost, je to jednoduše řečeno pastva pro oči i duši. A navíc tomu nechybí satirický tón. Děkuji tvůrcům, že měli odvahu něco takového natočit.(1.2.2009)
Djkoma
Osobně bych v tomto dokumentu nechtěl vystupovat a být na pospas tomu "ironickému moderátorovi, který v každém vidí idiota"... Přesto, jsou zde myšlenky a otázky, které bych sám položil a sám jsem je také někdy položil a výsledek byl podobný jako v samotném dokumentu. Lidé prostě věří a vše ostatní je nezajímá, vy nevěříte a oni proto vidí svou víru výše. Celé je to postavené na velkém počtu náboženství, které jsou jsou "náhodou" hrozně podobné a stojí prakticky na identických základech. To nejhezčí je na dokumentu samotný paradox, kdy vědec obhajuje náboženství, kdy věřící využívá vědu a tak dokola. Celý tento kolotoč našeho světa a protínání víry a ateismu působí velmi současně a chvílemi i smutně.(25.4.2009)
Renton
Scénář: Bill Maher .. DOKONALE TREFNÉ!! Bill Maher je tiskový mluvčí mého "náboženského" smýšlení. ___ Díky kiddo.(30.1.2009)
Radek99
Originální a docela kontroverzní dokument. Věčný svár duality racia a víry. Dialektika západní civilizace. Religulous je zaujmutí vyhraněného postoje a jako takový ho lze akceptovat, pochybovat lze ale nutně i o něm...(31.1.2010)
Superpero
Nejlepší dokument. Bill Maher má perfektní argumentaci. Neuráží, jen se slušně ptá a poukazuje na nesmysly v mnoha náboženstvích a ukazuje, jak jsou si až groteskně podobná. Mně osobně na náboženství nejvíc vadí jejich schopnost zmanipulovat normální lidi na totální magory, bez špetky odstupu a nadhledu.(11.3.2010)
║Rozpočet $2,5milióna║Tržby USA $13,011,160║Tržby Celosvetovo $13,639,115▐ Tržby za predaj DVD v USA $7,266,645 //počet predaných kusov 402,696║(10.2.2010)
TheMaker
Tak po tomhle dokumentu jsem se stal nevěřícím :-)(30.7.2009)
mandes
Rozpočet $2,5 miliónov Tržby Celosvetovo $13,587,363(20.7.2009)
kiddo
Jsem ohromný fanoušek Billa Mahera, té egocentrické a hlasité persony, která s razantním rozběhem kope politickou korektnost do prdele, ať se už to týká náboženství, patriotismu nebo třeba feminismu. Maherovou devízou je v dnešním komentátorském světě až zarážející arogance, považujeme-li tedy stejně jako 100% našich českých novinářů za aroganci, když se blbci řekne, že je blbec. A Maher se i se svou skepsí do Religulous otiskuje tak výrazně, že je film srovnatelný s kterýmkoli dílem Michaela Moorea (v dobrém smyslu a bez všudypřítomné demagogie). Zapomeňte na nějaký „uměřený“ přístup: kuřák marihuany Maher vyzpovídá snad všechny náboženské podoby, ve Speaker’s Corner si v bezďáckém převleku zahraje na propagátora scientologie a následně vám řekne, že veškeré náboženství stojí za hovno a že oblbuje lidský rozum, včetně sekty propagující marihuanu, a přesto nějakým zázrakem nikdy nedostane přes držku (zásah vyšší moci?). Závěrečná řeč na pozadí montáže všemožných projevů náboženského fanatismu posouvá Religulous na plné hodnocení; a já si říkám, jestli by se „coming out“ neměl posunout z homosexuálního kontextu na kontext náboženský, protože řekněte dneska, že jste ateista a je z vás stoprocentní „queer“. Doufejme v oficiální distribuci. PS to selviskhed: Kdokoli, ať už intelektuální kabrňák nebo „netrénovaný sráč“, si musí umět obhájit svou víru. Na začátku se říká, že do toho tvůrci jdou proto, aby zjistili, co lidi vede k tomu těmhle kravinám věřit a proč je podle nich víra dobrá. Ti se nezmohli na nic víc, než na „věřím, protože je to pravda.“ Pokud tihle lidé, kteří se nedovedou obhájit, ovlivňují v Americe veřejný život a volí politické představitele (zase asi podle míry víry), pak se nedivím, že to autory trošku děsí.(20.1.2009)
movie
Vtipné a velmi chytré popíchnutí všech věřících. Moje první setkání s Billem Maherem, ale stálo za to.(13.3.2009)
Kulmon
Geniální kritika náboženství, spočívající v rozhovorech amerického komika s věřícími lidmi, ze kterých si dělá prdel pro iracionální věci, kterým věří. Některé z vět, které v dokumentu padly: Bill: "Není divné, že fakt, že se Ježíš narodil panně, je jen ve dvou ze čtyř evangelií? Redaktor textů asi řekl: to zrození z panny vyhoďte, to je nuda" - Bill: "... pokud Santa Claus dokáže objet všechny domy na světě ... Věřící: "Já na Santu nevěřím." Bill: "No ještě aby, vždyť je to absurdní, aby jeden člověk dokázal obletět všechny komíny na světě a hodil do nich dárky. Ale když jeden člověk slyší všechny prosby, to je něco jinýho." ... Bill: "Jste si na 100% jist, že po smrti půjdete na lepší místo?" Věřící: "I kdyby to bylo v popelnici, budu tam s Ježíšem." Bill: "Tak proč se nezabijete, abyste už byl na lepším místě?" Dokument doporučuji všem, kteří jsou přesvědčeni, že náboženství je pitomost, která nemá v 21. století co dělat. Nedoporučuji věřícím, kteří dělají z nepřemýšlení ctnost.(11.12.2010)
Flipper
Asi jediný dokument o náboženstve, pri ktorom som nebol rozrušený, alebo nasratý. Maher má jednoducho nadhľad a veriacim kladie len jednoduché otázky, na ktoré je ťažké odpovedať. Pritom je to urobené riadne vtipne a trefne. Stretneme sa so všeliakými individuami od fanatických veriacich, cez nábožensky "Disneyland" až po marihuánovú cirkev. Maher je Macher, ktorý má už dačo odskákané a byť tak veriaci do debaty sa s ním nedávam. Film má okrem plno srandy aj rozumné poučenie na konci, takže pre mňa zatiaľ dokument roku.(10.1.2009)
Slasher
Místy docela chaos, ale zábavnější dokument jsem neviděl.(22.2.2009)
Shushika
Střelba úplně mimo. Pár boratovsky vtipných a absurdních momentů nevyváží, že je to hrozně povrchní, demagogické (zlatej Moore) a ve svém apelu směšné. Maherovo východisko i závěr ve svém politickém průmětu pro mě neobstojí - stejný dokument by šlo natočit o politické scéně, která je vyprázdněná a jakýchkoliv idejí (nejen náboženských) prostá. Maher přece musí vědět, že vláda filozofů je bohužel neuskutečnitelná a že za "rozum" se dá schovat nejedna všivárna. Kdyby se držel jen svého kopyta a ukázal jen situaci v USA, neřeknu ani popel, ale shrnout celý svět náboženství ve sto minutách, to už vyžaduje pořádnou dávku blbosti. Že není o čem diskutovat hezky ukázali ti dva vychechtaní vatikánští frátři...(28.11.2011)
Lynn
(Filmová) voda na můj (ateistický) mlýn... :-)(4.6.2011)
dobytek
Kdykoliv jsem se setkal s někym věřícim, byl to vždycky naprostej idiot. Tento dokument a komentáře některejch uživatelů ("překvapivě" velká část z nich píše slovensky) jenom potvrzujou, že věřící jsou banda idiotů. A na účet těchto idiotů jsem se výborně pobavil.(8.7.2011)
Hakha
Věřící: "Bůh vás slyší, kdykoli to opravdu potřebujete." Bill Maher: "Pokud Santa Klaus dokáže objet všechny domy na světě..." Věřící: "Já na Santu nevěřím." Bill Maher: "No ještě aby, je to absurdní, aby jeden člověk dokázal obletět všechny komíny na světě a hodit do nich dárky… ale když jeden člověk slyší všechny prosby, to je něco jiného...". Jak tvrdil Seneca mladší: “Náboženství je shledáváno prostým lidem jako pravda, vzdělaným lidem jako lež a vládnoucí vrstvě jako užitečnost.”(18.8.2010)
genetique
Náboženstvo už pre mnohých nie je dnes životnou potrebou, naopak stáva sa terčom a prostriedkom nielen vo vojnových a politických konfliktoch, ale aj terčom médií. Náboženstvo sa dnes, viac ako kedykoľvek predtým, prostredníctvom podobných a iných filmov, dokumentov dostáva do veľkej kontroverzie. Ale to všetko je len krásnou a jednoduchou zástierkou pre biznis. Prachy vládnu svetom, takisto aj otázkami náboženstva. Ja to nikomu nezazlievam, kto sa vie obracať v týchto témach, nech sa obracia, nech kydá, nech polemizuje, nech hľadá medzery, nech vznikajú podobné filmy, ja sa mám aspoň nad čím zasmiať, oponujúce strany sa majú nad čím rozhorčovať, a tých ľudí, ktorí majú pevnú vieru predsa nemôže niečo podobné z ich viery vytrhnúť. Bill Maher by svojou zaujímavou dedukciou, indukciou, analýzou, komparáciou a následnou syntézou dokázal spochybniť fakt, či čierna farba je naozaj čierna a vy by ste začali uvažovať o tom, či to nie je náhodou biela. Takže určite zaujímavý pohľad, často vtipný a sarkastický, čo len pridáva na atraktivite, pretože pozerať sa na túto tému očami vážneho skeptika by ma asi nebavilo. Takže do toho Bill, dúfam, že ešte vytiahneš z vrecka niečo podobné. 85%.(26.5.2009)
