Reklama

Reklama

Laře Croft (Alicia Vikander) je 21 let a právě zdědila obrovské obchodní impérium. Její otec, bohatý šlechtic a známý dobrodruh, Lord Richard Croft (Dominic West), zmizel beze stopy před sedmi lety, když byla ještě dítě. Od té doby se marně snaží najít nějaký smysl svého života. Když si přečte záhadný vzkaz, který jí otec zanechal, rozhodne se opustit Londýn a vyrazit do neznáma, aby přišla na to, co se jejímu otci doopravdy stalo. Vydá se po jeho stopách hledat legendární hrobku na mýtickém ostrově někde poblíž japonského pobřeží. Tato mise ale nebude jednoduchá – už jen dostat se na záhadný ostrov stojí Laru velké úsilí. Loď, která ji měla dopravit na pevninu ztroskotá v silné bouři a Lara se ocitá sama uprostřed neznáma, vybavená jen ostrým nožem, pevnou vírou a vlastní tvrdohlavostí. Pokud se jí podaří překonat své vlastní limity a přežít toto nebezpečné dobrodružství, stane se z ní skutečný Tomb Raider. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (9)

Trailer 3

Recenze (920)

JFL 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu lze říci, že filmový "Tomb Raider" pouze do hraného filmu převádí famózní stejnojmenný reboot videoherní franšízy z roku 2013, z něhož přebírá příběh, prostředí, ale i pojetí akce a postavy. Navíc film z porovnání s videohrou vychází hodně jako chudší příbuzný - jednak co do výpravy a variability prostředí, ale také z hlediska vyprávění i profilace postavy a jejího vývoje. Názorně se tak ukazují přednosti potenciálu videoher vůči kinematografii v podobném duchu jako v případě jejího porovnání se seriály. Ale zase nutno uznat, že ani film z toho nevychází úplně bez pozitiv. Ty spočívají v pořád ještě masovější přístupnosti a menší časové náročnosti filmů, ale také jejich schopnosti uhranout obsazením a formálními finesami. Na většinu pozitivních stránek filmové adaptace - počínaje Lařiným vývojovým obloukem a konče výtečně fyzickou akcí - můžeme odvětit, že to bylo v intenzivnější či propracovanější podobě již ve hře. Co ale zůstává vlastní a nezpochybnitelné, je právě obsazení v čele s představitelkou Lary Croft, byť zdaleka ne omezené jen na ni. Alicia Vikander je uhrančivá coby nová ikona a vzor pro divačky i diváky svou fyzickou kondicí a charismatem. Někteří fanoušci a diváci obeznámení pouze s klasickým obrazem Lary remcají, že své ikonické dvě pistole pozdvihne až na samém konci filmu. Jenže právě v tom spočívá náročnost zdejšího pojetí figury, že musí unést celý film a být akční hrdinkou bez těchto tradičních atributů, což znamená vyvážit to fyzickou zdatností. Díky upřednostnění akce, kde ke slovu přichází fyzička a výdrž před přestřelkami tak film výtečně navazuje nejen na revoluční koncept rebootové videohry, ale také přináší do kin svěží závan v rámci akčních blockbuserů. Ačkoli akční pasáže oplývají počítačovou animací, jejich základem jsou fyzické výkony hlavní představitelky. Současně stojí za to vyzdvihnout nekřiklavou progresivnost filmu co do genderových i rasových stereotypů. Zatímco v případě klasického obrazu Lary Croft hráči i diváci filmů s Angelinou Jolie zahlíželi na její dekolt a pozadí, v novém pojetí (opět ustanoveném již videohrou) se hlavními atributy stávají její osvalená záda a paže. Ty ovšem vyvstávají v kontextu scén, ne díky objektivizujícím záběrům, kterých je film osvěžujícím způsobem prostý. Nad to navíc s vedlejší postavou Lua v podání Daniela Wu americká kinematografie poprvé prolamuje stereotyp, že Asiaté nejsou mužní a sexy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na původní Tomb Raider s Angie vzpomínám dodnes. Vzpomínám na dobu, kdy jsem Tomb Raider mastil na starém Pentiu a vzpomínám i na dobu, kdy jsem do kina začínal chodit sám. První film, u kterého mi rodiče vložili důvěru, byl totiž právě Tomb Raider. Na rozdíl od Angie ale Alicia Vikander není úplně Lara Croft. Jako přiblížila se restartované sérii, ale i když je super kost, tak to prostě není ono. Příběh a akce byla fajn, ale celou dobu jsem měl pocit, že tomu prostě něco chybí. Něco kvůli čemu bych měl důvod si říct, že tohle je povedený dobrodrůžo. Filmy s Angie jsou prostě lepší a zábavnější, i když zároveň hloupější a ujetější. