Reklama

Reklama

Enola Holmesová 2

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Enola Holmesová (Millie Bobby Brown) vyšetřuje svůj první opravdový případ. Rozlousknout záhadu zmizelé dívky jí ale budou muset pomoct kamarádi a taky brácha Sherlock (Henry Cavill). (Netflix)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (180)

NiWi 

všechny recenze uživatele

Druhá Enola Holmes je o kus zábavnější a lépe zpracovaný film než první díl. Nabízí spoustu zajímavých vizuálních hrátek, příběh dobře skrývá svá tajemství i když bystřejší divák si vše domyslí poměrně brzy. Že se na Millie Bobby Brown dobře kouká víme už od jedničky (potažmo od Stranger Things), dvojka navíc nabízí daleko více Cavilla jako Sherlocka, což všemu jen prospívá. Bohužel i přes tyto zjevná pozitivní zlepšení mi celý film zkazily scenáristická rozhodnutí v poslední třetině filmu. Kromě toho, že závěr nezapůsobil nijak intenzivně, absolutně se mi nelíbilo ani rozhodnutí související s hlavním záporákem, kdy je tato postava skrz film naprosto nevybudovaná, nezajímavá, a její představitel postrádá i potřebné charisma pro tak ikonickou postavu. Tempo místy jen tak tak stačí, určitě by šlo 10-15 minut ušetřit pokud by některé scény dostaly správný drive, nebo byly rovnou vynechány. No a úplně finální scéna v továrně je strašná, horší nalejvárnu jsem dlouho neslyšel, a nakonec stačí párkrát dupnout. Je tak velká škoda, že ve všech ohledech hravějšímu pokračování zkazí zážitek posledních 20 minut. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Girl power??? No tak girl power je v dnešnej dobe taký, že sa potom ako sa presunieho z hokejového matchu v Liptovskej Osade do Popľadu na didžinu sa moji 23 ročný súputnici spoliehajú že útratu v bare zaplatím ja, že im požičiam peňažky na hranie na automate, dievčina je síce mladá emancipovaná silná žena aj s kilami navyše ale keď platí niekto iný hneď je život krajší...a že si môj priateľ pritiahne prvú okolidúcu slečne a prehovorí ju na lízing, prípadne si z nej spraví lolipop, to je tiež pre girl power akurátne. Nehovoriac o tom že sa pred diskotékou na parkovisku vyzlečie do slipov, aby očaril kamarátovu novú frajerku. Zrejme dúfal, že bude ďalší lolipop....toľko ku girl power, ale Enola rovnako ako v prvej časti povie chlapcovci že sa stane mužom aý ked to povie ona, a nakoľko už má cez osemnásť MBB môýeme kľudne pocvedať že svojim 45 metrovým klitorisom rozmetá všetkých zlých bububu ujov, pochopiteľne iba bielej farby pleti. A aby 120 minútový stereotyp o zlách bielych bububu ujoch policajtoch, zlých bububu korporáciach. zlých kresťanov a najsvätejšej trojici okorenený stereotypom neschopným mužov, chlapca v dievčenských šatôčkach (jedno z najobľúbenejších vyhľadávaní liberálnych úchylákov) a neskutočnej korupcie akože nebil tak strašne do očí v úplne záverečnom twiste dáme akože zlú ženu, dokonca afroameričanku. a Spraviť z nej Morioartyho, to by nikoho z liberálnych vypatlancov nenapadlo. Ale ženám či mužom ktorý v britských fabrikách v roku 1885 umierali kvôli pollibre na deň natočenie tohto dokumentu určite pomôže. Len škode že ste s Vašou vytretou ideológiou zaspali dobu o 150 rokov....Zbytočne dlhé, otravná MBB citujúca predpísaný repliku v akože turbo vtipných komentároch k aktuálnemu dianiu s niekoľko málo dobrými zábermi pri úteku z väznice či záverečnej javiskovej scéne. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Patřím mezi tu menší část, která si myslí, že jednička byla lepší. Viděl jsem to těsně za sebou a i tady mě bavila hravost, hlavní hrdnika, napády, výprava, ale bohužel míra feminismu překračuje mez kterou jsme ochoten snášet, chtěl bych vidět kdyby to bylo opačně, kolik feministických spolků by požadovalo zákaz tohoto filmu. Tohle je strašná škoda, jinak to vůbec není špatný. ()

Bad Guy 

všechny recenze uživatele

Enola Holmesová 2 je zábavná. Brown místy neomylně mluví a reaguje na diváky, což je místy osvěžující. Enoly odbočky spolu se zdařilou výpravou dodávají pocit zajímavého příběhu. Animované scény napodobují romány Nancy Springer a fungují jako jakési důležité indície. Jedná se o prima věc, která přidává blockbusterům jednoduchý umělecký podtext. Díky tomu je i postupné vyprávění příběhu působivější. Hry na kočku a myš nejsou vždy zábavné. Enola není nepřemožitelná. Ženy ve filmu jsou sice jakýmsi terčem a pod útlakem tehdejší společenské doby, ale rozhodně nejsou slabé a dávají to až moc najevo (feminismus zde opět srší a občasně dost vynuceně). Bojují o přežití a dělají si srandu z těch, kteří je podceňují. Postavy pomalu dospívají, což je místy dobré a místy i na škodu, protože v některých případech to ubírá na charakteru dané osoby. Tvůrci chtěli očividně přivést divákům zapeklitou a provázanou detektivku, která se nakonec stala extrémně překombinovanou podívanou, což je největším kamenem úrazu u tohoto snímku. A to je nakonec velká škoda. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je to asi ta největší feministická agitka co jsem kdy viděl, na druhou stranu je tu ovšem jedna z nejsympatičtějších silných ženských hrdinek, co je v posledních letech k vidění. Není ze všech nejsilnější, má emoce, nedělá z mužských postav neschopné imbecily (vždyť tu jsou minimálně dvě opravdu sympatické mužské postavy, což je o dvě víc než je v těchhle filmech zvykem. Není to nic převratného, ale rozhodně to neurazí. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (9)

  • Enola (Millie Bobby Brown) navrhne Sherlockovi (Henry Cavill), že by se měl ujmout spolubydlícího. V původních příbězích John Watson hledá ubytování a společný přítel ho seznámí s Holmesem, který hledá spolubydlícího, aby si mohl dovolit nájem pokojů, které našel na 221 Baker St. V knihách Sherlock žije sám na Baker St. poté, co se John ožení s Mary. (sirjohn)
  • Příběh je založen na skutečné historické události, stávce dívek z roku 1888 a na životě dělnické aktivistky Sarah Chapman. Nemoc způsobená bílým fosforem byla rovněž skutečná. Od stávky r. 1888 v Anglii uplynulo více jak dvě dekády, než byl bílý fosfor v r. 1910 zakázán. V ostatních zemích Evropy byl zakázán dříve (sirjohn)
  • Enola (Millie Bobby Brown) si za svoje krycie meno vyberie "Hilda", čo je zhodou okolností aj meno matky Williama (Gabriel Tierney). (belinko)

Související novinky

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

29.11.2022

Produkční a mediální společnost Legendary Entertainment, stojící například za sérií filmů Godzilla & Kong a zejména za chválenou spektakulární sci-fi Duna, dosud své filmy v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama