Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (533)

charlosina

všechny recenze uživatele

Jak hodnotit rádoby dokumentární počin hloupého člověka, který mluví s podivnými lidmi? Nevím, tedy nehodnotím, jen pár slov kolem: Bill Maher klade velmi stupidní otázky s jasným cílem - zesměšnit dotazované a tenhle způsob humoru (rozuměj humoru ponižujícího druhé, nikoli sebe sama) fakt nemám ráda.... To však neznamená, že náboženští fanatici jsou mi sympatičtí. Jen dodatek: náboženství a víra spolu nesouvisí. A dodatek k dodatku: jeden výlet do Evropy (Vatikán) a jeden mimo Evropu (Izrael) jen poukazuje na tvůrčí omezenost... možná pánům měl někdo říct, že to, co se děje ohlendě "víry" (rozuměj náboženskému fanatismu) ve Státech, není tak zcela běžný standard. // ()

rawen 

všechny recenze uživatele

S obsahem tohoto filmu nelze než souhlasit, jediným problémem je jeho průvodce (a původce) Bill Maher, který je sice velmi pohotový v konverzaci, ale často mu to sklouzne do polohy arogantního povýšeného nadutce, což je jedna z vlastností, které v dokumentu sám napadá. Být na jeho místě někdo stejně nápaditý a pohodový, ale umírněnější v emocích, bylo by to i na pět hvězd. 8/10 ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dokument v ktorom populárny komik Bill Maher navštevuje rôzne "posvätné" miesta, stretáva sa s rôznymi "prorokmi" kadejakých cirkví, spytuje sa množstvo nepríjemných otázok, na ktoré ani samotný "veriaci" nepoznajú jednoznačnú odpoveď. Na "počudovanie", v jednej myšlienke sa zhodli všetci. Na dosiahnutie presadenia "svojho" boha, potrebujú zbrane, a vraždiť tých, ktorí veria v niečo iné, prípadne neveria ničomu. Krátky výstižný citát na záver - "Jediný správny prístup k "veľkým otázkam" nie je arogantná istota, znak náboženstva, ale POCHYBNOSTI. Je to jednoduché: Dospejte, lebo ZOMRIETE!" ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu tomu chyběla maličko forma. Něco víc, než jen hledat nepřesnosti a protiřečení. Nicméně Billovy argumenty byly výborné, poslání filmu, že za největší zvěrstva v historii může náboženství je taky pravda. Já vždycky tvrdil, že náboženství a desatero a všechny ty fantasy kolem někdo vymyslel, aby si lidi pomáhali a byli lepší, ale je pravdou, že způsobilo v historii asi víc škody. A jestli lidstvo vzniklo z Adama a Evy - my všichni jsme jen produkt incestu? 80% ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Jako přehlídka výstředních fanatiků je to zábavné. Bill Maher má podle mě ale na víc, než jen sarkastické stírání náboženských fundamentalistů. Dokument se nesnaží opačně smýšlející lidi (věřící v jakkoli absurdně znějící šílenost) pochopit, ale dělá si z nich pouze srandu - což je asi tak to nejjednoduší, co jde udělat. I ty otázky mohly být sofistikovanější a Maherovy argumenty trochu silnější. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Při natáčení používali tvůrci falešný pracovní název „Duchovní cesta“, aby získali rozhovory s náboženskými představiteli. Ti nevěděli, že se na snímku podílí Bill Maher, dokud se nedostavil na rozhovor. (kiddo)
  • Během jednoho ze svých vystoupení Bill Maher řekl: „Nejsem skeptik ze zahořklosti. Byl jsem vychován jako katolík a nikdo mě nikdy nezneužíval. Což mě trochu uráží. Asi si nemysleli, že jsem přitažlivý. Ale já byl a oni nevědí, o co přišli.“ (kiddo)
  • Bill Maher je členem „The Reason Project“, charitativní organizace, která se snaží o šíření vědeckých fakt a sekularismu ve společnosti. (kiddo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama