Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šéfkuchaři Andymu směna v jeho restauraci ani nezačala, a už nestíhá. Je poslední pátek před Vánoci, a tak si chce fajnové jídlo dopřát snad každý. Hosteska přijala příliš mnoho rezervací, nespokojený kontrolor šmejdí v kuchyni a do toho všeho má dorazit i Andyho mentor, kuchařská ikona, přicházející bez varování, zato s partnerkou, uznávanou food-kritičkou. Hůř snad být nemůže. Jednozáběrová jízda hektickým večerem začíná… Britský film s famózním Stephenem Grahamem v hlavní roli se žene kupředu nesmlouvavým tempem práce v gastrobyznysu. Trefný ale bude připadat všem, kterým se pod tíhou profesního stresu někdy zavařila hlava. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (352)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jednozáběrová devadesátiminutovka z jedné anglické, plně obsazené restaurace v období vánočních svátků. Je skoro až neuvěřitelné, jak takové téma může být strhující a napínavé a laikům ukazuje, co předchází tomu, než se jim žvanec dostane od objednávky do trávícího taktu. Herecky bezchybné, režijně pevně sevřené a do detailu promyšlené a kamera neskutečná a nejen proto, že je vše bez střihu. Film ladně přechází mezi postavami a každá zásadní má svých pár minut. Pokud by filmu v poslední třetině nespadl řetěz, byla by to prakticky dokonalá, intenzivní jízda. Takhle se jedná "jen" o výborný, vtahující film z poutavého prostředí. ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Tak thriller to není ani omylem. Spíš sci-fi, takováhle špičková restaurace by existovala tak týden. Ale když od toho odhlédnu, tak ten stres byl hodně autentický a jako pád člověka, jako příběh jednoho smutného osudu to vlastně funguje a odsýpá. Vždyť se "vše" odehraje během večeří. Graham nepřehrává a tím je naprosto uvěřitelný ve své roli. Jinak servis v té restauraci byl tak šílený, že u nás by to stačilo tak na 4. cenovou skupinu bez větráku. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Jsem vážně moc rád, že jsem si o tomto snímku předem nic nezjišťoval, potažmo ani nekoukal na žádné trailery. Možná právě taky proto jsem nakonec dostal delikátní a oku lahodící filmovou záležitost, jejíž největší síla tkví v pedantské míře autenticity, plynulém a organickém scénáři, civilních hereckých výkonech (Stephen Graham!) a zejména v úžasné kameře, která mi tak moc sedla. Právě kamera je podstatným elementem a vlastně i výkladní skříní snímku Boiling Point, jelikož celý snímek je točen na jeden dlouhý a ničím nepřerušovaný záběr. Zejména díky ní si neuvěřitelně hektický předvánoční večer v luxusní restauraci jaksepatří užijete. Tohle se zkrátka moc povedlo, pročež byste si tento filmový klenot neměli nechat ujít. Výborná práce! ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

Pozor, tenhle film nezachycuje autenticky dění  ve fine restauraci. Jde o drama z kuchyňského prostředí, ve kterém se téměř všechno pokazí. Perfektně natočený (jakože fakt bez střihu na čtvrtej pokus?! wow!) a perfektně zahrané, i když ruku na srdce, to že kamera většinou nezabírala to, jak herci vaří a připravují jídlo, má svůj důvod. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Uuuuuff, tak tady bylo horko těžko obtížný udržet nervy na uzdě, aby mi z toho nepukla hlava...... Real-time gastro-drama – nebo chcete-li 'kuchařský thriller''Bod varu', který měl mimochodem světovou premiéru na KVIFF, je nervydrásajícím filmovým zážitkem, z kterýho vám vyletí adrenalin až do mozku, a tam po dosažení onoho BODU VARU exploduje. Snímek má totiž relativně skromný, ale zato peprně originální námět: observační metodou zachycuje náročnou předvánoční pracovní šichtu v narvané londýnské pětihvězdičkové restauraci, kde se hraje jak o blaho hostů, tak o čas. Na tomto striktně minimalistickém měřítku režisér Philip Barantini ukuchtil pikantní omáčku plnou osobních konfliktů, emočně vypjatých situací, kolektivního chaosu a hektickýho tempa. Roli vrchního šéfkuchaře/britského Zdeňka Pohlreicha si střihl neurotik Stephen Graham, který si nátlak pracovního stresu ulehčuje pochoutkami, jež jsou na pracovišti zakázaným ovocem. Kvalitativní laťku tak jedině sráží předvídatelnost a mnohdy zbytečný tlačení na pilu – to jsou však zanedbatelný marginálie, který požitek z tohoto pokrmu na vašich chuťových pohárcích nijak nekazí. TO VŠE KOMPLET NA JEDEN ZÁBĚR. Takže jestli ti tahle prvotřídní delikatesa servírovaná na stříbrným podnose nešmakuje, máš hodně divnej apetit...... Verdikt? Vaření nikdy nebylo takhle napínavý. 'Bod varu' je definice strhujícího zážitku, po kterým si budete při dalším obědě či večeři ve vaší oblíbený restauraci kuchařů a číšníků snad vážit o něco víc. Cinefilní žeraso. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • Film je natočen na jediný záběr. Filmové rekvizity byly v průběhu natáčení různě poschovávány a odkryté, když se kamera nacházela na jiném místě. (Dalfor)
  • Stephen Graham (Andy) a Hannah Walters (Emily) jsou ve skutečnosti manželé a vedou spolu produkční společnost Matriarch Productions. Graham je dyslexik a v rozhovoru v roce 2019 přiznal, že mu manželka předčítá scénáře. (DavePave)
  • Režisér Barantini prozradil, že film byl inspirací z jeho pracovních let, kdy byl zaměstnán v gastronomii, a mnoho z toho, co se ve filmu děje, bylo inspirováno skutečností. (vyfuk)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno