Reklama

Reklama

Čarodějův učeň

  • Západní Německo Krabat (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (540)

Madison 

všechny recenze uživatele

Zemanove tvorcovské kvality sa po zhliadnutí jeho filmov v žiadnom prípade nedajú spochybňovať. V baladicko - pochmúrnom deji vystupuje na povrch čistá nezištná láska, ktorá premôže všetky neprávosti. Klasická schéma v Zemanovom pojatí spôsobuje príjemné groteskne-hororovo-romantické mrazenie a všetky tieto segmenty tvoria súdržný a vyvážený celok. Zo zlomyseľného čarodeja mi ešte teraz behá mráz po tele a rozhodne nejde s prihladnutím na morbídne vyznenie a skľučujúcu atmosféru o rozprávku pre deti. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vynikající hororová a depresivní záležitost, atmosféra že by se dala krájet, nemám slov, tohle se vážně povedlo a jako kluk jsem se neuvěřitelně bál. Krásný děsivý příběh, atmosféra, efekty, hudba, pan Zeman...:-) Za 5*, takových filmů z dětských let, kdy vám běhal mráz po zádech, a báli jste se usnout, přeci jen moc nebylo. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Legendární převyprávění literárně vícekrát pojednaného lužickosrbského cyklu o jakési obdobě našeho Ječmínka nebo jiného srovnatelného hrdiny nepostrádá kouzlo starých pohádek prvních syrových sběrů první poloviny devatenáctého století (mezi pohádkami bratří Grimmů např. najdeme jednu s incestním happyendem). Režisér, výtvarník i oba herečtí vypravěči svými přístupy zůstali předloze věrni a ještě ji dále domysleli a dotvořili. Výsledkem je dílo více české než lužické a jeden z klasických vrcholů českého animovaného filmu, v té době oprávněně soupeřícího v míře kvality i pojetí a toho, čemu se dnes módně ne zcela přesně říká "filozofie" této svébytné části hrané kinematografie, s uměním americkým nebo západoevropským. A současně jeden z absolutních vrcholů našeho umění nejen dramatického vůbec. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Výhoda animáků je, že se jim všechna klišé tolerují. I když je animace stará jako Metuzalémova fousiska, docela hezky se na ni dívá. Všechno tu klape a já skutečně nemám problém ani s jednou složkou filmu. Ovšem strašidelné to je max. pro děti na nočníku, krev je tam asi ve dvou záběrech a to má ještě barvu pomerančovýho džusu. Tenhle snímek je spíše o atmosféře a poetice. Co se týče animáků, tak tohle je rozhodně lepší než všichni ti Shrekové, Příšerky, ryby, paryby, osli, paosli, mamuti, pixaři, Fiony, auta, úžasňáci a já nevím, co všechno ještě. Jenže Čarodějův učeň mi přijde i tak nemastný neslaný - příběh triviální, dlouhý, málo strašidelný (psalo se tu přímo o děsivosti, hmm...), lepší dojem nezachrání ani sebelepší ztvárnění. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Asi prvá rozprávka na úrovni Mijazakiho, akú som zatiaľ mimo neho videl. A hneď z našich končín. Čo sa deja týka, niečo ako Faustov údel, ale z existenčných dôvodov. Nakoniec sa logicky ozvú city a prestanú stačiť kúzla. Obyčajný človek totiž zatúži po obyčajných ľudských zázrakoch. Fakt pekné. Toto som si hovoril počas filmu asi každých 5 minút. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Předobrazem legendárního Krabata byl Jan Šadović, německy Johannes Schadowitz, žijící v letech 1624 až 1704, důstojník chorvatské lehké jízdy, který si svými zásluhami ve válce s Turky od saského panovníka vysloužil statek Gross Särchen - Wulke Ždźary na Horní Lužici. (Ampi)
  • Navzdory vžitému názvu, uváděnému ve všech materiálech, je v úvodních titulcích filmu uvedeno pojmenování Krabat - Čarodějův učeň. (charles3)
  • Film je zpracován tzv. ploškovou animací. (Ded@M@tes)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama