Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (10)

Jmenuju se Earl

Jmenuju se Earl (2005) (seriál)

Earl = "hrabě", Hickey = "cucflek". Hlavní postava (Jason Lee) se tedy jmenuje "Hrabě Cucflek". Některé díly na Earlovo příjmení upozorní tím, že se mu ostatní postavy zasmějí. To však v českém překladu divák nepochopí, jelikož se u nás jména nepřeložila.

Volání Cthulhu

Volání Cthulhu (2005)

Název bytosti Cthulhu byl vytvořen záměrně nesrozumitelně, protože tím chtěl spisovatel H. P. Lovecraft zdůraznit, jak je ona bytost nelidská a člověku neznámá, proto je "nemožné ono jméno vyslovit obyčejným lidským jazykem". V široké veřejnosti se však nejčastěji používá výslovnost "Ktulu".

Spider-Man

Spider-Man (2002)

Námět na komiks se Spider-Manem (Tobey Maguire) byl málem v 60. letech zamítnut, protože si vydavatelé mysleli, že pavoučí hrdina bude velice neoblíbený z důvodů rozšířené fobie z pavouků.

Spider-Man

Spider-Man (2002)

Změnou oproti komiksu bylo, že Spider-Man (Tobey Maguire) ve filmu vystřeluje pavučiny přímo ze svého zápěstí. V komiksové předloze používá k vystřelování pavučin speciální kapsle, které si sám vyrobil. Jeho biologické pavoučí vlastnosti jsou jenom lezení po zdech, větší síla, odolnost a pavoučí smysly.

Spider-Man

Spider-Man (2002)

V prvním komiksu uvádějícím Spider-Mana se Peter Parker (Tobey Maguire) zpočátku jeví spíše jako pomstychtivý člověk, který se po získání superschopností chce především pomstít těm, kteří ho ve škole šikanovali.

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Poté, co Gandalf (Ian McKellen) opustí Kraj po Bilbově (Ian Holm) oslavě při snaze najít informace o prstenu, není zmíněno, kdy se vrátí zpátky. Ve filmu se to jeví jako pár dnů, v knižní předloze je to však 17 let.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Oproti literární předlože lze najít několik rozdílů. Například Forrestovo "nezastavitelné běhání" v knize vůbec není. Naopak tvůrci vynechali mnoho klíčových událostí, které se Gumpovi přihodili. Mezi ty největší patří například Let do vesmíru, život v Jižní Americe mezi lidojedy, nebo záchrana života čínského politika, bez které by se zajisté změnila celá historie. Ve filmu je také vynecháno, že se Forrest stal neoficiálním mistrem světa ve hře šachů.

Reklama