flanker.27
Náboženství. Skupinová halucinace, jejíž zastánci bohužel mají pocit, že mohou druhým říkat co je správné a co nikoli. Zároveň nás učí být hodnými ze strachu před ohni pekelnými. Co je to pak za dobrotu, když za ni čekám odměnu? Náboženství tvrdí, že přináší absolutní morálku, přitom porovnáme-li tu biblickou (dosaďte zdroj jakéhokoli jiného náboženství) s tou, jakou moderní společnost skutečně uznává, dojdeme ke značným rozdílům (na což se ve filmu nejednou narazí - "to mustíte brát v kontextu doby" - ano, beru, leč svědčí to právě a jen o tom, že morálka je relativní a podléhá proměně, těžko tedy bude od absolutní bytosti). Náboženství učí lidi spokojit se s jednoduchými nevysvětleními (Richard Dawkins), se všeodpovědí a jistotou, o které nesmíme pochybovat ani ji zkoumat. Douglas Adams: "Religion . . . has certain ideas at the heart of it which we call sacred or holy or whatever. What it means is, 'Here is an idea or a notion that you're not allowed to say any-thing bad about; you're just not. Why not? – because you're not!" Na toto téma doporučuji také logicky sevřenější přednášku Richarda Dawkinse. "Nemusíte skládat IQ test, aby vás zvolili do senátu."(30.4.2011)
Hellboy
Bill Maher mi je hodně nesympatický (se svym nucenym smíchem) a jeho snaha ukázat to, co chce ukázat (že náboženství je nesmysl atd.) bohužel vyznívá planě, když se na to ptá třeba řidičů trucků v kapli postavené z kamionu na odpočívadle někde na dálnici. Diskutuje s nevhodnými osobami, kteří nedokáží dostatečně argumentovat a tak plácají hovadiny, jak jinak. Samozřejmě, jak by také mohli nějaký vidláci argumentovat, když i zkušení knězi a církevní představitelé se dají nachytat. Je to proto, že bible se zcela očividně NEDÁ NIJAK LOGICKY vysvětlit! (o což se Bill neúspěšně snaží) Dá se volně interpetovat a to je samozřejmě kámen úrazu, každej debil si z ní vybere, co se mu hodí. Bible si každou chvíli protiřečí, je složená z více částí, každá je jinak stará, byla mnohokrát upravována, bylo dohadováno, co do ní patří a co ne a takle by se dalo pokračovat fakt dlouho...! (Proto má Bill po ruce neustále argumenty) Tihle lidé věří v boha (možná až na toho magora s botama od Lizards) a Bill jim chce logicky zdůvodnit, že to je nesmysl. Jenže jak to udělat? Logicky to vysvětlit nejde, protože když někdo věří v boha, tak si na něj s logikou nikdo nepřijde. __ Bill má velmi dobrej záměr, uvítal bych víc dokumentů o hlouposti světových náboženství a o hrůzných činech, která jsou dodnes páchána ve jménu nejrůznějších bohů, ale tentokrát to nevyšlo. Bill se (neúspěšně) pokusil ukázat pár lidem, že se s vírou pletou, natočil to a pustil to do kin. Ale poučné to není a zábavné taky ne. Dokument nic nového nepřinesl, nic co bych už nevěděl a už se o tom nepřesvědčil. Za co jsem hodně rád je fakt, že se podíval i na scientology a mormony. Nesrovnatelně větší přinos má ale dokument Jesus Camp s tou odporně tlustou krávou, co si chce vytrénovat křesťanské fanatické sebevrahy, protože děti jsou přece tak ovlivnitelné...(8.4.2009)
| Na levném DVD od: | 16.09.2010 Blue Sky Film |
|---|---|
| Na levném DVD od: | 16.12.2010 Blue Sky Film |
| Na levném DVD od: | 13.12.2011 Blue Sky Film |
Podobné
- Ježíš je normální! (2008)
- Jesus Camp (2006)
- Zbav nás všeho zlého (2006)