Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Věčné téma lásky, života a smrti v českém filmu podle Františka Hrubína... Příběh, který básník František Hrubín vyprávěl na prázdninové cestě do Florencie dvěma svým přátelům, prožíval jako chlapec v lešanském ráji svého dětství. Příběh, v němž Láska a Smrt hrály jednu z nekonečné řady svých partií o lidské osudy. V sázce byly životy studenta Vojty a mladého děvčete od kolotoče Teriny, k němuž chlapec zahořel láskou. Náhlá smrt dědečka, o kterého se Vojta stará, zamíchá karty zcela jinak právě ten večer, kdy jsou s Terinou smluveni na společném útěku „někam“. O pointu zdánlivě prostého příběhu se však postará setkání někdejších soků v lásce. Studenta, z něhož se stal ředitel školy, a kolotočáře Viktora, který měl Terinu slíbenou od jejího otce… Přátelé Františka Hrubína byli nadšeni hloubkou a jímavostí tohoto zážitku a přesvědčovali Hrubína, aby stejně potěšil i čtenáře. Čtyři roky poté, co se "Romance pro křídlovku" stala jedním z nejúspěšnějších svazků Klubu přátel poezie 1962, oslovil příběh i statisíce filmových diváků. Nelehkého úkolu převést verše a naznačené dějové linie do filmové řeči se chopil stejně jako u předchozích filmových adaptací Františka Hrubína režisér Otakar Vávra. Hlavní role romantického příběhu o lásce, životě a smrtí mistrovsky ztvárnili Jaromír Hanzlík, Zuzana Cigánová a Štefan Kvietik. Snímek reprezentoval naši kinematografii na mnoha filmových festivalech (Bergamo, Sorrento, San Francisco, Moskva) a všude sklízel pozornost diváků i kritiky. (Česká televize)

(více)

Recenze (160)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velice, ale opravdu velice zajímavý snímek z české produkce 60. let, kdy probíhala zlatá éra českého filmu. Tak trochu jinak natočená romance s vynikajícími Hanzlíkem, Cigánovou a Kantorkovou. Otakar Vávra je holt pan režisér a umí natočit skvěle takřka jakýkoliv námět. A i hudební part hraný na křídlovku se hodně podílí na vytvoření správné atmosféry. Nevím proč, ale ty staré filmy ze 60. let mají v sobě ještě nějaké filmařské kouzlo (ne všechny, samozřejmě, ale většina). A to kouzlo se s neustále zdokonalovanou filmařskou technikou, spoustou triků a horentními honoráři pro všechny tvůrce v posledních cca 10 letech začalo kamsi vytrácet. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

krásný (i když smutný) film o jedné letní lásce.. psát něco k ději je zbytečné, protože VŠE je napsáno zde v obsahu (ano, skutečně vše, a jsem rád, že jsem si obsah před shlédnutím filmu nepřečetl)... POZOR! - pro ty, kteří se stejně jako já rozhodli si k maturitě místo čtení knihy pustit film -> ve filmu se příběh odehrává během jednoho léta, zatímco v knize (ačkoli jsem ji nečetl) zahrnuje let několik.. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Poetika mládí a smrti. Mladické lásky, která zůstává vinou osudu pro jednoho prázdninovou nejkrásnější epizodou, pro druhého měla tragické následky. Odehrává se příjemný románek letní lásky mezi flákajícím se studentem Vojtou (dobrý Jaromír Hanzlík) a dívkou od kolotočů Terkou (Zuzana Cigánová). Balada o velké lásce, nepřejícím osudu, velké žárlivosti, domluvené svatbě a smrti jako konci lásky i vzpomínek. Další zajímavé postavy: kolotočář Viktor (Štefan Kvietik), který si na Terku dělá laskominy a nárok, neukojená Tonka (Miriam Kantorková), která stále svádí Vojtu a dědeček (Janusz Strachocki), který už žije mimo realitu a je odkázán na Vojtovu péči. Příjemně milostné drama, které začalo celkem nevinně. Velmi působivý přepis Hrubínovi básně. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Plytké to není, spíše jen konvenčně natočené. Od 60. let, zlaté éry naší kinematgrafie by člověk čekal přece jen něco víc. Příjemný smutný poetický příběh, ale do hloubky nezasáhne. Je vidět, že Otakar Vávra je stará garda, žádná nová vlna se tady nekoná. Navíc má místy problémy s tempem příběhu. Ale dědovo putování je vážně roztomilé a herecké výkon příjemné. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Opakovanú projekciu tohto poetického filmu som zvládol s vypätím všetkých síl. Je mi jasné, že Hrubín je veľký básnik, Vávra veľký režisér, Hanzlík nepatrí k hereckým béčkam, vo filme bolo plno záberov na zurčiacu vodu, šumiace lístie, prebleskujúce slnko takže by malo byť všetko v poriadku. A nie je. Mne ten film pripadá prázdny. Chudobný dej nedokáže uniesť ani tých 82 minút a všetka tá filmová poézia je príliš hraná a okatá, než aby som sa ňou dal strhnúť. A bohužiaľ mi nesadla ani Zuzka Cigánová v hlavnej úlohe, a to aj napriek tomu, že mala v čase nakrúcania iba 19 rokov. Takže jedna z pôvodných hviezdičiek dolu a iba ľahký nadpriemer namiesto mimoriadneho zážitku. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (14)

  • Autor předlohy i scénáře básník František Hrubín se jezdíval na natáčení filmu dívat. Do Vysokého Újezdu, kde se natáčelo, to měl ze své rodné chalupy v Lešanech 11 kilometrů. Do natáčení tvůrcům nemluvil, byl znám svou laskavostí a tolerancí. (sator)
  • K napsání básně přiměli Františka Hrubína jeho přátelé, spisovatel Ludvík Aškenazy a malíř Zdeněk Seydl, kterým Hrubín tuto svou romanci převyprávěl. Báseň je z roku 1962. (mchnk)

Související novinky

Otakar Vávra: 1911 - 2011

Otakar Vávra: 1911 - 2011

16.09.2011

Ve věku 100 let zemřel včera nejstarší žijící český režisér Otakar Vávra. Režisér před nedávnem podstoupil operaci zlomeniny krčku, kterou si přivodil krátce po jarních oslavách svého významného… (více)

Reklama

Reklama