Reklama

Reklama

Čarodějův učeň

  • Západní Německo Krabat (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (540)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jako dítě mě tohle dílko minulo, jako dospívajícího kluka, když jsem se k Čarodějovu učňu dostal, neoslovilo, nedokázal jsem se dostat do příběhu v dobových animacích a nakreslená krev ve mě vyvolala spíše pousmání. Snad jsem za těch 5 let trochu více dozrál, odsledováním řady stylově osobitých filmů nabyl větší smysl pro vnímání uměleckého a výtvarního estetična, snad jsem si mezi tím vybudoval pozitivnější vztah k hororům (tedy zvláště těm, které kráčejí ke svému cíli vyvolat hrůzu jiným, sofistikovanějším způsobem, než jak je to běžné u současné žánrové tvorby), ale teď na mě Čarodějův učeň překvapivě zapůsobil tím očekávaným způsobem. Z barevných animací spolu s namluvením postav a úžasnou hudbou na mě šla silná atmosféra, i mražení, zděšení a napětí se dostavilo. Starý čaroděj, vynářející se v noci z kočáru či udírající svou botou Krabata proměněného v koně při jízdě až do krve, mi slušně naháněl hrůzu, zatímco romantická stránka příběhu o síle lásky s kouzlem magičtějším, než kouzla všech zlých čarodějníků, mě vedle toho až lahodně dojímala. Tento film Karla Zemana je pro mě dalším důkazem, že horor a pohádka se jako žánry vůbec nemusí vylučovat, neboť ve své nejklasičtější podobě mají naopak mnoho společného, ať už jde o romantický náboj nebo ústřední motiv boje proti velkému, mnohdy nadpřirozenému zlu, a můžou se proto v dobře vyváženém poměru skvěle doplňovať. Takže po čase další pěkný zážitek z dílny mého oblíbeného mistra. [90%] ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

"Jako malý kluk jsem žasl a bál se, dnes: žasnu, bojím se :-) a (d)oceňuju"... bezbřehou nápaditost, animaci, (nadčasový) scénář, vypravěčský hlas. (Téměř) bez výhrad. S osobním dovětkem (přáním). Nebyl by tam (pro mé cynické JÁ) alternativní závěr?! Takové poctivé (černé) práce...by mělo přijít vniveč. Docela škoda ne?! Ostatně, už teď se mi pomalu ale jistě začíná stýskat po: "a mlýn už zase mele CHACHACHACHA". Zajímavé, v dětství jsem tento "problém" neměl :-) ()

Reklama

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Moje dětská noční můra, opravdu mrazivá "pohádka"(což jsem jako dítě dlouho nechápal, že to může někdo za pohádku označit). Přitom skvělý film, který si pokaždé vychutnám, výborný vypravěč a nezapomenutelný mlýn s mistrem a jeho Krabate, což mě často znělo potm v uších. Karel Zeman je prostě skvělý režisér, vždy svůj, nanapodobitelný ... ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Bezvýhradný obdiv k umění Mistra Zemana a jeho imaginaci. Jeden z mála filmových děsů mého dětství:-)) 2 ježík: "Když tomu nerozumíš, pitomče, raději drž hubu, nebudeš tak trapný. " Doporučuji k přečtení i komentář Xavi6, ve spojení s jeho profilem jde o výtečnou příležitost podívat se na skutečného kreténa. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem ani nedoufal, že by se mi tato pohádka mohla líbit. A ona se docela líbila. Líbila se mi i ta postarší animace, která mi k celkovému příběhu prostě seděla. Pomalu si k panu Karlu Zemanovi začínám nacházet cestu. A to jsem si po zhlédnuté Cestě do pravěku myslel, že to nebude už nikdy možné. Celý film je moc hezky namluven, celý se odehrává v moc pěkné pochmurné atmosféře a pyšní se moc pěkným a ještě více jednoduchým příběhem a dovedu odpustit i to, že ta sviňě láska zase zvítězila. Dávám takové pěknější 3*. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Navzdory vžitému názvu, uváděnému ve všech materiálech, je v úvodních titulcích filmu uvedeno pojmenování Krabat - Čarodějův učeň. (charles3)
  • Film je zpracován tzv. ploškovou animací. (Ded@M@tes)
  • Předlohou filmu byla kniha "Čarodějův učeň" (1971) napsaná libereckým rodákem Otfriedem Preußlerem (Otfried Syrowatka, 1923-2013) podle lužickosrbské legendy o Krabatovi. Příběh knižně zpracoval také Jurij Brězan (1916-2006) pod názvem „Čorny mlyn / Die schwarze Mühle“ - stalo se tak o dva roky dříve, ovšem v ČSSR byl český překlad k dispozici ve stejném roce jako Preußlerova kniha. (Ded@M@tes)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama