Reklama

Reklama

Škola hada

  • Česko Had ve stínu orla (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Akční komedie plná strhujících bojových scén a choreograficky dokonalých čísel umění kug-fu s Jackie Chanem a od choreografa filmu Tygr a drak. (oficiální text distributora)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (116)

honajz 

všechny recenze uživatele

Nebýt té hromady patosu - chudáček uklízeč v kung-fu škole, který má zlaté srdce a pomůže staříkovi atd. -, tak jde o dokonalou ukázku řekněme kung fu umění, kde se všichni předvádějí ve své nejlepší kondici (byť Siu Tien Yuen měl občas dabléra a je to znát). Jednotlivé souboje i tréninky jsou vypiplány do naprosté dokonalosti. A k tomu nutno přidat chanovskou dávku humoru, která film naprosto skvěle ozvláštňuje a činí z něj něco víc než jen "obyčejnou" bruceleeovku. Ostatně jako u všech "opilo-mistrovských" snímků, a nejen jich. Jako ten humor je zde možná daleko lepší - sem tam - než ony dokonalé souboje. Jen tedy musím říct, že ty hudební parafráze na Jarreho Equinox se sem ale hrubě nehodí. Mimochodem, ten hadí styl se proti tygřímu drápu fakt moc nepředvedl, tak si říkám, jestli fakt neměl být určen raději k zániku jako překonaný. Nebýt kočkostylu... ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Před mnoha a mnoha a mnoha lety, stará Čína. Mistr školy Orla chce vyhladit ze světa všechny, kteří používají styl školy Hada. Již zbývá jen starý učitel, kterému se ale nemůže dostat na kobylku. Ten v nestřežené chvíli potkává mladého (kapku zaostalého) Chien Fu, který působí v jedné kung fu škole jako uklízečka (a fackovací panák), který jej zaujme a tak se ho starý učitel rozhodne naučit starodávnému umění. A konečně dochází k finálnímu souboji dvou stylů, kde (pro jistotu) Chien Fu svůj styl hada okoření stylem kočičí pracky... Ehm, ve své době to musela být naprostá bomba, ale dneska tento film působí hodně hloupoučce - ať již hodně naivní scénář, trapné dialogy, díry ve scénáři a protivná hudba. Ale za co si tento film zaslouží alespoň dvě hvězdičky, je (již tenkrát) perfektní Jackie Chan nebo jeho učitel Siu Tien Yuen, a jejich dokonalá choreografie (tenkrát ještě nepodpořená počítačovými triky, ale všechno pěknou dřinou). Takže aspoň tak.. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Průměrný kung fu snímek s Chanem. Drunken Master byl mnohem vypilovanější. Hrají zde prakticky stejní herci, ale rozdíl je dosti patrný. Je s podivem jakým progresem procházejí Jackieho snímky, ta úroveň s jakou se zvedá kvalita nelze přehlédnout. Když bych šel postupně tak PĚSTI SMRTI (1976) hrozná nuda, KŘÍŽOVÁ CESTA ŠAOLINEM (1976) začíná probleskovat místy humor. ŠKOLA HADA (1978) ještě stále to není ono a je zde cítit hrozná nevyrovnanost. Místy vtipné (tlustý chlapec s pihou), MISTRŮV SYN (1978) jasně nejlepší Jackieho film první dekády. MLADÝ MISTR (1980) už představuje prakticky sázku na jistotu. Což by se dalo říct i o jednom z posledních Šaolinských filmů PÁN DRAKŮ (1982). Pak už se Jackie pomalu přesunul z vesnice do města. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Hodne podobne jako Drunken Master, rekl bych ze o malinko slabsi dej, ale jinak dalsi skvele predstaveni Jackieho a jeho bojovych schopnosti v nejlepsi forme. Snimek je vicemene zalozen jen na soubojich, vse mezi nimi pusobi jako vata, avsak prave o to tu jde a takhle napadite bitky i s poradnou porci humoru jen tak nekdo nenatoci. Tradicne skvely je i hlavni zaporak v podani Jang Lee Hwanga. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá akčná komédia s Jackie Chanom, ktorá patrí medzi jeho lepšie filmy. Má celkom dobrý príbeh o mladíkovi, ktorý pracuje v škole bojových umení, kde je šikanovaný, no učiť mu nedovolia, ale keď raz pomôže starému mužovi nevediac o tom, že je vynikajúci bojovník v boji proti presile, ten sa ho za to rozhodne učiť a urobí z neho skvelého bojovníka. Ale starca si nájdu problémy z minulosti a mladík mu musí pomôcť. Spracovanie je na tom dobre, ešte prvá polovica je skôr taká rozbehová, venuje sa šikanovanému mladíkovi, ktorý sa moc nevie biť, ale aj tak je to celkom dobrá zábava, no potom už začne skvelá tréningová časť a prakticky neustála akcia až do konca. Takže druhá polovica je o niečo lepšia, ale celý film si drží dobrý štandard. Akcie je tu dosť a je vydarená. Súboje majú výbornú choreografiu, v ktorej vyniknú úžasné schopnosti obzvlášť Jackieho Chana, len škoda, že sú pomerne pomalé, prakticky jedine ten záverečný pôsobí dynamickejším dojmom, zvyšok je už skôr taká akčná rozcvička. A tiež ma mierne mrzí, že všetky súboje sú len jeden na jedného, teda ak nepočítam pár nedôležitých potýčiek z prvej polovice, nejaké prvotriedne zneškodenie skupiny protivníkov by rozhodne potešilo. Najviac sa mi páči finálny súboj, súboj s rusom alebo aj výborná akcia v škole z druhej polovice. Mimo toho chválim skvelý tréning, v ktorom ma prekvapila hudba od Jeana Michela Jareho a poteší aj viacero výborných mimoakčných scén, v ktorých sa prejavia bojové schopnosti ako scéna s miskou alebo handrami. Humoru je tu dosť a nemôžem o ňom povedať, že by bol nejak obzvlášť vtipný, ale aj tak je príjemný. Herecké obsadenie je výborné, Jackie Chan v najlepšej forme, Yuen Siu Tien ako jeho majster, hlavný záporák Hwang Jang Lee a ešte niekoľko zaujímavých postáv. Réžia a technická stránka sú v rámci tohto typu výrazným nadpriemerom, Yuen Woo-ping už vo svojich začiatkoch jasne ukazoval, že má talent. Škola hada je prvý skutočne dobrý film Jackieho Chana, ktorý výrazne naštartoval jeho kariéru a je to veľmi dobrá zábava aj teraz. Objektívna kvalita filmu- 80%, film sa páči mne na 76%. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Film existuje v několika verzích sestřihu: hongkongská má 98 minut, britská 92 minut, německá a americká mají po 90 minutách. (Rominator)
  • Jackie Chanovi byl vykopnut při boji s Hwang Jang Lee zub a při natáčení jiné akční scény si rozřízl paže mečem. (CrypzzXD)
  • Některé scény z tréninku byly zkopírovány ve hře Tekken 3, a to v animacích herní postavy Leie Wulonga. (Raztubyl)

Reklama

Reklama