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Hodně váhám mezi 3 a 4* vlastně i teď, když o tom tři hodiny po skončení filmu píšu. Jako absolutní negramot v rámci počítačových her mi bylo tradičně úplně šumák, jak moc je to hře věrné, a zajímalo mě jedině, jestli se snad poprvé v historii filmových adaptací PC blbin fakt dobře pobavím - a v tomhle ohledu jsem převelice potěšen. Tomb Raider je naprosto vyspělý dobrodružný akčňák, který dokáže zapracovat očekávané postupy a vzorce počítačových her (vývoj titulní hrdinky s postupným odkrýváním a upgradováním jejích schopností, zpomalovačky při heroických útěcích či skocích atd.) do funkčního retro příběhu, který se prokopává k závěru skrze očekávaný, ale velice sympatický řetězec těch nejmilovanějších klišé z dobrodružných bijáků převážně od Stevena Spielberga (letadlo nad vodopádem aka přívěs nad útesem ve dvojce Jurského parku; finále pod zemí aka všichni Indiana Jonesové dohromady). Krásná a přesvědčivá Vikander, charismatičtí West a Goggings, spolehlivý Junkie XL a skutečně výborný střih akčních scén.... Žádného vyloženě wow momentu se sice nedočkáme a prostě jsme to všechno už viděli v ještě lepším provedení ve zlaté éře žánru, ale takhle poctivou a zároveň zábavně hravou poctu jsem vážně nečekal a neubráním se ani prvotní spokojenosti, ani těm prozatímním čtyřem hvězdičkám... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nářez jak sviň! Oscarová herečka Alicia Vikander je přirozeně nádherná, mladá, v boji zdatná a byť její prsa nejsou jako od Angelíny, vůbec to nevadí její herecký výkon je daleko působivější. Film má velmi příjemný spád, na Laru se hezky kouká a dostává celý film neskutečnou sadu odevšaď, že na konci jsem odcházel z kina více polámaný než ona samotná. První polovinu filmu zaujme naháněčka s koly, která je více intenzivnější než kdejaká jiná naháněčka s auty a působivé ztroskotání lodi, které napětím bere divákovi dech. Jakmile se Lara ocitne na ostrově je z toho dobrodružná žranice, která si bere to nejlepší z Indiána Jonese a zároveň se krásně drží herní předlohy ( Letadlo, padák, luk- stealth akce) k tomu slizský záporák Walton Goggins a dobrák Daniel Wu, u kterého mě trošku mrzí, že nepředvedl nic z martial arts. Finále dá zase zavzpomínat na starou Mumii, takže kdo miluje hrobky, černou magii, pasti, hádánky, tak si film užije taktéž do syta. No já jsem výborně pobaven, dostal jem krásný dobrodružný mix, jaký v kinech nebyl léta a s Warcraftem je Lara definitivně nejlepší herní předlohou. Sequel chci, co nejdřív, tak neváhejte, vyražte a přispějte! Po druhém zhlédnutí nadšení lehce opadlo, ale pořád fajn záležitost. 80% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zneužila jste ožralýho námořníka." Lu Renovo přivítání na lodi mě rozesmálo, scény v zastavárně mě pobavily a hon na rychlou a hloupou lišku mne uspokojil dostatkem adrenalinu, ale na ostrově mě to už trošku přestávalo bavit. Zběsilá lukostřelkyně v přiléhavém nátělníku se sice snažila, abych se měl na co dívat, což jsem samozřejmě přivítal, ale bát jsem se o ni nedokázal. A to často visela na prstících levé ruky. Pak už zamínku stojí pouze zlé oči pana Vogela, kterého jsem měl chuť přitlouct za koule ke stropu, ale neudělal jsem to, protože by se mu to patrně líbilo. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (26)

  • Název filmu se objeví až na úplném konci. (UncleMorty)

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

28.01.2023

Herním adaptacím se po letech nezdarů a posměchu začíná mimořádně dařit. Sony slaví úspěch s Uncharted nebo The Last of Us, Netflix zase s Arcane podle světa League of Legends, no a Amazon teď zkusí… (více)

Druhý Tomb Raider je mrtvý

Druhý Tomb Raider je mrtvý

29.07.2022

Adaptace herní série Tomb Raider se bude oficiálně znovu rebootovat. Chystané pokračování s Aliciou Vikander (Jason Bourne) se tak bohužel ruší, jelikož studio MGM, které bylo nedávno koupeno… (více)

Reklama

Reklama