Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární

Zajímavosti k filmům (33)

Stalingrad

Stalingrad (1990)

První Ozerovův film, ve kterém je možno vidět oddíly NKVD a Lavrentije Beriju.

Godzilla

Godzilla (1954)

Tvůrci vytvořili Gojiru podle třech dinosaurů: iguanodona, stegosaura a tyrannosaura.

Godzilla

Godzilla (1954)

Film byl nominován na dvě japonské ceny akademie. Jednu za nejlepší speciální efekty a druhou za nejlepší film. Snímek vyhrál cenu za nejlepší speciální efekty, ale cenu za nejlepší film získal snímek Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954).

Nejdelší den

Nejdelší den (1962)

Maršál SSSR G. K. Žukov o filmu řekl: „Byl jsem na rozpacích, když jsem zhlédl Nejdelší den. Tento film, jehož námětem je skutečná historická událost, ukazuje nepřítele mnohem silnějšího, než ve skutečnosti byl. Politické zaměření tohoto filmu je samozřejmě pochopitelné, ale přece jenom je třeba znát míru.“

Bitva v Ardenách

Bitva v Ardenách (1965)

Bývalý generál spojeneckých vojsk a prezident USA Dwight D. Eisenhower ostře kritizoval film za jeho historickou nepřesnost.

Vojáci svobody

Vojáci svobody (1977)

3. a 4. díl přitáhl do kin mnohem méně diváků (cca 27,3 milionů na jeden díl) než 1. a 2. díl (cca 34,3 milionů na jeden díl).

Nezvaný host

Nezvaný host (1969) (studentský film)

Otakaru Vávrovi se snímek tak líbil, že ho ohodnotil jako výtečný. To mu však v důsledku vyznění filmu způsobilo velké problémy a nemohl několik let točit.

Pád Berlína II.

Pád Berlína II. (1949)

Stalin se na premiéře snímku při závěrečné slavné scéně rozplakal. Později řekl režisérovi, jak lituje toho, že do Berlína skutečně neletěl.

Pád Berlína I.

Pád Berlína I. (1949)

Stalin se na premiéře snímku při závěrečné slavné scéně rozplakal. Později řekl režisérovi, jak lituje toho, že do Berlína skutečně neletěl.

Boj o Moskvu

Boj o Moskvu (1985)

Filmaři předělali věže tanků T-34 a IS-2, aby se podobaly modelům z roku 1941. Byly také vytvořeny nástavby na tanky, které měly představovat tanky BT.

Boj o Moskvu

Boj o Moskvu (1985)

Pro role německých tanků použili filmaři všechny tanky, co byly k dispozici - bez rozdílů dat výroby.

Putování Jana Amose

Putování Jana Amose (1983)

Původně byl projekt plánován jako seriál. Z finančních důvodů se tvůrci nakonec rozhodli pro film.

Sokolovo

Sokolovo (1974)

Režisér Otakar Vávra chtěl natočit film už v padesátých letech. Objel kvůli tomu všechna místa, kde se měl příběh odehrávat včetně lokací na Slovensku. Projekt byl ale zrušen, scénář putoval do šuplíku a naštvaný Vávra se rozhodl, že už se k tomuto tématu nikdy nevrátí - ale vrátil.

Sokolovo

Sokolovo (1974)

Film byl při natáčení v Mosfilmu zařazen do výrobní skupiny Jurije Ozerova, ale tomu přišlo trapné, aby Otakaru Vávrovi šéfoval a tak byl film přeřazen do skupiny Michaila Romma.

Krakatit

Krakatit (1948)

Jaderný výbuch na konci filmu působil natolik realisticky, že si kritici a zahraniční tvůrci mysleli, že Vávra použil dokumentární záběr. Ve skutečnosti se jedná o filmový trik.

Osvobození

Osvobození (1969)

Scénáristé Oskar Kurganov a Jurij Bondarev měli každý jiný úkol. Kurganov nastoupil na historické scény, zatímco Bondarev psal příběhy hlavních hrdinů.

Osvobození

Osvobození (1969)

Scénář prošel v průběhu natáčení vážnými změnami, které žádala KSSS. Jednou ze změn v průběhu série bylo vyobrazení Stalina. Další podmínkou bylo zamlčení Vlasovova jména.

Osvobození

Osvobození (1969)

V bitvě u Kurska se na plátně pohybuje přes 150 tanků a 3000 vojáků. Bylo vyrobeno deset napodobenin Tigerů a osm Pantherů.

Reklama